Αυτές είναι λίγες από τις συμφωνίες που θα κάνω με τον εαυτό μου από δω και στο εξής. Θα τις θυμάμαι κάθε βράδυ πριν πέσω για ύπνο, αλλά και κάθε πρωί που τα βλέφαρα μου είναι βαριά και δε θα μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι μου.

1) Συμφωνώ να ζω τη ζωή μου, όπως εγώ θέλω κι όχι οι άλλοι, γιατί κάποια στιγμή, που δε ξέρω, δε θα απολαμβάνω πια τη χαρά της ζωής και κάθε δευτερόλεπτο που αφήνω να πάει χαμένο, αυτό χάνεται μια για πάντα και δε μπορώ να το ξαναπάρω πίσω.

2) Συμφωνώ ότι δε θα φοβάμαι να θυμηθώ τα παθήματα και τα λάθη μου, γιατί από αυτά θα γίνω καλύτερος, αλλά δε θα τα αφήνω να με αποτρέπουν από το να ξαναπροσπαθήσω.

3) Συμφωνώ ότι δε θα φοβάμαι να ανακαλέσω στη μνήμη μου ή να ξαναπροσπαθήσω οτιδήποτε με έχει πονέσει στο παρελθόν, με το φόβο ότι θα ξαναπονέσω.

4) Συμφωνώ ότι θα εκφράζω τα συναισθήματά μου και δε θα καταπιέζομαι σωματικά, συναισθηματικά, αλλά και γενικά.

5) Συμφωνώ ότι θα παλεύω κάθε μέρα για τη ζωή μου και γι αυτά που πιστεύω.

6) Συμφωνώ ότι δε θα νοιάζομαι για το αν υπάρχει ή όχι ζωή μετά τον θάνατο, γιατί εγώ θα ζω στο παρόν και την κάθε μου στιγμή.

7) Συμφωνώ ότι δε θα ψάχνω το νόημα της ζωής, γιατί θα χαλάσω τις ωραιότερες στιγμές μου ψάχνοντάς το.

8) Συμφωνώ ότι θα σταματήσω τώρα να πονάω και να πληγώνω τον εαυτό μου και τους γύρω μου.

9) Συμφωνώ ότι θα πάψω να δουλεύω, κάνοντάς το από καταναγκασμό κι όχι από αγάπη.

10) Συμφωνώ ότι θα πάψω να θεωρώ δεδομένο το δώρο της ζωής.

11) Συμφωνώ να φροντίζω το σώμα μου, γιατί χάρις σε αυτό μεταφέρομαι.

12) Συμφωνώ, επίσης, ότι θα πάψω να ανησυχώ για τη γνώμη των άλλων για μένα και θα είμαι ο εαυτός μου.

13) Συμφωνώ ότι θα σταματήσω να νοιάζομαι για την απόρριψη ή την επιβράβευση. Εγώ, ο ίδιος, γνωρίζω τι αξίζω και δε θα περιμένω επιβεβαίωση.

14) Συμφωνώ ότι θα σταματήσω να κάνω υποθέσεις και να βγάζω βιαστικά συμπεράσματα, γιατί μόνο αρνητικά συναισθήματα μπορούν να μου προκαλέσουν.

15) Συμφωνώ ότι δε θα κρατάω κακίες στους ανθρώπους και ότι δε θα παίρνω τίποτα προσωπικά, γιατί οτιδήποτε συμβαίνει μπορεί να συμβεί στον καθέναν.

16) Συμφωνώ ότι ποτέ δε θα ξεχάσω αυτή τη μοναδική πηγή που με έφερε στον κόσμο τούτο, τους γονείς μου.

17) Συμφωνώ, τέλος, να τηρώ αυτές τις συμφωνίες με τον εαυτό μου, ξεκινώντας, όχι «από Δευτέρα», αλλά από τώρα!

Στέφανος Καράμπαλης

Συγγραφέας Στέφανος Καράμπαλης

Πολιτικός μηχανικός ΤΕ και εκπαιδευτής στο Wing Chun Kung Fu. Η ενασχόληση μου με την αρθρογραφία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς πάντα με βασάνιζαν σκέψεις, τις οποίες έπρεπε να αποτυπώσω στο γραπτό λόγο. Έχω συμμετάσχει ως έφηβος βουλευτής στη ΙΣΤ’ Σύνοδο, έπειτα από επιλογή της έκθεσής μου. Τα άρθρα μου έχουν κυρίως περιεχόμενο φιλοσοφικό και αυτοβελτίωσης, αλλά δε περιορίζονται μόνο σε αυτά. Αγαπάω τα βιβλία, τα ταξίδια, τη φύση και τη… τοξοβολία! Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι σε αυτόν τον κόσμο θα ήταν να υπάρχει περισσότερη αγάπη, σκέψη και ευαισθητοποίηση. Μα, μήπως να ξεκινήσω πρώτα από τον εαυτό μου;

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε