, ,

8 δύσκολα ανιχνεύσιμα σημάδια και συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επιτίθεται στις αρθρώσεις και σε άλλα σημεία του σώματος. Αλλά αποτελεί μια δύσκολη ασθένεια και ως

8 δύσκολα ανιχνεύσιμα σημάδια και συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επιτίθεται στις αρθρώσεις και σε άλλα σημεία του σώματος. Αλλά αποτελεί μια δύσκολη ασθένεια και ως προς τη διάγνωση. Τα συμπτώματα μπορεί να μιμηθούν εκείνα άλλων ασθενειών, ή μπορεί να φουντώνουν, ύστερα να εξασθενούν, για να επανέλθουν αργότερα κάπου αλλού. Οι εργαστηριακές εξετάσεις δεν είναι αλάνθαστες- μπορεί να βγουν αρνητικές για ΡΑ και παρ’ όλα αυτά να την έχετε. Οι ακτινογραφίες δεν δείχνουν τα σημάδια, μέχρι τα μεταγενέστερα στάδια.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένα δύσκολα ανιχνεύσιμα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και ορισμένα στοιχεία, ώστε να ξεχωρίσετε αν πρόκειται για μέρος της ΡΑ ή κάποιας άλλης πάθησης.

Advertisment

8 δύσκολα ανιχνεύσιμα σημάδια και συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Δυσκολία επούλωσης των τραυματισμών

Είναι πιθανό να νομίζετε ότι έχετε πάθει κάποιο τραυματισμό- όπως στραμπούληγμα που δεν φαίνεται να επουλώνεται- και τελικά να πρόκειται για σύμπτωμα της ΡΑ. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο στους νεότερους ανθρώπους, μας αναφέρει η Lisa A. Mandl, MD, MPH, βοηθός ρευματολόγου στο Νοσοκομείο για Ειδικά Χειρουργεία στο New York City.

«Τη μία μέρα η ασθενής έπαιζε ποδόσφαιρο και την επόμενη το γόνατό της είναι πρησμένο», προσθέτει. «Έχω δει ανθρώπους που είχαν κάνει αρθροσκοπικό χειρουργείο και εκτεταμένη φυσικοθεραπεία στο γόνατό τους και έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα».

Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στα χέρια

Ένα σύμπτωμα της ΡΑ είναι και το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, το οποίο χαρακτηρίζεται και από μυρμήγκιασμα στους καρπούς και στα χέρια. Η Dr. Mandl αναφέρει ότι η αίσθηση είναι παρόμοια με εκείνη που νιώθουμε όταν χτυπάμε ένα νεύρο και μουδιάζουμε. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το πρήξιμο στο χέρι πιέζει τα νεύρα που περνούν στα χέρια. Η αίσθηση είναι ακόμα χειρότερη τη νύχτα. Αν επισκεφθείτε το γιατρό με τέτοια συμπτώματα, αλλά δεν έχετε άλλα της ΡΑ, τότε το πιθανότερο είναι να διαγνωστείτε με σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.

Advertisment

Προβλήματα στα πόδια

Μία περιοχή στην οποία οι άνθρωποι εμφανίζουν συχνά πόνο ή φλεγμονή που σχετίζεται με την ΡΑ είναι το μπροστινό μέρος του ποδιού. Οι γυναίκες συχνά σταματούν να φορούν τακούνια και επισκέπτονται και ποδίατρο λόγω του πόνου. Ορισμένοι ασθενείς με ΡΑ μπορεί επίσης να νιώσουν πόνο στη φτέρνα λόγω της πελματιαίας απονευρωσίτιδας, μιας συνηθισμένης ασθένειας που προκαλείται από πρήξιμο του ιστού στο κάτω μέρος του ποδιού, κοντά στη φτέρνα.

Προβλήματα στα μάτια

Οι ασθενείς με ΡΑ έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν σύνδρομο Sjogrens, ένα αυτοάνοσο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στα μάτια, στο στόμα, στη μύτη, στο λαιμό ή στο δέρμα εξαιτίας μιας φλεγμονής που εμποδίζει τους αδένες να απελευθερώσουν υγρασία, μας ενημερώνει η Dr. Mandl. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στα πρώιμα στάδια της ΡΑ, αλλά είναι απίθανο να αποτελεί το μόνο σύμπτωμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ξηρά μάτια επισκέπτονται τον οφθαλμίατρο για να βρουν την αιτία, αλλά η Dr. Mandl συστήνει να συμβουλεύεστε και κάποιον άλλο γιατρό, σε περίπτωση που παρατηρείτε κι άλλα συμπτώματα σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Πόνος στις αρθρώσεις

Ένα από τα πιο κυρίαρχα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος στις αρθρώσεις. Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι οφείλεται σε κόπωση ή σε οστεοαρθρίτιδα, ένας συνηθισμένος τύπος αρθρίτιδας σε μεγάλες ηλικίες. Αυτός ο πόνος μπορεί εύκολα να διαγνωστεί λανθασμένα ως ινομυαλγία ή σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (εξάλλου, η κόπωση αποτελεί ένα ακόμα σύμπτωμα της ΡΑ). Ο πόνος αυτός όμως της ΡΑ δεν είναι περαστικός• συνήθως διαρκεί περισσότερο από μια εβδομάδα. Μπορεί επίσης να είναι συμμετρικός, που σημαίνει ότι μπορεί να εμφανίζεται και στα δύο χέρια, πόδια, γόνατα ή στους αστραγάλους ταυτόχρονα.

Πρωινή δυσκαμψία

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι η δυσκαμψία στις αρθρώσεις κυρίως το πρωί. Και πάλι, αυτό αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα στην οστεοαρθρίτιδα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πόνο μετά από μεγάλες περιόδους ακινησίας, όπως ο ύπνος. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο παθήσεις είναι ότι ο πόνος της οστεοαρθρίτιδας συνήθως υποχωρεί σταδιακά μέσα σε μισή ώρα. Η δυσκαμψία της ΡΑ θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, πιθανότατα στο μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Το σωστό είδος άσκησης θα σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από την δυσκαμψία και στις δύο περιπτώσεις.

Κλειδωμένες αρθρώσεις

Οι ασθενείς με ΡΑ μπορεί να νιώσουν ότι έχουν κλειδωμένες αρθρώσεις, ειδικά στα γόνατα και στους ώμους. Αυτό συμβαίνει, επειδή υπάρχει αρκετό πρήξιμο στους τένοντες γύρω από την άρθρωση, που η τελευταία δεν μπορεί να λυγίσει. Μπορεί να προκληθούν κύστες πίσω από το γόνατα που να δυσκολεύουν πολύ την κίνηση. Το σύμπτωμα μπορεί να μιμηθεί τη ρήξη μηνίσκου, έναν τραυματισμό πολύ συνηθισμένο στα αθλήματα, που επίσης μπορεί να προκαλέσει κύστες.

Όζοι

Πρόκειται για σκληρούς θρόμβους που αναπτύσσονται υποδόρια κοντά στις αρθρώσεις. Συχνά εμφανίζονται πίσω από τους αγκώνες και ορισμένες φορές ακόμα και στα μάτια. Οι όζοι είναι συνηθισμένοι σε άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια ρευματοειδούς αρθρίτιδας, αλλά συχνά εμφανίζονται και νωρίτερα, προσθέτει η Dr. Mandl. Οι όζοι μπορεί να μιμηθούν ορισμένες φορές και την ουρική αρθρίτιδα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση