, ,

7 εκπληκτικά οφέλη του τρεξίματος

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς τρόπους με τους οποίους το τρέξιμο μπορεί να αλλάξει δραστικά τη ζωή σας προς το καλύτερο.

7 εκπληκτικά οφέλη του τρεξίματος

7 εκπληκτικά οφέλη του τρεξίματος

Το τρέξιμο πάντα περιγράφεται ως μία σίγουρη συνταγή για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση της φόρμας μας και ενώ αυτό όντως ισχύει, υπάρχουν τόσα άλλα πλεονεκτήματα από το να μετράμε το κάψιμο θερμίδων κατά τη διάρκεια του. Από τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μέχρι έναν πιο λειτουργικό εγκέφαλο, παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί από τους πιο σημαντικούς -και συχνά υποτιμημένους- τρόπους με τους οποίους το τρέξιμο ως άθληση σε συχνή βάση μπορεί να αλλάξει δραστικά τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Advertisment

7 εκπληκτικά οφέλη του τρεξίματος

Διαβάστε ακόμη: 49 λόγοι για να αγαπήσεις το τρέξιμο

1. Το τρέξιμο μπορεί να καταπολεμήσει την κατάθλιψη

Η επιστήμη έχει μια καλή εξήγηση γι’ αυτή την εκτόξευση της ευφορίας που βιώνετε μετά από μια ιδιαιτέρως κοπιαστική επίσκεψη στο γυμναστήριο. Οι καρδιαγγειακές ασκήσεις όπως το τρέξιμο απελευθερώνουν ενδορφίνες, χημικές ουσίες του εγκεφάλου που συμβάλλουν στο να νιώθουμε ωραία. Η αίσθηση ευχαρίστησης, ηρεμίας και αυτοπεποίθησης που δημιουργούν, μπορούν να παραμείνουν ακόμα και μετά από την άσκηση, με αποτέλεσμα μια πνευματική ανάκαμψη που μπορεί να διαρκέσει ολόκληρη τη μέρα.

2. Ανακουφίζει από το στρες

Μπορεί να είναι πιο στενά συνδεδεμένο με συναισθήματα, αλλά το στρες είναι μια μεγάλη απειλή και για την σωματική μας υγεία. Όταν μένει απαρατήρητο, μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, μυαλγίες, καρδιακές παθήσεις, υψηλή πίεση, πρόωρη γήρανση και κόπωση. Πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό, η καρδιαγγειακή άσκηση όπως το τρέξιμο έχει αποδειχθεί ότι δρα αγχολυτικά. Μόνο ένα σύντομο τζόκινγκ μπορεί να αναστείλει την ένταση και να χαρίσει στον νου μας την τόσο πολυπόθητη ευκαιρία να χαλαρώσει.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/7-ekpliktika-ofeli-treximatos/

3. Προστατεύει τις αρθρώσεις

Η πεποίθηση ότι το καθημερινό τρέξιμο για μακρινές αποστάσεις είναι το εισιτήριο για μη αναστρέψιμα προβλήματα στις αρθρώσεις, όπως η χρόνια αρθρίτιδα, αποτελεί κατά ένα μεγάλο μέρος μύθο. Αν και η ακινησία δινόταν ως θεραπεία για την αρθρίτιδα στο παρελθόν, οι γιατροί σήμερα έχουν αντιστρέψει εντελώς την οπτική τους, αφού έχει πλέον αποδειχθεί ότι η συχνή άσκηση βελτιώνει τη δύναμη, την ευκαμψία και προσαρμοστικότητα των αρθρικών χόνδρων. Το κλειδί για να είναι το τρέξιμο αποτελεσματικό ως προς αυτό είναι να αποφύγετε την περιττή καταπόνηση, με το να διατηρήστε σε σταθερή φόρμα, να αυξάνετε αργά και σταθερά τη μυϊκή σας μάζα και να δίνετε τον απαραίτητο χρόνο ακόμα και στους μικρότερους τραυματισμούς να θεραπευτούν.

4. Χαρίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και υγεία

Πρόσφατη έρευνα υποδεικνύει ότι τρέχοντας 9,5 περίπου χιλιόμετρα την εβδομάδα είναι αρκετό για να μας χαρίσει από τρία μέχρι έξι χρόνια περισσότερης ζωής, αλλά δεν πρόκειται μόνο για ψυχρούς αριθμούς. Μειωμένος κίνδυνος για εμφάνιση καρκίνου, καρδιακών παθήσεων και άνοιας σημαίνει ότι οι δρομείς απολαμβάνουν μιας καλύτερης επίσης ποιότητας ζωής σε κάθε ηλικία.

5. Βελτιώνει την ισορροπία σας

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι το τρέξιμο αποτελεί την καλύτερη άσκηση για τα πόδια σας, αλλά γνωρίζατε ότι δημιουργεί μια αποτελεσματική ισορροπία σε ολόκληρο το σώμα σας; Στο τρέξιμο όλα δουλεύονται, οι ώμοι, τα χέρια και ειδικά ο κορμός σας, ο οποίος αυτόματα βοηθά το σώμα σας να προπονηθεί, για να διατηρεί μια αψεγάδιαστη στάση και ισορροπία, όταν πια γυρνάτε στην καθημερινότητα σας.

https://enallaktikidrasi.com/2016/11/7-ekpliktika-ofeli-treximatos/

6. Απελευθερώνει την πλήρη δυναμική σας

Τα ψυχολογικά οφέλη του τρεξίματος είναι τόσο πολύτιμα όσο και τα σωματικά. Ενώ η αύξηση στα επίπεδα των ενδορφινών δρουν ως στιγμιαία αύξηση της διάθεσης, στο παρασκήνιο, το αίσθημα της επιτυχίας και ολοκλήρωσης, που το τρέξιμο δημιουργεί, λειτουργεί ως δυναμική έμπνευση για την προσέγγιση άλλων πολύτιμων στόχων στο σπίτι, στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.

7. Προσφέρει ευκαιρία για ενδοσκόπηση

Η ενίσχυση της συγκέντρωσης, ο περιορισμός της υπερβολικής σκέψης που οδηγεί σε σύγχυση, όπως και η σύνδεση με τον εσωτερικό μας εαυτό, αποτελούν πανάρχαιους στόχους του διαλογισμού και της ενδοσκόπησης και μπορούν να επιδράσουν σημαντικά στο πώς νιώθετε, αλλά δεν έχουμε όλοι τον απαραίτητο χρόνο για την επίτευξη τους μέσω της πρακτικής. Αναγκάζοντας σας να μείνετε συγκεντρωμένοι, ενώ αφήνει και στο υποσυνείδητο σας άπλετο χώρο και χρόνο να χαλαρώσει, το τρέξιμο συμβάλλει σχεδόν όσο και ο κανονικός διαλογισμός, χαρίζοντας όλα τα οφέλη του, χωρίς να χρειάζεται πολύ επιπλέον χρόνο.

Με τη σύγχρονη ζωή να κινείται με αστραπιαία ταχύτητα, το να κάνετε προτεραιότητα την ευεξία σας είναι άκρως σημαντικό. Το τρέξιμο σάς τοποθετεί στο εδώ και τώρα και αναζωογονεί το σώμα σας από την κορυφή ως τα νύχια- η τέλεια συνταγή για έναν υγιέστερο, δυνατότερο και πιο ευτυχισμένο εαυτό σε κάθε βήμα του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Πόνος στη μέση: Απαλλαχθείτε με τη νο1 άσκηση που διατείνει τη σπονδυλική στήλη και ανακουφίζει
Pilates Reformer: Τι να προσέξετε για να μην τραυματιστείτε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση