,

Λεμόνι: 7 τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό καθαριστικό

7 τρόποι που ένα λεμόνι μπορεί να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε ένα ολόκληρο σπίτι.

Λεμόνι: 7 τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό καθαριστικό

Αν αναζητάτε φυσικούς τρόπους χωρίς χημικές ουσίες για να καθαρίσετε το σπίτι σας, δεν χρειάζεται να ψάξετε πολύ. Κινηθείτε προς την κουζίνα σας και αρπάξτε ένα ζουμερό, μεγάλο λεμόνι.

Τα λεμόνια διαθέτουν μια εκπληκτικά πλούσια καθαριστική δύναμη – το κιτρικό οξύ μετατρέπει το χυμό του σε φορέα καθαρισμού, αποτελεσματικό στο να απομακρύνει τα υπολείμματα σαπουνιού και αρκετά είδη λεκέδων. Οπότε την επόμενη φορά που χρειάζεται να καθαρίσετε την πόρτα του ντους σας ή το ξύλο κοπής, επιλέξτε το λεμόνι πριν στραφείτε προς καθαριστικά σπρέι γεμάτα χημικά που δεν γνωρίζετε.

Advertisment

7 τρόποι που ένα λεμόνι μπορεί να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε ένα ολόκληρο σπίτι

Καθαρίστε το ξύλο κοπής

Καθώς είναι το σημείο στο οποίο ετοιμάζετε συνήθως το γεύμα του σπιτιού, δεν θα θέλετε μάλλον να καθαρίσετε το ξύλο κοπής σας με οτιδήποτε άλλο από τα πιο φυσικά συστατικά. Ευτυχώς, το λεμόνι που χρησιμοποιείτε στις συνταγές μπορεί να λειτουργήσει και ως μέσο καθαρισμού.

Για να αφαιρέσετε τους λεκέδες από το εργαλείο κοπής, είτε είναι πλαστικό, είτε ξύλινο, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και στύψτε το χυμό πάνω του. Τρίψτε το μισό λεμόνι πάνω του μαζί με το χυμό του και στη συνέχεια αφήστε το για 20 λεπτά. Το οξύ θα αντιδράσει πάνω στους λεκέδες, αφήνοντας ένα καθαρό ξύλο κοπής.

Κάντε τα λευκά σας ρούχα λευκότερα

Όλοι γνωρίζουμε ότι η χλωρίνη είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να φρεσκάνετε την εμφάνιση των λευκών ρούχων και πετσετών, αλλά ο χυμός λεμονιού μπορεί να κάνει κι αυτός θαύματα. Προσθέστε τα ρούχα σε μια κατσαρόλα με βρασμένο νερό και λίγες φέτες λεμονιού. Ύστερα, αφήστε τα για λίγα λεπτά.

Advertisment

Χρησιμοποιήστε το ως καθαριστικό για τα λίπη

Για να φτιάξετε ένα φυσικό σπρέι καθαριστικού για τα λίπη σε σχεδόν κάθε σκληρή επιφάνεια εκτός από ξύλο, ανακατέψτε 2 κούπες νερό, 2 κουταλιές φρέσκο χυμό λεμονιού, ½ κουταλάκι του γλυκού σαπούνι Καστίλλης και 1 κουταλιά μαγειρική σόδα και βάλτε τα σε ένα μπολ σπρέι. Το λεμόνι απομακρύνει τους λεκέδες και απολυμαίνει, ενώ η μαγειρική σόδα λειτουργεί ως ήπιο λειαντικό.

Καθαρίστε μπολ φαγητού

Αν έχετε μπολ φαγητού, στα οποία τα φαγητά με τον καιρό έχουν αφήσει λεκέδες, επιτρέψτε το λεμόνι να κάνει θαύματα. Στύψτε ένα χυμό λεμονιού στο λεκιασμένο πλαστικό και τρίψτε με την κομμένη πλευρά του. Στη συνέχεια, αφήστε το να στεγνώσει στον ήλιο και πλύνετε κανονικά. Οι επίμονοι λεκέδες από σάλτσα θα εξαφανιστούν.

Καθαρίστε τη μπανιέρα σας

Αναμίξετε ίση ποσότητα μαγειρικής σόδας και κρέμας ταρτάρ. Στη συνέχεια προσθέστε λίγο χυμό λεμονιού. Τρίψτε την επιφάνεια της μπανιέρας με την πάστα που δημιουργήσατε. Αφήστε το για 30 λεπτά να δράσει πριν ξεπλύνετε.

Καθαρίστε τον τρίφτη

Ο τρίφτης καθαρίζεται δύσκολα με το σφουγγάρι της κουζίνας. Αφού τρίψετε τυρί ή άλλα κολλώδη φαγητά, κόψτε ένα λεμόνι στη μέση και τρίψτε το σε όλο τον τρίφτη. Θα απομακρύνει τα υπολείμματα, ενώ θα αφήσει και ένα φρέσκο άρωμα λεμονιού.

Κάντε τον μπρούντζο και τον χαλκό να λάμπουν

Κόψτε ένα λεμόνι στη μέση, ύστερα ρίξτε λίγο αλάτι στην κομμένη πλευρά. Τρίψτε το πάνω σε μπρούτζινα ή χάλκινα μπολ, διακοσμητικά ή κατσαρόλες για να κάνετε να λάμπουν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση