6 χρήσιμα πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε όταν χάνουμε τη δουλειά μας

Στα χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η απόλυση δεν είναι ένα καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Μάλιστα, πολλές εταιρίες κάνουν μαζικές απολύσεις, αφού πλέον δεν μπορούν

6 χρήσιμα πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε όταν χάνουμε τη δουλειά μας

Στα χρόνια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η απόλυση δεν είναι ένα καθόλου σπάνιο φαινόμενο. Μάλιστα, πολλές εταιρίες κάνουν μαζικές απολύσεις, αφού πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Η απώλεια της θέσης εργασίας μας όμως, όσο συχνή κι αν είναι, δεν παύει να προκαλεί ψυχολογικές επιπτώσεις, από κατάθλιψη μέχρι αυτοκτονία.

Τα βήματα που κάνουμε μετά την απώλεια της δουλειάς είναι σημαντικά τόσο για την ψυχική μας ευεξία, όσο και για το μέλλον. Γι’ αυτό, σας υπενθυμίζουμε 7 βασικά στοιχεία που χρειάζεται να θυμόμαστε σε αυτές τις καταστάσεις.

Advertisment

6 χρήσιμα πράγματα που αξίζει να θυμόμαστε όταν χάνουμε τη δουλειά μας

1. Διατηρούμε έναν ανοικτό τρόπο σκέψης

Αν και ο εσωτερικός σας κόσμος έχει καταρρεύσει, ο ανοικτός νους χρειάζεται να γίνει πρώτη προτεραιότητά μας. Αν περιορίζετε τις απόψεις σας για την εργασιακή σας προοπτική, μπορεί να απορρίπτετε αδίκως μεγάλες ευκαιρίες. Αν αναζητάτε την ίδια ακριβώς θέση εργασίας με τα ίδια οφέλη και μισθό, τότε η αναζήτησή σας είναι πιθανό να μη φέρει κανένα αποτέλεσμα. Αν ανοίξετε λίγο τις επιλογές σας, τότε θα δείτε ότι θα έρχονται και περισσότερες ευκαιρίες.

2. Περιορίζουμε το «πένθος»

Δεν εννοούμε να μην θρηνήσετε αυτή την απώλεια ιδιωτικά, αλλά δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβάνετε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αυτή την ατυχία σας. Αν ακολουθήσετε αυτή την τακτική, μπορεί να φανείτε παρορμητικοί και ασταθείς στους άλλους. Άλλωστε, η γκρίνια ποτέ δεν ωφέλησε κανέναν και σίγουρα δεν θα σας ανοίξει νέες πόρτες.

Διαβάστε επίσης – Πώς να βρείτε την ιδανική εργασία για εσάς και Εργασία: Τι μας εμποδίζει να εγκαταλείψουμε τη ζώνη άνεσής μας;

Advertisment

3. Πλαισιώνουμε την απώλειά μας με το σωστό φως

Όπως όλοι γνωρίζουμε η ζωή είναι άδικη. Άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε καλούς ανθρώπους και δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για να εξαφανιστεί ο πόνος. Όμως, οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας για την κατάσταση δεν θα μας κάνει να βρούμε άλλη θέση και μπορεί να είναι και διαστρεβλωμένες. Είναι πιο αποδοτικό να δείχνετε διαθέσιμοι στους άλλους και όχι καταρρακωμένοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να υποκρίνεστε, απλά ότι είστε ευέλικτοι και πρόθυμοι να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.

4. Η ταυτότητά μας δεν είναι η δουλειά μας

Πολλοί εργαζόμενοι προσδιορίζονται πλήρως μέσα από την εργασία τους. Και όταν την χάνουν, νιώθουν απόλυτα χαμένοι. Να θυμάστε ότι είστε κάτι περισσότερο από τη θέση εργασίας σας. Η αξία σας δεν είναι ο μισθός ή ο τραπεζικός σας λογαριασμός. Έτσι, η μετάβαση στα νέα δεδομένα δεν θα φαίνεται τόσο τραγική.

5. Προσφέρουμε στους άλλους

Δεν προτείνουμε να δώσετε τις αποταμιεύσεις σας σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα. Όταν χάνουμε τη θέση εργασίας μας, είναι συνηθισμένο να νιώθουμε εξαιρετικά ανεπαρκείς. Όμως, αν προσφέρετε λίγο από το χρόνο σας βοηθώντας άλλους ή χαρίσετε πράγματα που δεν χρειάζεστε, θα νιώσετε καλύτερα.

6. Επαναπροσδιορίζουμε το χρόνο μας

Όσο είχατε δουλειά, γνωρίζατε ακριβώς πώς θα περάσουν οι μέρες σας, ακόμα και πότε θα κάνετε διακοπές. Μετά την απώλεια αυτή, οι μέρες σας αλλάζουν. Ο χρόνος ξαφνικά είναι ελεύθερος και πολύς, όμως χρειάζεται να τον εκμεταλλευτείτε για να ψάξετε συστηματικά για νέα εργασία. Γι’ αυτό, αν και αξίζει να χαλαρώσετε, δομήστε ένα πρόγραμμα ώστε να μην αφεθείτε.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση