, , ,

7 πράγματα που τα παιδιά κάνουν καλύτερα από εμάς

Όσο και να το ξεχνάμε, κάποτε, ήμασταν και εμείς παιδιά. Και εμείς κάναμε λάθη, πληγωθήκαμε, γελάσαμε, ερωτευτήκαμε και πειραματιστήκαμε. Να γιατί τα παιδιά είναι

7 πράγματα που τα παιδιά κάνουν καλύτερα από εμάς

Όσο και να το ξεχνάμε, κάποτε, ήμασταν και εμείς παιδιά. Και εμείς κάναμε λάθη, πληγωθήκαμε, γελάσαμε, ερωτευτήκαμε και πειραματιστήκαμε. Να γιατί τα παιδιά είναι καλύτερα από εμάς.

7 πράγματα που τα παιδιά κάνουν καλύτερα από εμάς

Ερωτεύονται

Πόσο όμορφο σκυλάκι; Πόσο τέλεια μυρίζει το λουλούδι; Πόσο τέλειο τραγούδι;
Τα παιδιά ερωτεύονται τα πάντα. Πέφτουν στην παγίδα του έρωτα, γιατί είναι αυθόρμητα. Δεν είναι καθόλου κακό να ερωτευόμαστε. Αντιθέτως, κακό είναι να φοβόμαστε να ερωτευτούμε, γιατί φοβόμαστε μήπως πληγωθούμε.

Advertisment

Κλαίνε

Είναι στη φύση του ανθρώπου να κλαίει. Το κλάμα είναι ένας φυσικός μηχανισμός, ένας τρόπος μέσω του οποίου ένα μωρό δείχνει ότι κάτι θέλει, είναι ένα ένστικτο που έχει ο κάθε άνθρωπος από τότε που είδε το φως του ηλίου. Πόσες φορές κλάψαμε όταν ήμασταν μικροί και πόσες φορές ανακουφιστήκαμε από το κλάμα; Γιατί να το χρησιμοποιούμε σαν αρνητικό στερεότυπο και όχι σα φάρμακο ανακούφισης;

Γελάνε

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά γελάνε 400 φορές περισσότερο από τους ενήλικες, τη στιγμή που αυτοί γελάνε 15 φορές κατά μέσο όρο καθημερινά. Μήπως να μη ψάχνουμε την υγεία στα φάρμακα και στις θεραπείες και να στραφούμε στις θεραπευτικές ιδιότητες του γέλιου; Ας γελάσουμε περισσότερο, δε κοστίζει τίποτα!

Πειραματίζονται

Τα παιδιά θα κάνουν λάθη και ξέρουν ότι από τα λάθη θα μάθουν. Κανείς δε θα τα κρίνει, γιατί είναι ακόμη παιδιά, γιατί ακόμη μαθαίνουν, εξερευνούν και πειραματίζονται. Από τα λάθη μαθαίνουμε και όμως όσο μεγαλώνουμε λάθη φοβόμαστε να κάνουμε, φοβόμαστε να πειραματιστούμε και να μάθουμε.

Advertisment

Παίζουν

Τα παιδιά σκέφτονται το παιχνίδι κάθε μέρα. Όταν δεν υπάρχει το απαραίτητο υλικό, υπάρχει προσαρμογή. Τα παιδιά παίζουν, τρέχουν, χαίρονται, γελάνε και επικοινωνούν. Πόσο ευτυχισμένο είναι ένα παιδί όταν παίζει; Αρκεί να δούμε τη λάμψη του προσώπου και τον ενθουσιασμό των ματιών του.

Μαθαίνουν

Φυσικά τα παιδιά είναι όπως τα σφουγγάρια. Απορροφούν τις γνώσεις και βάζουν βέλη στη φαρέτρα τους για να αντιμετωπίσουν την επερχόμενη σκληρή ζωή που τα περιμένει, διαμορφώνοντας το βασικό τους χαρακτήρα. Μα, τι να τις κάνουν τις γνώσεις αν δε παίζουν, δε γελάνε, δε κλαίνε, δεν επικοινωνούν;

Είναι απλά παιδιά!

Τα παιδιά ζούνε στο παρόν και απολαμβάνουν τη στιγμή, απαλλαγμένα από ιδέες των μεγάλων. Δε σκέφτονται ότι κάποια στιγμή θα είναι ενήλικες. Αντίθετα, οι ενήλικες είναι αυτοί που αναπολούν τα παιδικά τους χρόνια και τις ξέγνοιαστες στιγμές τους και ίσως οι περισσότεροι να θέλουν να ξαναζήσουν τα παιδικά τους χρόνια. Τα παιδιά είναι απλά καλύτερα από τους ενήλικες, γιατί είναι ευτυχισμένα. Είναι καλύτερα, γιατί, απλά, είναι παιδιά!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση