, ,

Μπορώ να θεραπεύσω τις ψυχοσωματικές ασθένειες;

Ας ταξιδέψουμε πίσω στο παρελθόν, όταν ήμουν μικρός. Όταν λοιπόν ήμουν ένα μικρό παιδί το μόνο που έκανα ήταν να έχω ψυχοσωματικές ασθένειες. Στην

Μπορώ να θεραπεύσω τις ψυχοσωματικές ασθένειες;

Ας ταξιδέψουμε πίσω στο παρελθόν, όταν ήμουν μικρός. Όταν λοιπόν ήμουν ένα μικρό παιδί το μόνο που έκανα ήταν να έχω ψυχοσωματικές ασθένειες. Στην ουσία είχα σωματικές ασθένειες και πολύ αργότερα κατάλαβα ότι αυτές ήταν ψυχοσωματικές.

Τι είναι αυτό που μου έκανε κλικ και άρχισα να συνειδητοποιώ ότι αυτά που είχα τελικά δεν ήταν απλά μια ασθένεια του σώματος μου αλλά ήταν ασθένειες της ψυχής μου; Ότι άνηκαν στις ψυχοσωματικές ασθένειες;

Advertisment

Ένα από αυτά που είχα ήταν λεύκη. Λεύκη είναι μια δερματική ασθένεια που ασπρίζουν κάποια σημεία στο σώμα σου. Είναι αυτό που γίνεσαι σαν τα σκυλάκια της Δαλματίας.

Όπως καταλαβαίνεις όταν το έμαθα, σοκαρίστηκα γιατί ήμουν έφηβος και άρχισα να σκέφτομαι: Πώς θα είμαι με τους άλλους ανθρώπους; Πώς θα με βλέπουν οι συμμαθητές μου; Πώς θα με βλέπουν οι άνθρωποι; Πώς θα με βλέπουν οι γυναίκες; Άρχισα να νιώθω μειονεκτικά και όλο αυτό να γυρνάει όλο και πιο πολύ μπούμερανγκ σε εμένα και να βυθίζομαι ψυχολογικά.

Κορυφώθηκε η όλη διαδικασία όταν, έχοντας αλλάξει πάρα πολλούς γιατρούς, δερματολόγους, τους καλύτερους γιατί η αδερφή μου είναι γιατρός οπότε όπως καταλαβαίνεις ήξερα να πάω και στους καλύτερους – τουλάχιστον έτσι νόμιζα – φτάνω κάποια στιγμή σε μία γιατρό, δερματολόγο, καλή της ώρα, που είναι κοντά στο νοσοκομείο Συγγρός.

Advertisment

Πήγαινα κάθε μήνα στο ιατρείο της, μου έδινε μια αγωγή πανάκριβη, και η επίσκεψη και η θεραπεία, μέχρι που κάποια στιγμή ακούω την μαγική κουβέντα: “Είναι ψυχοσωματικό και προέρχεται από το στρες, οπότε ό,τι και να κάνουμε, αυτό δεν μπορεί να υποχωρήσει. Μπορούμε να το σταθεροποιήσουμε αλλά όποτε αγχωθείς, θα επανεμφανίζεται”.

Κι εγώ λέω “Αυτό είναι αδύνατον. Δεν γίνεται”. Δηλαδή, όχι ότι δεν είναι δυνατόν, ότι δεν ισχύει. Αδύνατον ότι εγώ τότε ήμουν πάρα πολύ αγχώδης άνθρωπος και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι δεν πρόκειται να ξανααγχωθώ ποτέ στην ζωή μου για να μην συμβεί. Άρα εγώ θα πληρώνω για μια ζωή για κάτι το οποίο είναι ανούσιο; Και τα σταμάτησα όλα.

Περνάει λίγος καιρός και ξαφνικά έχοντας πολύ μεγάλη αγάπη για τη μουσική και θέλοντας να κάνω παρέα στην αδερφή μου που έπαιζε πιάνο, εγώ ήθελα να παίξω κιθάρα, λέω “Θα πάω να ασχοληθώ με τη μουσική, με την κιθάρα”. Και έτσι και έκανα. Πήγα και πήρα μια κιθάρα και άρχισα να παίζω μουσική.

Με τη μουσική δεν ξέρω, το μαγικό συμβαίνει αλλά σαν να μιλάει στην ψυχή μου. Πέρασαν λοιπόν κάποιοι μήνες και άρχισα να παρατηρώ το εξής: Όχι μόνο η λεύκη είχε σταθεροποιηθεί αλλά είχε αρχίσει να υποχωρεί. Πλέον, τώρα που μιλάμε, μπορεί κάποιος να την εντοπίσει μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες που αρχίζω και μαυρίζω ή όταν θα μπούμε μέσα σε ένα βραδινό μαγαζί που έχουν blacklighht και άλλους περίεργους φωτισμούς. Ήταν εξαιρετικό. Όχι μόνο σταθεροποιήθηκε χωρίς αγωγή αλλά και υποχώρησε. Κι αυτό για εμένα ήταν κάτι πολύ μαγικό.

Μπαίνοντας λοιπόν στην διαδικασία, μετά από πάρα πολλά χρόνια, να μαθαίνω για το σώμα, για τον άνθρωπο, για τα συναισθήματα, τις ψυχολογίες, κ.ο. συνειδητοποίησα το εξής: Ό,τι σωματικό έχουμε, προέρχεται από ένα συναίσθημα. Έτσι λοιπόν εάν ταλαιπωρείσαι με κάποια σωματικά συμπτώματα, εάν παλεύεις με τους γιατρούς:

Μην σταματήσεις να κάνεις τις κλασικές αγωγές που κάνεις. Είναι τραγικό λάθος κάποιοι ενεργειακοί θεραπευτές, κάποιοι εναλλακτικοί θεραπευτές που συστήνουν σε ανθρώπους “Α! Οι γιατροί είναι λάθος. Τα φάρμακα είναι μια τεράστια μπίζνα. Σταμάτησε τα”. Όχι. Είναι λάθος και έχει καταστρέψει ανθρώπους.

Δεν θα ξεχάσω τις προάλλες που έκανα coaching με μια γυναίκα και μου λέει “Αισθάνομαι έναν πόνο στο κεφάλι”. Όταν υπάρχει ένα σωματικό πρόβλημα έντονο, το πρώτο που εξετάζω είναι να αποκλείσω κάθε κίνδυνο που μπορεί να προέρχεται από μία ασθένεια. Μπορεί η αιτία να είναι το συναίσθημα αλλά όταν φτάσει να γίνει ασθένεια στο σώμα, κάτι πρέπει να κάνεις άμεσα γιατί αν χάσεις χρόνο, κάποιες φορές θα είναι μη αναστρέψιμο.

Κάποιοι λοιπόν άνθρωποι που πήγαινε και ήταν New Age, θετική σκέψη και όλα αυτά, της έλεγαν “Θα περάσει. Να έχεις θετική σκέψη” κλπ. Της λέω “Όχι” και επέμενα πάρα πολύ “Πήγαινε κάνε εξετάσεις”. Κάποια στιγμή είχα γίνει πολύ παρεμβατικός, το παραδέχομαι, τσαντίστηκε μαζί μου, σταμάτησε τις συνεδρίες όμως πήγε να κάνει ευτυχώς εξετάσεις. Μετά από λίγο καιρό με πήρε τηλέφωνο και μου είπε “Μάνο σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ”. Τι είχε συμβεί; Της βρήκαν ευρήματα σε πρώιμο στάδιο. Και η γυναίκα έσωσε τη ζωή της.

Γι’ αυτό, λοιπόν δεν απορρίπτουμε την ιατρική, δεν απορρίπτουμε τα φάρμακα, αλλά να θυμάσαι ότι η πραγματικότητα είναι και το ένα και το άλλο. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Άρα λοιπόν, αν αυτή τη στιγμή είσαι σε μια θεραπεία, κάνεις μια αγωγή, έχεις κάποιον γιατρό, να συνεχίζεις να κάνεις τη θεραπεία και να τον συμβουλεύεσαι.

Όμως αυτό δεν σε σταματά, ούτε έρχεται σε αντίθεση να πας να ανακαλύψεις το βαθύτερο συναίσθημα που μπορεί να προκάλεσε αυτή την ασθένεια. Να πας να βρεις τις αιτίες που μπορεί να μπλόκαρες τον εαυτό σου και να θυμάσαι αν γυρίσουμε πίσω στην ιατρική επί του Ιπποκράτη θα ανακαλύψουμε ότι αυτό στην ουσία που έκαναν ήταν να ενεργοποιούν την αυτοϊαση.

Άρα λοιπόν εάν θέλεις να αλλάξεις τον σωματικό σου κόσμο, χρειάζεται πρώτα να επέμβεις στον συναισθηματικό σου κόσμο, δουλεύοντας παράλληλα σε αυτά που σου λέει ο γιατρός σου και ακολουθώντας τη θεραπεία την οποία σου έχει δώσει.

Να θυμάσαι ότι όλα αλλάζουν, πλέον υπάρχουν νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο που κάνουν θαύματα, παράλληλα με την κλασική ιατρική. Προσωπική μου λοιπόν άποψη και ταπεινή, δεν πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθείς ή το ένα ή το άλλο. Για εμένα τα πάντα είναι συνδυασμός γιατί η ύπαρξή μας είναι ένα σύνολο πραγμάτων και δεν είναι ή το ένα ή το άλλο. Αν λοιπόν βγάλεις κάτι στην άκρη τότε έχεις περιορίσει την δυναμική της αυτοίασης σου.

Κλείνοντας λοιπόν να θυμάσαι πως όποιο σωματικό σύμπτωμα έχεις και προέρχεται από κάτι συναισθηματικό, εάν πας και δεις σε ποιο σημείο του σώματός σου υπάρχει αυτό το σωματικό σύμπτωμα – συνήθως συνδέονται με συγκεκριμένα συναισθήματα, συγκεκριμένα όργανα ή μέλη του σώματος μας – άρα λοιπόν μπορείς να διευκολυνθείς και να πας να δεις τι υπάρχει εκεί πέρα “από κάτω” που όταν το αλλάξεις, τότε αυτό έχει τη δύναμη ακόμα και να σε θεραπεύσει.

Να θυμάσαι ότι είσαι υπέροχος. Είσαι μοναδικός. Να Αγαπάς τον εαυτό σου, γιατί μόνο εσύ μπορείς να το κάνεις για εσένα, και να Ζεις με Πάθος.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου
Φτάσε στον πυρήνα της ύπαρξής σου και μεταμόρφωσε τη ζωή σου
Mικρά τραύματα: Πώς οι μικρές πληγές καθορίζουν τη ζωή σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση