,

6 τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τις αρθρώσεις, προκαλώντας δυσκαμψία, πόνο και πρήξιμο. Πρόκειται για φλεγμονώδη πάθηση και τα συμπτώματά της επιδεινώνονται,

6 τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει τις αρθρώσεις, προκαλώντας δυσκαμψία, πόνο και πρήξιμο. Πρόκειται για φλεγμονώδη πάθηση και τα συμπτώματά της επιδεινώνονται, όταν καταναλώνουμε τροφές που συνεισφέρουν στην εμφάνιση και ανάπτυξη φλεγμονών στο σώμα. Γι’ αυτό, αν αποφύγουμε ορισμένες τροφές, μπορούν να αποφύγουμε και την εμφάνιση κρίσεων των συμπτωμάτων.

6 τροφές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας

Ζάχαρη

Οι υδατάνθρακες που βασίζονται στη ζάχαρη, όπως τα επεξεργασμένα κέικ, μπισκότα και άλλα παρόμοια προϊόντα αλλάζουν σταδιακά την ανοσολογική απόκριση του σώματος στην ασθένεια, σύμφωνα με μελέτες. Αυτή η αντίδραση επιδεινώνει τις φλεγμονές και αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τις αρθρώσεις. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με σιρόπι σφενδάμου και μέλι.

Advertisment

Αλάτι

Οι μεγάλες ποσότητες νατρίου προκαλούν κατακράτηση υγρών στα κύτταρά μας. Αυτό σημαίνει ότι πρηζόμαστε. Ο οργανισμός σας χρειάζεται το νάτριο για να λειτουργήσει. Όμως, η υπερκατανάλωσή του προκαλεί φλεγμονώδεις αποκρίσεις, που συνεισφέρουν στις βλάβες των αρθρώσεων. Αντικαθιστούμε λοιπόν το αλάτι με μπαχαρικά.

Τηγανητά

Οι επίσημοι φορείς προειδοποιούν ότι τροφές με πολλά κορεσμένα λιπαρά, όπως τα τηγανητά και τα ντόνατ αυξάνουν τις φλεγμονές στο σώμα και επιδεινώνουν την αρθραλγία. Η χημική αντίδραση στο σώμα σας που προκαλείται από τέτοιες τροφές αυξάνει και τη χοληστερόλη. Επιλέγουμε, λοιπόν, ψημένες τροφές χωρίς προσθήκη λαδιών. Επίσης, για το μαγείρεμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μικρές ποσότητες ελαιόλαδου ή έλαιο αβοκάντο.

Άσπρο αλεύρι

Το επεξεργασμένο αλεύρι και ό,τι παράγεται από αυτό, όπως το λευκό ψωμί, ενεργοποιούν την φλεγμονώδη απόκριση του σώματος. Γι’ αυτό αν καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες ζυμαρικών και δημητριακών, ο πόνος στις αρθρώσεις θα επιδεινωθεί. Προτιμήστε λοιπόν τα προϊόντα ολικής αλέσεως.

Advertisment

Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα

Σύμφωνα με την Ιατρική σχολή του Harvard, είναι καλύτερο να περιορίσετε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, όπως το κόκκινο κρέας και ο κρόκος αυγού. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα των φλεγμονών. Αντιθέτως, μπορείτε να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 όπως σολομό, καρύδια και σόγια.

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται ότι προκαλούν φλεγμονές σε ορισμένους ανθρώπους και αυτές πυροδοτούν την αρθρίτιδα. Μία έρευνα βρήκε ότι οι ασθενείς που απέφευγαν το ζωικό γάλα εμφάνισαν βελτίωση στα συμπτώματά τους. Αντικαταστήστε το ζωικό γάλα με υγιεινότερες πηγές λιπαρών, όπως αμυγδαλέλαιο ή γάλα από λιναρόσπορο.

Πηγές:

https://academic.oup.com/glycob/article/22/8/1019/1988051

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28160762

https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/arthritis-diet/foods-to-avoid-limit/excess-salt-consumption.php

https://www.health.harvard.edu/pain/new-ways-to-beat-osteoarthritis-pain

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συνταγή | Παραδοσιακή σκορδαλιά με ψωμί (βίντεο)
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση