Οι ψυχολόγοι μελετούν και διαπραγματεύονται το ρόλο της ενσυναίσθησης στις ανθρώπινες σχέσεις για δεκαετίες, αλλά είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι ερευνητές έχουν ορίσει την ενσυναίσθηση με διαφορετικούς τρόπους. Οι ψυχολόγοι του UCLA Albert Mehrabian και Norman Epstein, οι δημιουργοί αυτού του τεστ, έχουν ορίσει την ενσυναίσθηση ως μια έμμεση συναισθηματική απόκριση στις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων.

Οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, δεν έχουν την ικανότητα μόνο να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων, αλλά μπορούν ακόμη και να μοιραστούν τις συναισθηματικές εμπειρίες των άλλων ανθρώπων. Οι ενσυναισθητικοί είναι εκείνοι οι φίλοι που θα κλάψουν από χαρά όταν θα θριαμβεύσετε σε κάτι, είναι εκείνοι που θα ενθουσιαστούν με τη νίκη ακόμα και ενός αγνώστου.

Όμως, οι ενσυναισθητικοί άνθρωποι νιώθουν επίσης πόνο, όταν βλέπουν άλλους να υποφέρουν. Για να στηρίξουν την εγκυρότητα αυτού του τεστ, οι Mehrabian και Epstein διεξήγαγαν δύο έρευνες. Στην πρώτη, συμπέραναν ότι οι φοιτητές που αποδείχτηκε πως έχουν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής ενσυναίσθησης ήταν λιγότερο πρόθυμοι να «τιμωρήσουν» συμφοιτητές τους με ηλεκτροσόκ για τις λάθος απαντήσεις που έδιναν (στην πραγματικότητα βέβαια δεν υπήρχε ηλεκτροσόκ).

Στο δεύτερο πείραμα, οι φοιτητές με υψηλή ενσυναίσθηση ήταν περισσότερο πρόθυμοι να βοηθήσουν συμφοιτητές τους που δυσκολεύονταν να καταλάβουν ένα μάθημα, σε σύγκριση με φοιτητές που είχαν χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως η ενσυναίσθηση καταστέλλει την επιθετικότητα και μας ωθεί στο να βοηθάμε τους άλλους.

Αν, μέσα από αυτό το τεστ, αποδείχτηκε πως είστε αρκετά ενσυναισθητικοί, τότε ανήκετε μάλλον σε αυτή την ομάδα ανθρώπων που συνεισφέρουν σημαντικά στην επίτευξη μιας πιο ανθρώπινης, πολιτισμένης κοινωνίας.

Αν αντίθετα το αποτέλεσμα δεν ήταν υψηλό, αυτό δεν σημαίνει ότι είστε προορισμένοι να προκαλείτε πόνο στους άλλους ή να αρνείστε να προσφέρετε ένα χέρι βοηθείας σε όσους το χρειάζονται. Πολλοί από τους φοιτητές των πειραμάτων των Mehrabian και Epstein που είχαν χαμηλό σκορ στην ενσυναίσθηση, χορήγησαν ένα ελάχιστο ποσοστό ηλεκτροσόκ στους συμφοιτητές τους και επίσης ορισμένοι και πάλι προθυμοποιούνταν να βοηθήσουν.

Οι μελλοντικές έρευνες θα είναι αυτές που θα λύσουν αυτό το παζλ και θα εξηγήσουν το φαινόμενο, αλλά το βέβαιο είναι πως η ενσυναίσθηση οφείλεται τόσο σε έμφυτα χαρακτηριστικά, όσο και στην επίδραση του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, τα περισσότερα μωρά κλαίνε όταν βλέπουν ένα ζώο ή ένα άλλο μωρό να πονά. Αυτά τα παιδιά μπορεί να καταπιέσουν την ενσυναίσθησή τους, αν οι γονείς τους τα μαλώσουν γι΄αυτή τους την αντίδραση. Αυτό συμβαίνει συχνά στις περίπτωσεις των αγοριών, που όντας μικρά μισούν το κυνήγι, ωστόσο καθώς μεγαλώνουν, μαθαίνουν να το απολαμβάνουν για να κερδίσουν την αποδοχή του πατέρα τους.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν άνθρωποι που ως παιδιά δεν έχουν ανεπτυγμένο το χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης. Όμως, αν αυτά τα παιδιά γαλουχηθούν με σωστές αρχές από τους γονείς τους και χωρίς φόβο για τα συναισθήματά τους, τότε ως ενήλικες, μπορεί να γίνουν ευγενικοί, καλοσυνάτοι και ενσυναισθητικοί.

Στο παρακάτω τεστ θα κληθείτε να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις με τη μορφή δηλώσεων. Θα πρέπει να επιλέξετε, από μια κλίμακα από το 1 έως το 5, ανάλογα με το βαθμό που συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τη δήλωση που σας δίνεται. Το αποτέλεσμα θα σας δείξει το βαθμό Ενσυναίσθησης τον οποίο έχετε ως άνθρωποι αλλά και τρόπους να την ενισχύσετε!

1= Συμφωνώ απόλυτα / 2= Συμφωνώ / 3= Δεν είμαι σίγουρος-η / 4= Διαφωνώ / 5= Διαφωνώ απόλυτα

Μοιραστείτε το κουίζ για να δείτε τα αποτελέσματά σας


Πείτε μας ποιος είστε για να δείτε τα αποτλέσματά σας

Τεστ Ενσυναισθησης Αποτέλεσμα: %%personality%%

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα με τους φίλους σας


Google+


0%

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε