Μέσα από τους πόνους μας σκαλιστήκαμε, όμως κάποια στιγμή φτάνει!

Και κάπου εκεί, μέσα στη μέση της παράστασης, αισθάνεσαι ότι όλος σου ο κόσμος καταρρέει, καθώς όλα όσα κοιτάς φαίνονται να μην έχουν πια

Μέσα από τους πόνους μας σκαλιστήκαμε, όμως κάποια στιγμή φτάνει!

Και κάπου εκεί, μέσα στη μέση της παράστασης, αισθάνεσαι ότι όλος σου ο κόσμος καταρρέει, καθώς όλα όσα κοιτάς φαίνονται να μην έχουν πια σημασία, να μην έχουν πια νόημα, να μην έχουν πια σκοπό. Όλα σου φαίνονται μια μεγάλη μπλόφα, δεν καταλαβαίνεις γιατί τόσος πόνος και τόσα προβλήματα. Υπάρχουν στιγμές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς του ήρθε του Δημιουργού να σου θέσει τέτοιες προκλήσεις χωρίς καν να σου δείξει τους τρόπους για να νικήσεις.

Και εκεί που αισθάνεσαι ότι θα πέσεις ακόμη περισσότερο στα δίχτυα του “τίποτα”, ξαφνικά συνειδητοποιείς ότι αυτό που έχει πραγματικά σημασία είσαι ΕΣΥ, τίποτε άλλο δεν είναι πραγματικά τόσο σημαντικό, ούτε η δουλειά σου, ούτε οι σπουδές σου, ούτε τα χρήματά σου, ούτε οι σχέσεις σου, ούτε τα υλικά αγαθά που έχεις συσσωρεύσει, ούτε η εικόνα σου στα μάτια των άλλων. Μόνο ΕΣΥ, όλα τα άλλα είναι ασήμαντα.

Advertisment

Ό,τι σου συμβαίνει, σου θυμίζει μια παράσταση και καταλαβαίνεις ότι δεν υπάρχει καλή ή κακή παράσταση, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος, δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο, δεν υπάρχει σκοτάδι ή φως. Ό,τι υπάρχει, υπάρχει σύμφωνα με το νόημα που ΕΣΥ του δίνεις. ΕΣΥ προσδιορίζεις αν κάτι είναι καλό ή όχι, ΕΣΥ δίνεις σκοπό σε κάθε σου κίνηση και πράξη, ΕΣΥ είσαι ο λόγος που κάτι λειτουργεί ή όχι.

ΕΣΥ αποφασίζεις αν κάτι είναι σωστό και αν ΕΣΥ το αποφασίσεις, τότε θα είναι σωστό. ΕΣΥ αποφασίζεις αν κάτι είναι λάθος και αν εσύ το αποφασίσεις, τότε θα είναι λάθος. ΕΣΥ αποφασίζεις αν μια εμπειρία είναι μια αναποδιά ή αν είναι μια διόρθωση πορείας. ΕΣΥ αποφασίζεις αν αυτό που σου συμβαίνει είναι πρόβλημα ή μια εμπειρία. ΕΣΥ αποφασίζεις αν κάτι είναι δυνατό ή αδύνατον να γίνει. ΕΣΥ και μόνο ΕΣΥ δημιουργείς τον κόσμο σου. Όλα όσα παράγεις, θα πάρουν το νόημα και τον σκοπό που ΕΣΥ θα τους προσδιορίσεις.

Το Σύμπαν και η ζωή σου είναι το γήπεδό σου. Βρέθηκες σε μια άδεια, ατελείωτη έκταση και ΕΣΥ θα βάλεις τα όριά σου, ΕΣΥ θα στήσεις και θα καθορίσεις το παιχνίδι, ΕΣΥ θα θέσεις τους κανόνες, ΕΣΥ θα βγεις να παίξεις ένα παιχνίδι το οποίο, μπορεί, να μην έχει αξία εκτός κι αν ΕΣΥ του δώσεις αξία. Και όταν παίζεις σε αυτό το παιχνίδι, έχεις τέτοιο ενθουσιασμό που ξεχνάς πως είναι μόνο ένα παιχνίδι, και μετά πάλι πέφτεις στα δίχτυα του πόνου, ματώνεις και παλεύεις λες και το παιχνίδι γίνεται εσύ.

Advertisment

Γνωρίζεις πως αν ξεχάσεις ποιος είσαι, τότε θα ξεχάσεις και όλα όσα έμαθες και θα γυρίσεις πάλι στο τίποτα, εκεί που κατοικεί ο φόβος και ο πόνος. Όταν ήρθες στον κόσμο, κανείς δε σου έδωσε ένα εγχειρίδιο ζωής και δε σου δίδαξε πώς να παίζεις το παιχνίδι της ζωής. Σου δίδαξαν ότι χρειάζεται να μάθεις ένα επάγγελμα για να βγάζεις τα προς το ζην και να παραμένεις ζωντανός.

Σου έμαθαν Γεωγραφία, Ιστορία, Θρησκευτικά, Λογοτεχνία, Μαθηματικά, αλλά δεν σου δίδαξαν ποτέ πώς να ζεις και για ποιον σκοπό να ζεις. Δε σου έμαθαν τους κανόνες της ζωής. Μόνος σου ανακάλυψες πως από τους πόνους σου σκαλίστηκες και κάποια στιγμή φάνηκε η πραγματική σου χάρη, αλλά δε θέλεις άλλο σκάλισμα, είσαι ήδη ένας τέλειος άνθρωπος. Λες: «Φτάνει πια, ήδη γνωρίζω πολλά».

Γνωρίζεις πως αν είσαι απασχολημένος με το πόσα θα κερδίζεις, αν είσαι συνεχώς απασχολημένος με τον πόνο σου και με όλα όσα δεν έχεις, τότε δε θα γνωρίσεις ποτέ τη ζωή. Δε θα μάθεις ποτέ ότι ΕΣΥ, από κάποια στιγμή και μετά, δίνεις σχήμα και νόημα στη ζωή σου.

Συνεπώς, αυτό που χρειάζεται να μάθεις είναι τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να διαμορφώσεις τη ζωή σου. Χρειάζεται να μάθεις ποιο είναι το παιχνίδι της ζωής ώστε να το παίξεις καλά. Σε μέρες πόνου και σε μέρες ευτυχίας, πάντα να θυμάσαι πως βρίσκεσαι σε ένα παιχνίδι και ότι ΕΣΥ αποφασίζεις μέχρι που θα το φτάσεις.

Η Βίκυ Τσώκου διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο “ΕΠΑΝΟΔΟΣ: Ξεφορτωθείτε τα νοητικά και συναισθηματικά ‘σκουπίδια’ του παρελθόντος και αγκαλιάστε τη ζωή που δε ζήσατε ακόμη” στις 18 Νοεμβρίου. Μάθετε περισσότερα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση