,

«Ζήσε τη στιγμή»: Τι σημαίνει και πώς να το καταφέρετε

Σημαίνει να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο να βιώνει αυτό που σου συμβαίνει τώρα, στο παρόν.

«Ζήσε τη στιγμή»: Τι σημαίνει και πώς να το καταφέρετε

«Ζήσε τη στιγμή»: Τι σημαίνει και πώς να το καταφέρετε

Τα τελευταία χρόνια έχει «φορεθεί» πολύ η ατάκα «Να ζεις τη στιγμή». Μπορεί να το λένε πολλοί αλλά λίγοι καταλαβαίνουν την ακριβή σημασία αλλά και την αξία αυτής της σημαντικότατης φράσης. Το να ζεις τη στιγμή σημαίνει να αφήνεις τον εαυτό σου ελεύθερο και ανοικτό στο να βιώνει ολοκληρωτικά αυτό που σου συμβαίνει τώρα, στο παρόν. Οι περισσότεροι, ταλαντευόμαστε από σκέψεις σε σκέψεις σχετικά με το παρελθόν και το μέλλον, με αποτέλεσμα να αφήνουμε το παρόν να περνάει ανεκμετάλλευτο. Γεγονός παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς ότι το παρόν είναι το μόνο πράγμα που έχουμε στην πραγματικότητα.

Advertisment

Διαβάστε ακόμη: Όσο είσαι ακόμα ζωντανός, προλαβαίνεις να ζήσεις!

Αναπνεύστε

Η αναπνοή είναι κάτι που κάνουμε συνεχώς και μηχανικά. Κανένας δεν δίνει σημασία στη διαδικασία της αναπνοής του, χάνοντας μερικά πολύ σημαντικά οφέλη. Πάρτε λίγο χρόνο και επικεντρωθείτε στην εισπνοή και την εκπνοή σας, αφήνοντας τον εαυτό σας και το σώμα σας να χαλαρώσει και να συνδεθεί με τον εσωτερικό σας κόσμο. Για όσους επιθυμούν, είναι πολύ ωφέλιμο να αφιερώνετε 10 – 20 λεπτά την ημέρα κάνοντας διαλογισμό.

Επιλέξτε μια «τεχνική υπενθύμισης»

Η Charlene Richard, ψυχοθεραπεύτρια και δασκάλα διολογισμού, επισημαίνει πως ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιτύχετε την επίγνωση καθημερινά, είναι να τη συνδέσετε με κάτι που κάνετε. Για παράδειγμα, η ίδια, την έχει συνδέσει με τη στιγμή που βάζει ενυδατική κρέμα στα χείλη της. Τη στιγμή εκείνη, λοιπόν, αφήνεται και βιώνει την όλη διαδικασία. Αφού αφιερώσει λίγο χρόνο πέρνοντας βαθιές ανάσες, αφήνεται στο άρωμα και στην υφή της κρέμας χωρίς να σκέφτεται τίποτα άλλο. Σύμφωνα με την ίδια, είναι μαι πολύ καλή μέθοδος εξάσκησης.

Advertisment

https://enallaktikidrasi.com/2016/12/zise-stigmi-simainei-kataferete/

Απολαύστε τις αισθητικές εμπειρίες μέσα στη μέρα

Για να επιτύχετε την επίγνωση, θα πρέπει να εστιάσετε στο να απολαμβάνετε τις μικρές στιγμές μέσα στη μέρα, που μπορούν όμως να ενισχύσουν τις αισθήσεις σας. Είτε είναι ένα πολύ όμορφο και γευστικό γεύμα, το να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική στο αυτοκίνητο, ή ένα αναζωογονητικό ζεστό μπάνιο, αφήστε τις αισθήσεις σας να σας ταξιδέψουν, απολαμβάνοντας τις μικρές στιγμές μέσα στη μέρα, που οι περισσότεροι προσπερνάμε μέσα στον κυκεώνα των σκέψεων που μας κατακλείουν.

Επωφεληθείτε από την καθημερινή ρουτίνα

Είτε περιμένετε σε μια ουρά, είτε έχετε κολλήσει στην κίνηση, εκμεταλλευτείτε αυτές τις στιγμές για εξάσκηση. Αυτές οι στιγμές είναι συχνά ενοχλητικές και μας προξενούν νεύρα. Χαλαρώστε, παρατηρήστε γύρω σας τον κόσμο, τους ήχους, τις μυρωδιές της πόλης και γίνετε ένα με το τώρα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση