Η εσωτερική αναζήτηση είναι μια ανάγκη που είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε στραφεί στον εαυτό και στην ύπαρξή μας. Από την Αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ερωτήματα που στρέφονται στην ύπαρξη, στην αξία των πραγμάτων, στις αιτίες και σε πολλά ακόμη παρόμοια ζητήματα, έχουν απασχολήσει πέρα από τον απλό άνθρωπο και πολλούς στοχαστές, φιλοσόφους, επιστήμονες και εξέχουσες προσωπικότητες της ιστορίας.

Η λέξη φιλοσοφία, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «φιλείν» που σημαίνει αγαπώ και την λέξη σοφία. Η λέξη φιλοσοφία λοιπόν, σε μια πιο απλή μετάφραση προσδιορίζει την αγάπη για την σοφία. Τι ακριβώς είναι όμως η φιλοσοφία; Είναι η επιστήμη που ασχολείται με την εκτενή ανεύρεση απαντήσεων πάνω στα ερωτήματα που αναφέραμε νωρίτερα.

Η φιλοσοφία, όμως, δεν μένει εκεί. Δεν αρκείται στην ανεύρεση μια απάντησης, αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα. Θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η φιλοσοφία, είναι η σκέψη πάνω στην ίδια την σκέψη. Για παράδειγμα, ένας φιλόσοφος δεν σταματά στην διατύπωση της απάντησης για το πώς έχουν τα πράγματα, αλλά προχωρά και σε συγκεκριμένες σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι.

Η φιλοσοφία, θεωρείται η «μητέρα» των επιστημών. Ως γνωστόν, πολλές σημαντικές προσωπικότητες της αρχαιότητας ασχολήθηκαν ιδιαιτέρως με την επιστήμη της φιλοσοφίας, όπως ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σωκράτης, ο Επίκουρος και πολλοί άλλοι σπουδαίοι Έλληνες. Επίσης, πολλοί ήταν και οι σύγχρονοι Ευρωπαίοι που «υπηρέτησαν» με σημαντική συνεισφορά τη φιλοσοφία. Μερικοί από αυτούς ήταν ο Τζον Λοκ, ο Ντεκάρτ, ο Μπέρτραντ Ράσελ, ο Εμμάνουελ Καντ και άλλοι φιλόσοφοι και στοχαστές που άφησαν μεγάλη «περιουσία» στους απογόνους τους.

Για να θεωρηθεί μια προσέγγιση φιλοσοφική, θα πρέπει να «τηρούνται» ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτά τα στάδια είναι εκείνα της Παρατήρησης, της Υπόθεσης, του Πειράματος, της Απόδειξης και της Επανάληψης. Ανάλογα όμως με τον τρόπο προσέγγισης του ζητήματος και της σκέψης του εκάστοτε στοχαστή, δημιουργήθηκαν και τα λεγόμενα φιλοσοφικά ρεύματα, τα οποία έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση και καθήλωση πολλών ιδεών και πεποιθήσεων πάνω σε υπαρξιακά και όχι μόνο ζητήματα.

Για πολλούς, η φιλοσοφία, θεωρείται ίσως και η σημαντικότερη επιστήμη. Όπως άλλωστε αναφέρει και ο Αριστοτέλης: «Αυτό που πέτυχα με τη φιλοσοφία, ήταν να κάνω με τη θέλησή μου αυτά που οι άλλοι κάνουν επειδή φοβούνται τους νόμους».

Στο παρακάτω τεστ θα κληθείτε να απαντήσετε σε ορισμένες ερωτήσεις – προβληματισμούς. Το αποτέλεσμα θα σας δείξει, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσετε, σε ποιο φιλοσοφικό ρεύμα βρίσκεστε πιο κοντά και σας ταιριάζει περισσότερο ως κοσμοθεωρία.

Μοιραστείτε το κουίζ για να δείτε τα αποτελέσματά σας


Πείτε μας ποιος είστε για να δείτε τα αποτλέσματά σας

Σε ποιο φιλοσοφικο ρευμα ανηκετε Αποτέλεσμα: %%personality%%

Μοιραστείτε το αποτέλεσμα με τους φίλους σας


Google+


0%

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε