Αποκωδικοποιώντας την εσωστρέφεια

Γράφει η Κωνσταντίνα Κουτσουπιά – Δικηγόρος και συγγραφέας

Σ’ έναν κόσμο όπου τόσο στο επαγγελματικό πεδίο όσο και σ’ αυτό των διαπροσωπικών σχέσεων το προβάδισμα δίνεται εξ ορισμού στην εξωστρέφεια, η διαφοροποίηση «εσωστρέφεια vs. εξωστρέφεια», ως στοιχεία της ανθρώπινης προσωπικότητας, είναι στην ουσία άλλη μια μορφή διάκρισης για την οποία σπάνια γίνεται λόγος. Έτσι, δεδομένου ότι η εξωστρέφεια επαινείται ως δύναμη, η εσωστρέφεια πρέπει να είναι αδυναμία.

Αυτό που πραγματικά ισχύει, ωστόσο, είναι πως πρόκειται απλά για δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μια αρκετά καθαρή ιδέα επ’ αυτού δίνουν για παράδειγμα και οι οκτώ τύποι εσωστρεφών χαρακτήρων που προβλέπει το διαδεδομένο τεστ προσωπικότητας MBTI (INTJ, INTP, ISTJ, ISTP, ISFJ, ISFP, INFP και INFJ), βασισμένο και στις προσεγγίσεις του Carl Jung πάνω στο θέμα. Αναμφίβολα συμβάλλουν και συγκεκριμένα, κομβικής σημασίας γεγονότα στη ζωή κάποιου, στο να μάθει να στρέφεται στον εξωτερικό ή στον εσωτερικό κόσμο όταν αναζητά την ισορροπία∙ αυτό όμως δε δικαιολογεί τυχόν εξιδανίκευση της μιας ιδιότητας ή δαιμονοποίηση της άλλης. Καμιά από τις δύο, επίσης, δεν πρέπει να τρέφει το «εγώ» μας, που μόνο εμπόδιο μπορεί να είναι στο δρόμο της αυτογνωσίας.

Αν προσπαθούσαμε, λοιπόν, ν’ «αποκρυπτογραφήσουμε» τι ισχύει στην πραγματικότητα πίσω από τις τρεις πιο συνηθισμένες προκαταλήψεις για τους εσωστρεφείς ανθρώπους, θα καταλήγαμε στα εξής:

Η ομορφιά της εσωστρέφειας

Προκατάληψη 1: Οι εσωστρεφείς προτιμούν τη μοναξιά και είναι αντικοινωνικοί

Αλήθεια: Αποζητούν συχνά κι ενίοτε μεγάλα περιθώρια χρόνου για τον εαυτό τους, γιατί αγαπούν τους φίλους και την οικογένειά τους βαθιά, αλλά ξέρουν ότι μπορούν να τους το δείξουν έμπρακτα κι ολοκληρωμένα μόνο αφότου έχουν επαναφορτίσει την εξαντλημένη, ενσυναισθητική τους «μπαταρία» παίρνοντας χρόνο για τον εαυτό τους – για όσο χρειαστεί. Αυτός είναι κι ο λόγος που μπορεί, παραδείγματος χάρη, ν’ αποφεύγουν συχνά να μιλούν στο τηλέφωνο και να προτιμούν τα γραπτά μηνύματα για επικοινωνία. Άτομα με εξωστρεφείς τάσεις «γεμίζουν μπαταρίες» ακριβώς χάρη στις κοινωνικές συναναστροφές, κάτι που σε παρατεταμένη διάρκεια «αδειάζει» τις μπαταρίες των εσωστρεφών.

https://enallaktikidrasi.com/2017/03/apokodikopoiontas-esostrefeia/

Προκατάληψη 2: Οι εσωστρεφείς περιφρονούν τις νέες/πολλές γνωριμίες

Αλήθεια: Προτιμούν τις κατ’ ιδίαν ή σε μικρές ομάδες συζητήσεις, καθώς έχουν μάθει – ενδεχομένως και γιατί κάποτε προδόθηκαν ή απογοητεύτηκαν βαθιά – πως η ουσιαστική συνεννόηση κι επαφή μεταξύ των ανθρώπων είναι θέμα ποιότητας και όχι ποσότητας. Όντας συχνά θύματα κοινωνικής περιθωριοποίησης ή και bullying, καταλήγουν να εκτιμούν και ν’ αγαπούν αληθινά αυτούς που όχι απλώς δεν τους αντιπαθούν λόγω της εσωστρέφειάς τους, αλλά τους αποδέχονται ακριβώς εξαιτίας της.

Προκατάληψη 3: Οι εσωστρεφείς είναι ντροπαλοί και χωλαίνουν στον προφορικό λόγο

Αλήθεια: Προτιμούν το γραπτό λόγο ως μέσο έκφρασης κι όχι γιατί δεν μπορούν να είναι κι εξαιρετικοί συνομιλητές – το αντίθετο μάλιστα. Για την ακρίβεια ένας εσωστρεφής χαρακτήρας θεωρείται συχνά καλύτερος συνομιλητής, καθώς έχει μάθει να είναι εξίσου καλός ακροατής. Ενίοτε μπορεί να χρειάζονται χρόνο να σκεφτούν πριν μιλήσουν, γιατί επιθυμούν να παρουσιάσουν τις ιδέες / σκέψεις / απαντήσεις τους με τάξη αλλά και μ’ έναν τρόπο που δεν θα πληγώσει τα συναισθήματα των άλλων.

Αν όλα τα παραπάνω είναι αδυναμία, τότε είναι λόγος ευτυχίας για όποιον την έχει. Δεν είναι απλά «εντάξει» να είναι κανείς εσωστρεφής∙ είναι δικαίωμα.

Κωνσταντίνα Κουτσουπιά

Συγγραφέας Κωνσταντίνα Κουτσουπιά

Η Κωνσταντίνα Κουτσουπιά μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στις ανθρωπιστικές επιστήμες (LL.M. Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου) και τη συγγραφή. Είναι απόφοιτος του Εργαστηρίου Δημιουργικής Γραφής για Μυθιστόρημα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Το μυθιστόρημά της «Ύδρανος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε