,

Η NASA φωτογράφισε ένα παγόβουνο με τέλειο ορθογώνιο σχήμα

Η επί δεκαετίες έρευνα της NASA για τον πολικό πάγο μας έχει χαρίσει πραγματικά εξαιρετικές φωτογραφίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η πιο πρόσφατη

Η NASA φωτογράφισε ένα παγόβουνο με τέλειο ορθογώνιο σχήμα

Η επί δεκαετίες έρευνα της NASA για τον πολικό πάγο μας έχει χαρίσει πραγματικά εξαιρετικές φωτογραφίες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά η πιο πρόσφατη μας εκπλήσσει ακόμα περισσότερο. Οι επιστήμονες φωτογράφισαν ένα ασυνήθιστα μεγάλο παγόβουνο σε σχήμα όμως τέλειου ορθογωνίου.

Σε γενικές γραμμές υπάρχουν δύο ειδών παγόβουνα: αυτά που μοιάζουν με τρίγωνο ή πρίσμα πάνω από την επιφάνεια του νερού (όπως αυτό που βύθισε τον «Τιτανικό») και εκείνα που είναι μακριά, πλατιά και επίπεδα.

Advertisment

Το παγόβουνο αυτό φαίνεται σαν κάποιος να πήρε ένα μαχαίρι και να το έκοψε ίσια και με σκοπό αυτό το σχήμα. Το συγκεκριμένο γεωμετρικό παγόβουνο έχει μήκος σχεδόν δύο χιλιομέτρων και έχει αποκολληθεί από την παγοκρηπίδα Λάρσεν C στην Ανταρκτική, μια διαδικασία μακρόχρονη και σταδιακή.

Η NASA φωτογράφισε ένα παγόβουνο με τέλειο ορθογώνιο σχήμα

Ορατό είναι μόνο το ένα δέκατο του παγόβουνου, καθώς το υπόλοιπο βρίσκεται μέσα στο νερό. Οι επιστήμονες το θεωρούν ασταθές και επιρρεπές σε περαιτέρω διάσπαση. Τα συγκεκριμένα είδη παγόβουνων είναι πραγματικά τεράστια και είναι συνήθως χιλιάδες και ορισμένες φορές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, όπως το Β-15 που εκτεινόταν σε 11,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και θεωρείται το μεγαλύτερο αντικείμενο που επιπλέει ελεύθερα στη θάλασσα και έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση