Σε μια ιστορική απόφαση προχώρησε μια ομάδα ενόρκων στο Σαν Φραντσίσκο στις 10 Αυγούστου. Η Monsanto κρίθηκε ένοχη, επειδή απέτυχε να προειδοποιήσει τους καταναλωτές ότι η έκθεση στο ζιζανιοκτόνο Roundup μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Γι’ αυτό και η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση 290 εκατομμυρίων δολαρίων στον Αμερικάνο Dewayne Lee Johnson.

Ο 46χρονος κηπουρός πιστεύει ότι τα προϊόντα της Monsanto, μα κυρίως το Roundup, με το οποίο ψέκαζε για χρόνια, είναι αυτά που προκάλεσαν τον καρκίνο του και ότι η εταιρεία σκοπίμως αποκρύπτει τον κίνδυνο που προκαλούν. Ο Johnson κατέθεσε μήνυση τον Ιανουάριο του 2016.

Υπάρχουν περισσότεροι από 4000 άνθρωποι σε όλη τη χώρα που έχουν καταθέσει μήνυση κατά της Monsanto βασισμένοι σε ισχυρισμούς που συνδέουν το Roundup με τον καρκίνο. Ο Johnson, πατέρας τριών παιδιών, μπορεί να έχει μόνο λίγους μήνες ζωής ακόμα. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε την πολυεθνική σε δίκη για τα καρκινογόνα προϊόντα της.

Ένοχη κρίθηκε η Monsanto για καρκινογόνο ζιζανιοκτόνο σε ιστορική δίκη με αποζημίωση 290 εκατομμυρίων δολαρίων

Οι δικηγόροι του Johnson δήλωσαν ότι διαγνώστηκε με λέμφωμα μη- Hodgkin μετά το ψέκασμα του ζιζανιοκτόνου που περιέχει γλυφοσάτη για δυόμιση χρόνια. Έχει κάνει χημειοθεραπείες και ίσως προχωρήσει σε μεταμόσχευση μυελού των οστών. Ένας από τους γιατρούς του κατέθεσε ότι ο Johnson είναι απίθανο να επιβιώσει μέχρι το 2020. Ένας ογκολόγος που κατέθεσε υπέρ της Monsanto, ο οποίος δεν είχε εξετάσει τον Johnson, αλλά είχε ερευνήσει τον ιατρικό του φάκελο, συμπέρανε ότι θα μπορούσε να επιβιώσει για δεκαετίες.

Η γλυφοσάτη, το κύριο χρησιμοποιούμενο ζιζανιοκτόνο, είχε χαρακτηριστεί ως πιθανό καρκινογόνο το 2015 από το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο που ανήκει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Monsanto, θυγατρική εταιρία πια της Bayer, συνεχίζει τη χρήση της γλυφοσάτης. Ωστόσο, οι περισσότεροι οικολόγοι και όχι μόνο, θεωρούν ότι αυτή η απόφαση είναι ιστορική και ότι θα αποτελέσει σημείο καμπής, ώστε στο μέλλον να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα ασφαλείας και η πολυεθνική να αναγκαστεί να αλλάξει την πολιτική της.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε