, , ,

Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 40%, σύμφωνα με έρευνα

Μία νέα ερευνητική ανασκόπηση έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο όγκο των άρθρων και των μελετών που επιβεβαιώνουν τα οφέλη που προσφέρει η μείωση κατανάλωσης

Η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 40%, σύμφωνα με έρευνα

Μία νέα ερευνητική ανασκόπηση έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο όγκο των άρθρων και των μελετών που επιβεβαιώνουν τα οφέλη που προσφέρει η μείωση κατανάλωσης κρέατος. Σε αυτή, οι επιστήμονες δεν επιβεβαιώνουν μόνο αυτό, αλλά και το ότι η ίδια η χορτοφαγική διατροφή μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθειες κατά 40%.

Η χορτοφαγία και ο βιγκανισμός γίνονται όλο και πιο διαδεδομένοι τρόποι διατροφής και τρόπος ζωής, αλλά έχουν επίσης δεχθεί πολλές και έντονες κριτικές. Ο καθένας αποφασίζει για τον εαυτό του ελεύθερα για το είδος διατροφής που θέλει να ακολουθήσει και η επιστήμη έρχεται απλά να βοηθήσει και να παραθέσει τα ανάλογα στοιχεία.

Advertisment

Τις τελευταίες δεκαετίες, είναι πολλές οι μελέτες που υποστηρίζουν ότι η μείωση της κατανάλωσης κρέατος επηρεάζει θετικά τον οργανισμό μας. Για παράδειγμα, μια δίαιτα που βασίζεται στα φυτά φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου.

Ορισμένες έρευνες φαίνεται μάλιστα να συμπεραίνουν ότι ο βιγκανισμός και η χορτοφαγία προλαμβάνουν και κατά ορισμένων τύπων καρκίνου. Μια πρόσφατη ερευνητική ανασκόπηση, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Progress in Cardiovascular Disease journal, εστίασε συγκεκριμένα στην καρδιαγγειακή υγεία και πώς αυτή επηρεάζεται από την χορτοφαγία.

Καρδιακή υγεία και χορτοφαγική διατροφή

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες αποφάσισαν να αναλύσουν έναν μεγάλο όγκο πρόσφατων σχετικών ερευνών. Συγκρίνοντας πληροφορίες από μια μεγάλη μάζα μελετών παρατήρησης και κλινικών πειραμάτων, ανακάλυψαν ότι η διατροφή που βασίζεται στα φυτά συνδεόταν με θετικές μετρήσεις της υγείας της καρδιάς. Τα συμπεράσματα ήταν τα εξής για όσους ακολουθούσαν μια χορτοφαγική δίαιτα:

Advertisment

– Ο κίνδυνος ανάπτυξης στεφανιαίων παθήσεων μειώθηκε κατά 40%.

– Ο κίνδυνος θανάτου ως αποτέλεσμα κάποιας καρδιαγγειακής νόσου μειώθηκε κατά 40%.

– Ο κίνδυνος υπέρτασης έπεσε κατά 34%.

– Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας και η συνολική χοληστερόλη βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά στους χορτοφάγους σε σύγκριση με τους μη χορτοφάγους.

– Επίσης, μέσα από τις έρευνες φάνηκες ότι μια δίαιτα βασισμένη σε φυτά σχετίζεται άμεσα με απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με την κύρια ερευνήτρια Dr. Hana Kahleova, ένα διατροφικό πρόγραμμα που βασίζεται στα φυτά έχει τη δύναμη να προλάβει, να ελέγξει, ακόμα και να αντιστρέψει μια καρδιακή νόσο. Η Dr. Kahleova βρήκε επίσης ότι υπάρχουν και άλλοι υγιεινοί τρόποι ζωής και διατροφής που μπορούν να ρίξουν το ποσοστό κινδύνου μέχρι και στο 95%, αλλά τα φάρμακα μπορούν να τον μειώσουν μόνο κατά 30% περίπου.

Τρόποι με τους οποίους η χορτοφαγία προστατεύει την καρδιά

Φαίνεται να υπάρχουν διάφοροι λόγοι που η χορτοφαγική διατροφή ωφελεί περισσότερο την καρδιά μας σε σχέση με μια διατροφή που περιέχει κυρίως κρέας. Για παράδειγμα, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά στοιχεία και φυτικές ίνες, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Τα ζωικά προϊόντα έχουν συνήθως υψηλά ποσοστά χοληστερόλης, λιπαρών, αιμικό σίδηρο και ρύπους από το περιβάλλον.

Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι παράγοντες που ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί. Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι αν η κοινωνία πιεστεί να υιοθετήσει σταδιακά μια πολιτική και έναν τρόπο ζωής που θα περιορίζει την κατανάλωση κρέατος, θα μπορούσαν να αποφευχθούν πολλοί σχετικοί θάνατοι και παθήσεις.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29800598

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση