,

Sigmund Freud: 5 ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τη ζωή του

Εκτός από το γνωστό έργο του, υπάρχουν κάποια λιγότερο γνωστά στοιχεία για τη ζωή του.

Sigmund Freud: 5 ενδιαφέροντα στοιχεία που δεν γνωρίζαμε για τη ζωή του

Ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο Sigmund Freud και οι θεωρίες του έχουν επηρεάσει την κατανόηση του ανθρώπινου ψυχισμού όσο κανένας άλλος. Γεννήθηκε στις 6 Μαΐου του 1856 και το πλήρες όνομά του ήταν Sigismund Schlomo Freud. Ο πατέρας του Jakob ήταν έμπορος και είχε ήδη δύο παιδιά από προηγούμενο γάμο του. Η μητέρα του, Amalia, ήταν 20 χρόνια μικρότερη από το σύζυγό της. Η πτώχευση της επιχείρησης του πατέρα του ανάγκασε την οικογένεια να μετακομίσει από τη Μοράβια στη Βιέννη. Ο Freud είχε άλλα επτά αδέρφια, αλλά συχνά θεωρούσε ότι ήταν ο αγαπημένος της μητέρας του.

Η θεωρία του αναπτύχθηκε σταδιακά στο πέρασμα πενήντα χρόνων με πλούσια βιογραφία, περιστατικά και αλλαγές στο περιεχόμενό της. Μάλιστα, σε ορισμένα από τα έργα του παρατηρούνται αντιφάσεις, λόγω της ογκώδους ποσότητας γραφής του. Από τα τέλη του 1880 μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα ερευνούσε τις βασικές του ιδέες για το ασυνείδητο και το συνειδητό. Στη συνέχεια, πέρασε στην ανάπτυξη των ιδεών για τη σεξουαλική ανάπτυξη. Από το 1890 και ύστερα νιώθει την ανάγκη να διαμορφώσει κάποια γενική θεωρία για τον ψυχισμό, καταλήγοντας στην ανάπτυξη του τριμερούς σχήματός του, στο εκείνο, το εγώ και το υπερεγώ.

Advertisment

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του καταπιάνεται με πιο γενικές θεωρητικές σκέψεις, όπως για τη σημασία της ψυχανάλυσης και για ευρύτερα θέματα σχετικά με τον πολιτισμό και την κοινωνία. Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1939, ο κόσμος χάνει ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά στον κόσμο της ψυχολογίας. Όμως, εκτός από το γνωστό και σε όλους προσβάσιμο έργο του, υπάρχουν κάποια λιγότερο γνωστά στοιχεία για τη ζωή του, κάποια από αυτά παρουσιάζονται παρακάτω.

Πίστευε ότι η κοκαΐνη μπορεί να λειτουργήσει θεραπευτικά

Πριν ανακαλυφθούν οι βλαβερές συνέπειές της, η κοκαΐνη χρησιμοποιούταν ως αναλγητική και ευφορική ουσία. Εκείνη την εποχή βρισκόταν ακόμα και σε πιο κοινά προϊόντα, όπως σε σιρόπια για το βήχα. Ο Freud επέδειξε ενδιαφέρον για τις πιθανές αντικαταθλιπτικές της επιδράσεις και αρχικά ενθάρρυνε τη χρήση της. Μάλιστα, και εκείνος, έκανε συχνή χρήση της. Μετά την αποκάλυψη των εθιστικών και βλαβερών παρενεργειών της, η ιατρική φήμη του Freud υπέστη μεγάλο πλήγμα, αν και ο ίδιος άρχισε να αποθαρρύνει σταδιακά τη χρήση της.

Έκανε συλλογή αρχαιολογικών αγαλματιδίων

Ο Freud είχε δημιουργήσει μια μεγάλη συλλογή αρχαιολογικών αγαλματιδίων. Του άρεσε να «ζωντανεύει» τις χαμένες αναμνήσεις των ασθενών και της ανθρωπότητας. Η συλλογή του περιελάμβανε έναν εντυπωσιακό αριθμό ευρημάτων από την αρχαιότητα. Πολλά από αυτά ανήκουν ακόμα στην οικογένειά του και βρίσκονται και στο σχετικό μουσείο – σπίτι του.

Advertisment

Υποβλήθηκε σε πάνω από 30 χειρουργικές επεμβάσεις για να αντιμετωπίσει τον καρκίνου του στόματος

Ο Freud ήταν φανατικός καπνιστής. Δοκίμασε το πρώτο του τσιγάρο όταν ήταν 20 και σύντομα εθίστηκε, καταλήγοντας να καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα. Οι γιατροί τον προειδοποιούσαν συνεχώς για την υγεία του, αλλά εκείνος δεν άκουγε. Πίστευε ακράδαντα ότι το κάπνισμα ενισχύει τη δημιουργικότητα και παραγωγικότητά του. Το 1923, οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνου του στόματος. Του αφαίρεσαν μεγάλο μέρος του σαγονιού του και υποβλήθηκε σε 33 ακόμα χειρουργικές επεμβάσεις τα επόμενα 16 χρόνια. Αλλά εκείνος ποτέ δεν σταμάτησε το κάπνισμα, παρά την ασθένειά του.

Αναγκάστηκε να αφήσει τη Βιέννη λόγω των Ναζί

Όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Αυστρία, πολλά από τα βιβλία του Freud κάηκαν μαζί με έργα άλλων διάσημων καλλιτεχνών και συγγραφέων. Τότε ο ίδιος είχε σχολιάσει σε ένα φίλο του: «Πόση πρόοδο έχουμε κάνει. Στο Μεσαίωνα θα έκαιγαν εμένα• στις μέρες μας είναι ευχαριστημένοι με το να καίνε τα βιβλία μου». Ο Freud και η κόρη του Anna ανακρίθηκαν από την Gestapo πριν η φίλη του Marie Bonaparte καταφέρει να τον φυγαδεύσει στην Αγγλία. Η Bonaparte προσπάθησε επίσης να σώσει τις τέσσερις νεότερες αδερφές του Freud, αλλά δεν τα κατάφερε. Και οι τέσσερις πέθαναν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Ήταν ο πρώτος που ανέπτυξε τη χρήση της θεραπείας μέσω του «λόγου»

Αν και οι φροϋδικές θεωρίες συχνά δέχονται κριτική ή απορρίπτονται εντελώς από τους σημερινούς ψυχοθεραπευτές, πολλοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις διάσημες μεθόδους του ψυχαναλυτή έως ένα σημείο. Η θεραπεία του «λόγου» παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην ψυχαναλυτική θεραπεία και αποτελεί λιγότερο ή περισσότερο αναπόσπαστο κομμάτι όλων των διαφορετικών θεραπευτικών τεχνικών.

Χρησιμοποιώντας το χρόνο της συνεδρίας, ο ψυχοθεραπευτής αναζητά μοτίβα ή σημαντικά γεγονότα που παίζουν ρόλο στις εκάστοτε δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο θεραπευόμενος. Οι ψυχαναλυτές πιστεύουν ότι γεγονότα της παιδικής ηλικίας, ασυνείδητα συναισθήματα, σκέψεις και κίνητρα είναι αυτά που παίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη ψυχικών διαταραχών και δυσλειτουργικών συμπεριφορών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
Να μην είσαι ούτε ο βασιλιάς, ούτε ο στρατιώτης. Να είσαι ο σκακιστής (Σουν Τζου - Η Τέχνη του Πολέμου)
Βίνσεντ Βαν Γκογκ: Το Φως στο Σκοτάδι της Ψυχής
Ιπποκράτης: Ο πρώτος ολιστικός ιατρός και επίτιμος πατέρας της ιατρικής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση