, ,

Μαμά καλοκαίριασε!

Η σχολική χρονιά τελείωσε. Είναι ευκαιρία για τον μαθητή, να υπάρχει μία παύση από τα σχολικά μαθήματα, να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του.

Στέλλλα Γιαννακούλα Μαμά καλοκαίριασε!

Στέλλα Γιαννακούλα
Μαμά Καλοκαίριασε!

Μια σχολική χρονιά μόλις έφτασε στο τέλος της! Χαμόγελα ανακούφισης και ευτυχίας έχουν σχηματιστεί στα πρόσωπα μικρών, αλλά και μεγάλων. Η χαρά των μαθητών απερίγραπτη, γεμίζουν τους χώρους με τις φωνές τους και τις παρουσίες τους συνεχώς! Έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, σα να προετοίμαζαν καιρό αυτήν την πρεμιέρα τους! Μια χρονιά με πρωινό ξύπνημα, ατελείωτες ώρες διαβάσματος, προετοιμασία για εξετάσεις και εξωσχολικές δραστηριότητες αποτελούν πια παρελθόν.

Advertisment

Η σκυτάλη έχει πια περάσει στις καλοκαιρινές διακοπές, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες είναι απαραίτητες και δρουν καταλυτικά στην ψυχολογία των νέων και στις επερχόμενες επιδόσεις τους. Νέοι προορισμοί, ξέγνοιαστες στιγμές, με αγαπημένους ανθρώπους ή ακόμη και με όσους έχουμε να δούμε καιρό. Είναι η εποχή, που κάθε μαθητής, δικαιούται να οργανώσει το χρόνο του όπως επιθυμεί.

Με το πέρας της σχολικής χρονιάς, όμως, το άγχος για πολλούς γονείς αυξάνεται. Κυριαρχεί το δίλημμα αν πρέπει να διαβάζει το παιδί στις διακοπές, αναλόγως με την τάξη του. Ας σκεφτεί ο καθένας από εμάς, τον εαυτό του στα μαθητικά του χρόνια, που λαχταρούσε να έρθει το καλοκαίρι, να μην έχει διάβασμα και υποχρεώσεις και ξαφνικά, να βρίσκει νέο πρόγραμμα καλοκαιρινών μαθημάτων, δια χειρός της… μαμάς του! Οι διακοπές, έχουν ως κύριο θέμα το παιχνίδι, ειδικά για παιδιά μικρής ηλικίας. Κάθε παιδί χρειάζεται ξεκούραση, σωματική και πνευματική για κάποιο χρονικό διάστημα κι έπειτα μπορεί να αρχίσει -με μέτρο- τις επαναλήψεις του.

Στις μικρές σχολικές τάξεις, τα παιδιά σκέφτονται διαρκώς το παιχνίδι. Δικαίως. Εφόσον είναι η περίοδος που μπορούν να παίξουν, χωρίς περιορισμούς και το άγχος για την προετοιμασία της επόμενης ημέρας στο σχολείο. Το παιχνίδι μάλιστα, θα πρέπει να έχει πρωταρχικό και καθοριστικό ρόλο, όχι με φειδώ, διότι τα παιδιά το έχουν ανάγκη. Ωφέλιμο είναι, να υπάρχει πρόγραμμα στην καθημερινότητα που φυσικά να τηρείται, για να νιώθει το παιδί μεγαλύτερη ασφάλεια.

Advertisment

Τη στιγμή -που κάθε παιδί διασκεδάζει και δείχνει φανερά πως δεν σκέφτεται το διάβασμα διόλου – εντείνεται η ανησυχία των γονιών: με ποιον τρόπο θα πείσουν το παιδί να διαβάζει και πώς θα το επιτύχουν. Το διάβασμα είναι καλό να μεθοδεύεται στις διακοπές με τρόπο διασκεδαστικό, με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επαναλήψεις. Ειδικά σε περίπτωση που η ασχολία με τα μαθήματα, δεν ήταν ευχάριστη ούτε στη σχολική χρονιά. Αρκεί να επικρατεί η καλοκαιρινή διάθεση και το παιδί να έχει τη δυνατότητα επιλογής για τί του αρέσει και τί όχι. Τα εξωσχολικά βιβλία και τα βιβλία επαναληπτικών ασκήσεων ανά τάξη, βοηθούν αρκετά τους γονείς για τη σωστή οργάνωση της μελέτης.

Ας δώσουμε στα παιδιά πρωτοβουλίες, να επιλέξουν ποιο βιβλίο θέλουν να διαβάσουν, ποια ώρα της ημέρας θέλουν να ασχοληθούν με τη μελέτη και από ποιο μάθημα θα αρχίσει η επανάληψή τους. Βέβαια, κάθε γονιός γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες του παιδιού του και εστιάζει στις αδυναμίες του, χωρίς να κουράζεται το παιδί και να εξασκείται σε μαθήματα που ήδη οι επιδόσεις του είναι σε καλό επίπεδο. Σε μεγαλύτερες τάξεις, Γυμνάσιο και Λύκειο, το άγχος των γονέων κορυφώνεται με το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Πολλοί είναι οι γονείς που θεωρούν πως και τη θερινή περίοδο, τα μαθήματα με κάποιον καθηγητή πρέπει να συνεχιστούν. Να καλυφθούν ενδεχομένως τα κενά του μαθητή και να προετοιμαστεί καταλλήλως για την επόμενη χρονιά. Σημαντικό είναι, πως πρέπει και το παιδί να είναι σύμφωνο σε αυτή την απόφαση. Η θέληση και η προσπάθεια των γονιών μόνο δεν είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, ακόμη κι αν το παιδί συνεχίσει με θερινά μαθήματα, απαραίτητο είναι να υπάρχει μία παύση από τα σχολικά μαθήματα, να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του, στα ενδιαφέροντά του, να ξεκουραστεί.

Αυτό που όλοι ενστερνιζόμαστε, είναι πως το καλοκαίρι είναι η εποχή της ανεμελιάς για κάθε ηλικία. Πολλώ δε μάλλον για μαθητές που έχει ειπωθεί, πως είναι η πιο σκληρά εργαζόμενη κοινωνική ομάδα. Μάλιστα και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί που προτρέπουν τους μαθητές να συνεχίσουν να μελετούν στις διακοπές, υπήρξαν μαθητές με τις ίδιες ακριβώς ανάγκες και επιθυμίες. Δοκιμάστε οι γονείς να απολαύσετε τις διακοπές με τα παιδιά σας, με καθόλου άγχος. Και θυμηθείτε, πως ένα παιδί με συνέπεια και ειλικρινές ενδιαφέρον για το διάβασμα, θα σας ζητήσει από μόνο του το επόμενο βιβλίο!

Καλό και δημιουργικό καλοκαίρι!

Στέλλα Γιαννακούλα – Φιλόλογος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
Οι πιο «τρομακτικές» μάσκες είναι εκείνες που δεν φαίνονται...
Η ζωή δεν φοράει φίλτρα, δεν στολίζεται για να πάρει like, δεν κάνει giveaway τον χρόνο της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση