, , , ,

7 σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης του κρυολογήματος και της ίωσης

Eκτός των φαρμακευτικών σκευασμάτων, υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να μας ανακουφίσουν.

7 σπιτικές θεραπείες αντιμετώπισης του κρυολογήματος και της ίωσης

Όλοι θα συμφωνήσουμε πως οι χειμωνιάτικες ιώσεις και το συχνό κρυολόγημα, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στο κρεβάτι, δεν είναι καθόλου διασκεδαστικές. Ο συνδυασμός του μυϊκού πόνου, του πυρετού, των ραγάδων και της ρινικής συμφόρησης είναι αρκετά για να μας κάνουν να νιώθουμε άτυχοι.

Όμως, εκτός των φαρμακευτικών σκευασμάτων, υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να μας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα και να μας βοηθήσουν να αναρρώσουμε γρηγορότερα.

Advertisment

Αν τα συμπτώματα, ωστόσο, δεν υποχωρήσουν μετά από λίγες εβδομάδες, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν γιατρό άμεσα. Αν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε, έχετε ταχυκαρδίες, λιποθυμίες ή άλλα σοβαρά συμπτώματα, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

7 σπιτικές θεραπείες για το κρυολόγημα και την ίωση

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα μπορεί να μην είναι η θεραπεία για τα πάντα, αλλά αποτελεί σπουδαία επιλογή όταν είμαστε άρρωστοι. Οι έρευνες μας δείχνουν ότι ένα πιάτο κοτόσουπας με λαχανικά μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση των ουδετερόφιλων στο σώμα μας. Τα ουδετερόφιλα αποτελούν έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων. Μας βοηθούν να προστατεύσουμε το σώμα μας από λοιμώξεις. Όταν κινούνται αργά, μένουν πιο συγκεντρωμένα στις περιοχές του σώματος που χρειάζονται επούλωση (ή ανάρρωση).

Η έρευνα βρήκε ότι η κοτόσουπα ήταν αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η σούπα χαμηλή σε νάτριο επίσης περιέχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία και μας κρατά ενυδατωμένους. Είναι καλή επιλογή, ασχέτως του πώς νιώθουμε.

Advertisment

Τζίντζερ

Τα οφέλη της πιπερόριζας είναι γνωστά εδώ και αιώνες, αλλά τώρα έχουμε επιστημονικές αποδείξεις των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Λίγη πιπερόριζα σε βρασμένο νερό ανακουφίζει από βήχα και ερεθισμένο λαιμό. Οι έρευνες υποστηρίζουν πως μπορεί επίσης να καταπολεμήσει τα συμπτώματα της ναυτίας που τόσο συχνά συνοδεύουν την γνωστή ίωση.

Μέλι

Το μέλι έχει μια ποικιλία αντιβακτηριδιακών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων. Λίγο τσάι με λεμόνι μπορεί να ανακουφίσει τον ερεθισμένο λαιμό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μέλι είναι ένα αποτελεσματικό κατασταλτικό του βήχα. Σε μία έρευνα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι 10 γραμμάρια μελιού σε παιδιά μείωνε την ένταση των συμπτωμάτων του βήχα. Τα παιδιά κοιμούνταν πιο ήσυχα, μειώνοντας τα συμπτώματα κρυολογήματος.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει την ουσία αλισίνη, η οποία έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Προσθέστε λίγο συμπλήρωμα σκόρδου ή απλά σκόρδο στη διατροφή σας και θα μειώσετε την ένταση των συμπτωμάτων της ίωσης. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες, μπορεί να σας βοηθήσει ακόμα και να αποφύγετε να αρρωστήσετε, δηλαδή λειτουργεί προληπτικά.

Εχινάκεια

Οι Ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν αρχικά αυτό το βότανο για να αντιμετωπίσουν τις μολύνσεις για πάνω από 400 χρόνια. Τα ενεργά συστατικά του περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, χημικές ουσίες που έχουν πολλές θεραπευτικές επιδράσεις στο σώμα. Για παράδειγμα, τα φλαβονοειδή μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να μειώσουν τις φλεγμονές. Γι’ αυτό και διάφορες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της εχινάκειας (ως ρόφημα και ως συμπλήρωμα) στο κοινό κρυολόγημα και στην ίωση.

Βιταμίνη C

H βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στον οργανισμό μας και έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ μαζί με ορισμένα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C. Γι’ αυτό μια καλή ιδέα είναι να προσθέσετε λίγο φρέσκο λεμόνι στο ζεστό σας τσάι για να μειώσετε το φλέγμα και να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αλατόνερο

Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να προλάβουν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μειώνουν επίσης την ένταση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Για παράδειγμα, βοηθούν στην αντιμετώπιση του ερεθισμένου λαιμού και της ρινικής συμφόρησης. Σε ένα γεμάτο ποτήρι νερού, διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Αφήστε το στόμα και στο λαιμό σας για λίγα λεπτά και μετά φτύστε το.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16373990

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16242593

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK74094/

https://pediatrics.aappublications.org/content/130/3/465

https://journal.chestnet.org/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση