Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, αναμένεται η ψηφοφορία από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την αδειοδότηση της κυκλοφορίας του εντομοκτόνου Roundup της Monsanto.

Η Κομισιόν προτείνει την ανανέωση της κυκλοφορίας του «ύποπτου» εντομοκτόνου για 10 χρόνια, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις του κολοσσού της βιοτεχνολογίας, την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί λαοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση μιας και το συγκεκριμένο προϊόν έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανώς καρκινογόνο» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για να περάσει η πρόταση της Κομισιόν πρέπει να δώσουν το πράσινο φως τουλάχιστον 16 κράτη-μέλη, κάτι που μέχρι στιγμής κρίνεται δύσκολο, αφού μόλις 12 είναι θετικά προς την αδειοδότηση του roundup, άλλα δώδεκα δεν έχουν λάβει επίσημη θέση, ενώ υπάρχουν πέντε κράτη τα οποία αντιτίθενται σθεναρά κι επιθυμούν την απαγόρευση του συγκεκριμένου εντομοκτόνου.

Η Ελλάδα είναι μία από τις 5 χώρες που πονοκεφαλιάζουν τον κολοσσό των μεταλλαγμένων. Οι υπόλοιπες χώρες που τάσσονται ανοιχτά υπέρ της απαγόρευσης είναι η Γερμανία με ποσοστό 80%, η Γαλλία με 79%, η Πορτογαλία με 77% και η Ιταλία με ποσοστό να φτάνει το 84%. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό αγγίζει το 81%.

Το γκάλοπ διεξήγαγε για την Ελλάδα η Ομάδα Καταναλωτών SumOfUs φέρνοντας στο προσκήνιο την άποψη των πολιτών επί του θέματος. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τέσσερις από τις πέντε χώρες είναι αυτές με τη μεγαλύτερη έκθεση στο εντομοκτόνο αφού μιλάμε για τις χώρες του Νότου όπου η γεωργία είναι βασικός τρόπος ζωής για μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού τους.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε