Από την οικονομική κρίση στη ψυχολογική αποσταθεροποίηση

Γράφει η Αλεξάνδρα Ζωγράφου – Ψυχολόγος

Στην περίπτωση της οικονομικής κρίσης που απειλεί με καταστροφή, διάχυτη είναι η αίσθηση της διπλής απώλειας. Πιο συγκεκριμένα, αυτό που περισσότερο μας κάνει να απογοητευόμαστε είναι ότι οι καινούργιες συνθήκες φέρνουν νέα και άγνωστα δεδομένα για τη ζωή μας, πράγμα που από μόνο του προκαλεί μια ανασφάλεια αλλά και μια αίσθηση περιορισμού των δυνατοτήτων μας. Με άλλα λόγια, ο Έλληνας καλείται να ζήσει όχι μόνο με λιγότερα χρήματα αλλά και σε ένα νέο στενό πλαίσιο του οποίου αμφισβητεί τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και το στόχο.

Η ψυχολογία μας έχει επηρεαστεί κατά πολύ από την αποσταθεροποίηση στην οικονομία που σηματοδοτεί και την πτώση του βιοτικού επιπέδου. Ας μην ξεχνάμε ότι την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία η ποιότητα ζωής ήταν ταυτόσημη του καταναλωτισμού, ενώ παράλληλα η παρερμηνεία μας, ότι αποκτώντας περισσότερα υλικά θα αποτελούσε λύση και στα συναισθηματικά και πνευματικά μας κενά, πυροδοτούσε όλο και περισσότερο το φαύλο κύκλο της ματαιοδοξίας. Με την έννοια αυτή, ναι ο Έλληνας μετουσίωσε το χρήμα όχι μόνο σε μέσω εξουσίας αλλά και σε ανικανοποίητή εμμονή.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/oikonomiki-krisi-psyxologiki-apostatheropoihsh/

Χωρίς να ακυρώνουμε την πραγματικότητα και θέτοντας το χρήμα στη ρεαλιστική του διάσταση μπορούμε να λέμε ότι σαφώς αποτελεί το εισιτήριο μας – στην υγεία (σωματική και ψυχική), την παιδεία, τη ψυχαγωγία και άλλες εκφάνσεις της ζωής. Αντιλαμβανόμαστε όλοι, λίγο ή πολύ, την άρρηκτη σχέση των αναγκών μας ως προς την ύλη και του το πνεύμα. Βολιδοσκοπώντας την οικονομική κατάσταση καθημερινά, κάθε ένας από εμάς από τη μία βάζει ερωτηματικό σε ότι αφορά τις δυνατότητές του και από την άλλη τις ικανότητες του κράτους να μέριμνα τους πολίτες του. Αμφισβητώντας όμως αυτή μας την αίσθηση αυτόματα το αίσθημα ασφάλειας αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα η αυτοπεποίθηση αλλά και η αυτοεκτίμηση μας να πέφτει κατακόρυφα.

Καθημερινά, ακούω στο γραφείο μου, όλο και περισσότερο από τους ανθρώπους, συναισθήματα ματαιότητας για τις όποιες προσπάθειες, εξουθένωση από την ανεργία ή την απειλή αυτής, πανικός για την επαγγελματική αβεβαιότητα αλλά και την απότομη μείωση του εισοδήματος, απογοήτευση, θυμό, και μηδενιστικές τάσεις. Βλέπουμε επίσης ότι οι δείκτες υγείας μας δοκιμάζονται καθώς όλο και περισσότεροι όχι μόνο δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις οικονομικές και δανειακές τους ανάγκες, αλλά αδυνατούν να πληρώσουν και για τα καθημερινά.

Με αυτόν τον τρόπο, ο άνθρωπος αρχίζει να αμφισβητεί την αυτοαποτελεσματικότητα του καθώς αυτή κλυδωνίζεται από τις απότομες αλλαγές της οικονομικής ύφεσης. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως ένας στους επτά άνδρες αναπτύσσει κατάθλιψη μέσα σε 6 μήνες από τη στιγμή της απόλυσής του. Έτσι οι άνθρωποι σταματούν να μιλούν, να επικοινωνούν, να ανταλλάσσουν συναίσθημα, κλείνονται, ταυτίζονται με την ανημποριά και την ανικανότητα και οδηγούνται στη θλίψη. Όλο και πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν βοήθεια, αν και εφόσον αυτό είναι εφικτό, μιας και μετά από κάποιο διάστημα στην ανεργία χάνονται και τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε βαθιά τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν ο άνθρωπος απομονώνεται αναγκαστικά στις βαριές του σκέψεις.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/oikonomiki-krisi-psyxologiki-apostatheropoihsh/

Οι λαοί, σε παγκόσμιο επίπεδο, και με βάση τις επερχόμενες αλλαγές καλούνται να χειριστούν με διαφορετικό τρόπο πτυχές της καθημερινότητάς, ενώ οι ομάδες που πλήττονται κυρίως από την κρίση βρίσκονται στα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, εκεί που η απειλή είναι άμεση και απόλυτη. Εκεί βλέπουμε και αύξηση της νοσηρότητας και μια αντιστρόφως ανάλογη σχέση των κακών οικονομικών δεικτών και αυτών της καλής ψυχικής υγείας. Ιστορικά αποδεικνύεται ότι σε περιόδους πτωτικής οικονομίας οι άνθρωποι παρουσιάζουν έξαρση σε παθολογικά νοσήματα(π.χ. καρδιοπάθειες), ψυχικές διαταραχές (π.χ. αγχώδεις διαταραχές, και απόπειρες αυτοκτονίας) αλλά και σωματοποιημένες ασθένειες( πονοκέφαλοι, έλκος, κολίτιδες κ.λπ.).

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τις περιπτώσεις της Ρωσίας κατά την περίοδο 1992 έως και 1998 με την κατάργηση του ελέγχου των αγορών, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και τη γενικότερη κατάρρευση του οικονομικού τους συστήματος που οδήγησε στην έκρηξη αυτοκτονιών όσο και βίαιων θανάτων και η οποία συνεχίστηκε με ραγδαία άνοδο. Με τον ίδιο τρόπο, τα ποσοστά κατάθλιψης που καταγράφηκαν την περίοδο αποκρατικοποίησης πολλών οργανισμών από την Μάργκαρετ Θάτσερ στην Αγγλία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ στην περίπτωση της Σερβίας οι συνέπειες της κρίσης τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο είναι καταστροφικές.

Το 25% του γενικού πληθυσμού πάσχει από αλκοολισμό ενώ το 5% κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ίδια είναι και η κατάσταση και στις Η.Π.Α. όπου το ποσοστό των αυτοκτονιών μέσα στο εργασιακό περιβάλλον ξεπέρασε το 28% σε σχέση με το 2007. Επιπλέον στην Ιρλανδία όπου το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 12,5% παρατηρήθηκε αύξηση της αυτοκτονικότητας κατά 70%.

Γενικότερα και σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια έχουμε αύξηση των αυτοκτονιών παγκοσμίως κατά 60% ενώ οι μελέτες συνδέουν την ανεργία σε ποσοστό 25% τόσο με τη νοσηρότητα αλλά και τη θνησιμότητα των πληθυσμών που πλήττονται οικονομικά. Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δημοσίευσαν οι Financial Times ανέδειξε ότι η οικονομική κρίση σε 26 χώρες της Ευρώπης από το 1970 έως και το 2007, με αύξηση της ανεργίας της τάξης του 3% μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο 4% των αυτοκτονιών και 6% των δολοφονιών, ενώ ο αλκοολισμός δυνητικά θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 28%.

https://enallaktikidrasi.com/2017/02/oikonomiki-krisi-psyxologiki-apostatheropoihsh/

Συμπερασματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα οικονομική τάξη πραγμάτων μείζονος ψυχικής σημασίας. Ως εκ τούτου προκύπτει ξεκάθαρα για όλους η υποχρέωση να αναλάβουμε την ευθύνη να προσαρμοστούμε και να αποκαταστήσουμε την τραυματισμένη ανάγκη μας για σκοπό. Σε πείσμα λοιπόν, αυτής της αίσθησης χάους ή ήττας την οποία βιώνουμε η πρόταση είναι επαναπροσδιορισμός. Είναι η στιγμή για να διορθώσουμε τις αυταπάτες ότι το χρήμα συνιστά «παντοδυναμία», να σπάσουμε το φαύλο κύκλο των υποκατάστατων σε βάρος των πραγματικών εσωτερικών αναγκών, να χρησιμοποιήσουμε την ευελιξία μας και το μυαλό μας απαγορεύοντας στα κατακλυσμιαία αρνητικά συναισθήματα να μας παρασύρουν.

Δεν μιλάμε για μια θεωρητική ωραιοποίηση αλλά για την ανεύρεση πρακτικών λύσεων στην καθημερινότητα. Η ώρα της συναισθηματικής μας ενηλικίωσής μόνο έτσι θα μπορούσε να έρθει, τώρα θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τα στερεότυπα σε ότι αφορά τον εργασιακό τομέα και να δούμε που αλλού μπορούμε να απορροφηθούμε αν το νέο καθεστώς μας επηρεάζει. Στόχος είναι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε όχι να συνεχίσουμε να δημιουργούμε μέσα από το ίδιο πλαίσιο. Αν λοιπόν η συνθήκη δεν αλλάζει πρέπει να βρούμε τους τρόπους να είμαστε καλά, υγιείς και ισορροπημένοι μέσα σε αυτή. Εάν για παράδειγμα ο χώρος της εργασίας μας πλήττεται από την κρίση, θα πρέπει να δούμε ποιος τομέας είναι αυτός που άμεσα μπορεί να καλύψει τις βιοποριστικές μας ανάγκες.

Χωρίς να υποτιμώ μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων όπως οι συνταξιούχοι και άλλες «ευπαθείς» ομάδες που τη λύση, ας μη γελιόμαστε πρέπει να δώσει άμεσα το κράτος, οι υπόλοιποι στην πλειονότητά μας καλούμαστε να αναθεωρήσουμε τον κόσμο του υπερκαταναλωτισμού. Υπάρχουν μελανά σημεία τα οποία πρέπει να διευθετηθούν από τους ιθύνοντες αλλά αυτό δεν αλλάζει τις προσωπικές μας δυνατότητές να αντιστεκόμαστε να εξελισσόμαστε αλλά και να αντιμετωπίζουμε τα όποια προβλήματα στα πλαίσια της αυτοπροστασίας. Είναι καιρός να ξεχάσουμε τους παλιούς όρους κοινωνικής αναγνώρισης, χρήμα και εξουσία και να ξανά εξαρτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας στις αξίες μας και στις εσωτερικές μας κατακτήσεις, στους φίλους, στην οικογένεια, στον εσωτερικό κόσμο, στα απλά, έτσι κι αλλιώς αυτό δεν είναι που μας κάνει Έλληνες;

Αλεξάνδρα Ζωγράφου

Συγγραφέας Αλεξάνδρα Ζωγράφου

H αγάπη μου για τις λειτουργίες της ανθρώπινης ψυχής όσο και οι προσωπικές ανησυχίες, με οδήγησαν πολύ γρήγορα στο ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Από κει ξεκίνησε η σταδιοδρομία μου στην επιστήμη της ψυχολογίας αποκτώντας το Πτυχίο Συμβούλου Ψυχικής υγείας στο πεδίο της ψυχοδυναμικής προσέγγισης. Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στην Αθήνα σε συνεργασία με ψυχιάτρους, βλέποντας περιστατικά και συνεργάζομαι με ανθρώπους προς το δρόμο της αυτογνωσίας και της προσωπικής ευτυχίας.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε