,

«Υπάρχει μια ρωγμή σε όλα. Από εκεί είναι που μπαίνει μέσα το φως»: 11 αποφθέγματα από τον Leonard Cohen

Ο «ερωτικότερος λογοτέχνης της μουσικής» όπως αποκαλείται, ο Leonard Cohen, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 από μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια

«Υπάρχει μια ρωγμή σε όλα. Από εκεί είναι που μπαίνει μέσα το φως»: 11 αποφθέγματα από τον Leonard Cohen

Ο «ερωτικότερος λογοτέχνης της μουσικής» όπως αποκαλείται, ο Leonard Cohen, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά στις 21 Σεπτεμβρίου 1934 από μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια με καταγωγή από Πολωνία και Λιθουανία. Αφού σπούδασε, ξεκίνησε την καλλιτεχνική του διαδρομή ως ποιητής το 1954 σε ύφος συγγενικό της beatnik εποχής.

Αρχικά, έγινε γνωστός ως ποιητής. Η ιδέα της μουσικής άρχισε να διαμορφώνεται όταν ξεκίνησε να απαγγέλλει τα ποιήματά του με συνοδεία τζαζ. Στη συνέχεια, αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτή. Κάποια από τα γνωστότερα τραγούδια του είναι το «So long Marianne», «Dance me to the end of love», «I’m your man» και το «First we take Manhattan».

Advertisment

Ήταν Απρίλης του 1960 και ο Κοέν περπατούσε στους βροχερούς δρόμους του Λονδίνου. Είχε πάει στην Αγγλία προς αναζήτηση νέων εμπειριών και διεθνούς αναγνώρισης. Όμως, δεν άντεχε τον καιρό, αναζητούσε κάτι διαφορετικό. Δύο μέρες μετά αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ύδρα.

Αυτό το νησί έγινε σημαντικός σταθμός στη ζωή του. Γνώρισε μία από τις συντρόφους του, τη Μάριαν, και εκεί έγραψε πολλά από τα έργα του. Ο Leonard Cohen πέθανε στις 7 Νοεμβρίου 2016 στο Λος Άντζελες, σε ηλικία 82 ετών. Η Ύδρα τον τιμά κάθε χρόνο και ο δρόμος στον οποίο έμενε έχει πια το όνομά του.

Αλλά εκτός από την ιδιαίτερη φωνή, την μαγευτική ιστορία ζωής του και την αγάπη του για την ομορφιά, τον έρωτα και την τέχνη, ο Cohen μέσα από την ποίηση και τα γραπτά του αποκάλυπτε την εξαιρετικά μοναδική συναισθηματική του δύναμη και αυτό διαφαίνεται και  στα παρακάτω αποφθέγματά του.

Advertisment

11 αποφθέγματα του Leonard Cohen

1. «Υπάρχει μια ρωγμή σε όλα. Από εκεί είναι που μπαίνει μέσα το φως»

2. «Τα παιδιά δείχνουν τις ουλές τους σαν μετάλλια. Οι εραστές τις χρησιμοποιούν σαν ένα μυστικό προς αποκάλυψη. Μια ουλή είναι αυτό που συμβαίνει όταν η λέξη μετατρέπεται σε σάρκα»

3. «Αν δεν γίνεις ο ωκεανός, θα νιώθεις ναυτία κάθε μέρα»

4. «Η πραγματικότητα είναι μια από τις πιθανότητες που δεν με συμφέρει να αγνοώ»

5. «Η μουσική είναι η συναισθηματική ζωή των περισσότερων ανθρώπων»

6. «Δεν καταλαβαίνω πραγματικά αυτή τη διαδικασία της μετενσάρκωσης, αλλά αν υπάρχει κάτι τέτοιο, θα ήθελα να επιστρέψω ως ο σκύλος της κόρης μου»

7. «Θέλω να διαβάζω ποιήματα γεμάτα με τρόμο και να ακούω μουσική που να αλλάζει νόμους και ζωές»

8. «Όταν τα πράγματα πηγαίνουν πραγματικά άσχημα, απλά σήκωσε το ποτήρι σου και χόρεψε. Είναι σχεδόν όλα όσα μπορείς να κάνεις»

9. «Όταν σταματάς να σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου συνέχεια, μια ιδιαίτερη αίσθηση ξεκούρασης σε συνεπαίρνει»

10. «Πώς μπορώ να ξεκινήσω οτιδήποτε νέο με όλο αυτό το χθες μέσα μου;»

11. « Πράξε με τον τρόπο που θα ήθελες να είσαι και σύντομα θα γίνεις αυτό που πράττεις»

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Δεν είμαι αυτό που μου συνέβη. Είμαι αυτό που επέλεξα εγώ να γίνω» | Καρλ Γιουνγκ
Μαντώ Μαυρογένους: Η φλογερή επαναστάτρια και φεμινίστρια του 1821
«Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει» | Γ. Ρίτσος
95χρονος Έλληνας σπρίντερ πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ στα 60μ. στο Ευρωπαϊκό βετεράνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση