,

Το τεστ του Μακιαβελισμού: Πόσο Μακιαβελιστές είστε;

Ο όρος Μακιαβελισμός προήλθε από τις στρατιωτικές, πολιτικές και επιχειρηματικές τακτικές που πρότεινε ο Νίκολο Μακιαβέλι, ένας πολιτικός και συγγραφέας του 16ου αιώνα με

Ο όρος Μακιαβελισμός προήλθε από τις στρατιωτικές, πολιτικές και επιχειρηματικές τακτικές που πρότεινε ο Νίκολο Μακιαβέλι, ένας πολιτικός και συγγραφέας του 16ου αιώνα με πολύ μεγάλη επιρροή. Ως αυλικός σύμβουλος πρότεινε τη χρήση αμφίβολων και κυνικών τακτικών όταν χρειαζόταν να διασφαλίσει κάποιους πολιτικούς σκοπούς.

Σε σύγκριση με άλλες ιδέες του, οι ανήθικες πλευρές των διδαγμάτων του έχουν έλξει την πιο σπουδαία προσοχή του κόσμου. Παρόλα αυτά όμως είχε προτείνει και λαμπρές ιδέες ώστε να απελευθερωθεί η Ιταλία. Ωστόσο, το όνομά του συνδέθηκε με τη δύναμη και τη χειραγώγηση.

Advertisment

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Μακιαβελισμό

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ευφυής για να είναι Μακιαβελιστής. Η τάση προς την χειραγώγηση δεν σχετίζεται με το επίπεδο του IQ όπως πολλοί πιστεύουν. Υψηλά επίπεδα Μακιαβελισμού μπορεί να εμφανίσουν τόσο πολύ ευφυή όσο και λιγότερο ευφυή άτομα. Η διαφορά είναι ότι τα Μακιαβελικά άτομα με υψηλή ευφυία  είναι πιο πιθανό να πετύχουν ενώ τα λιγότερο χαρισματικά άτομα προδίδουν εύκολα τα κίνητρά τους και γίνονται πιο γρήγορα αντιληπτοί. Οι υψηλού επιπέδου Μακιαβελιστές τείνουν να είναι αξιόπιστοι και γοητευτικοί και φέρουν πάντα ένα μήνυμα για δράση. Και φυσικά, τα ευκολότερα θύματα είναι αυτά που έχουν πιο χαμηλό IQ ή/και χαμηλή αυτοεκτίμηση, σύμφωνα με τους καθηγητές Turner  και Martinez του Πανεπιστημίου της Κολούμπια.

Το τεστ του Μακιαβελισμού

Όλοι μας, υπό κάποιες συνθήκες, έχουμε προσπαθήσει να πείσουμε, να κατευθύνουμε ή να χειραγωγήσουμε τους άλλους. Από ένα παιδί που θέλει ένα μπισκότο, μέχρι έναν απατεώνα που εξαπατά άλλους, σε όλες τις περιπτώσεις χρειάζεται ένας βαθμός πανουργίας.

Στο έργο τους, οι ψυχολόγοι – καθηγητές στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, Charles Turner και Daniel Martinez σκιαγράφησαν ανεξάρτητα τα προσωπικά χαρακτηριστικά που σηματοδοτούν την κοινωνική ή επαγγελματική επιτυχία. Πολλοί παράγοντες ελήφθησαν υπόψη, όπως το IQ, το επίπεδο εκπαίδευσης, οι σχολικές επιδόσεις, το κοινωνικό υπόβαθρο και οι προσωπικότητες των γονιών τους. Αλλά οι ερευνητές συμπέραναν ότι δεν είναι αυτά τα χαρακτηριστικά από μόνα τους που μπορούν να προβλέψουν την επιτυχία. Για την ακρίβεια, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά καθορίζουν το πολύ μέχρι και 65% μόνο την επαγγελματική επιτυχία ενός ατόμου. Το υπόλοιπο 35% αφορά στη δυνατότητα του ατόμου να χειραγωγήσει τους άλλους. Έτσι, ανέπτυξαν το ερωτηματολόγιο του Μακιαβελισμού στο οποίο στηρίζεται το τεστ που θα κάνετε παρακάτω.

Advertisment

Αυτό που θα κληθείτε να απαντήσετε είναι το κατά πόσο ισχύουν αυτές οι δηλώσεις για εσάς ή όχι.

[viralQuiz id=100]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τεστ: Μήπως ζεις ανάμεσα σε ηλίθιους;
5 κορυφαία Πανεπιστημιακά Τεστ που αξίζει να κάνετε
Κουίζ: Πόσο καλά γνωρίζετε τα 7 Θαύματα της Αρχαιότητας;
6 κορυφαία τεστ προσωπικότητας που αξίζει να κάνετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση