Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί οι περισσότεροι φοβούνται να ρισκάρουν; Γιατί η πλειοψηφία στις παρέες μας είναι άνθρωποι με κενά στη ζωή τους, κυριευμένοι από ελλείψεις που περικλείονται σε ένα «καλά είμαι»; Έχετε ακόμα σκεφτεί γιατί καμουφλάρεται η πραγματική εικόνα τους και ενώ θα φώναζαν τις λέξεις που θα ’πρεπε να ακουστούν, λένε άλλες ρηχές που δε φέρνουν την αλλαγή, την ανανέωση; Έχετε αναρωτηθεί γιατί κι εμείς καμιά φορά παρασυρόμαστε απ’ αυτό το μαζικό σκεπτικό και διστάζουμε για πολλά;

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μας εμποδίζουν να πάρουμε αυτό που ονομάζεται «ρίσκο». Θα αναφέρω τρεις: Έναν που αφορά ό,τι έχουμε εξασφαλίσει ως τώρα, έναν που αφορά τη σχέση με τον εαυτό μας και έναν που αφορά τη σχέση μας με τους άλλους.

Τα στάνταρ: Αν ρισκάρεις αποδέχεσαι πως ίσως αλλάξουν στην πορεία κι εξυπακούεται πως μπορεί να μην τα έχεις ξανά ως δεδομένα.

Η εικόνα: Κι αυτή κατά πάσα πιθανότητα δε θα μείνει η ίδια.

Ο αντίκτυπος στους άλλους: Ο φόβος αλλιώς, για το τι θα πει ο περίγυρός μας.

Αν κάτσει ο καθένας και αναλογιστεί λίγο την κατάσταση θα καταλάβει πως οι περισσότεροι υποφέρουν και αρκετές φορές υποφέρουμε άδικα. Πρόκειται για παγίδα που τη φτιάξαμε εμείς οι ίδιοι και πέφτουμε μέσα ξανά και ξανά.

Το καλύτερο θα ήταν να καταλάβουμε κάποια στιγμή πως δε γεννηθήκαμε για να είμαστε αμετακίνητοι στις θέσεις, στις απόψεις μας κλπ. Είμαστε ικανοί να φιλτράρουμε το καθετί και να το τοποθετήσουμε σωστά στο χώρο και στο χρόνο. Αλλά και να προβληματιστούμε και να αναθεωρήσουμε σύμφωνα με την κρίση μας. Δε μας κάνει καλό μόνο να γνέφουμε συγκαταβατικά ενώ βλέπουμε πράγματα που δε μας αρέσουν και που μας χαλάνε. Ας μάθουμε ότι κάποιες φορές χρειάζεται να παίρνουμε και ρίσκο.

Πόπη Κλειδαρά

Συγγραφέας Πόπη Κλειδαρά

Η Πόπη Κλειδαρά γεννήθηκε το 1987 στη Μυτιλήνη. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι στην Ομάδα Προφορικής Ιστορίας ΛΕΣΒΟΥ, αρθρογράφος στην Εναλλακτική Δράση, έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή (2010), συμμετέχει σε συλλογικά έργα (εκδόσεις ΔΙΑΝΥΣΜΑ, ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ, 121 Words) και σε λογοτεχνικά projects. Συνεργάζεται με λογοτεχνικές ιστοσελίδες-περιοδικά. Είναι έγγαμη και μητέρα μιας κόρης.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε