Η εκδίκηση είναι το αντίθετο της λύτρωσης

Όλοι κατά την διάρκεια της ζωής μας θα βιώσουμε την προδοσία από ανθρώπους που δεν το περιμέναμε. Είναι η στιγμή που όλος ο κόσμος

Η εκδίκηση είναι το αντίθετο της λύτρωσης

Όλοι κατά την διάρκεια της ζωής μας θα βιώσουμε την προδοσία από ανθρώπους που δεν το περιμέναμε. Είναι η στιγμή που όλος ο κόσμος σου καταρρέει και διακατέχεσαι από συναισθήματα λύπης, οργής, εκδίκησης.

«Θα μου το πληρώσει, θα πάρω εκδίκηση», είναι λόγια που έχουν ειπωθεί τόσο από εμάς, όσο και από φίλους που βρέθηκαν στην ίδια συναισθηματική κατάσταση με εμάς. Κάποιοι υλοποιούν αυτή την απειλή, Κάποιοι άλλοι όχι.

Advertisment

Η δεύτερη κατηγορία των ανθρώπων πράττει με τον σωστό τρόπο αφού το να πάρει κάποιος εκδίκηση, να πονέσει δηλαδή τον άλλον όσο πόνεσε αυτός διόλου λυτρωτικό δεν είναι.

Το θύμα αναλώνεται σε μια διαδικασία, να σχεδιάσει, να σκεφτεί και να υλοποιήσει ένα σχέδιο και κατόπιν να φανταστεί τα συναισθήματα που προκάλεσε στο θύτη του. Με αυτόν τον τρόπο όμως συντηρεί την πληγή στην ψυχή του η οποία μένει και θα παραμένει ανοιχτή κάτι το οποίο μπορεί να τον οδηγήσει σε εμμονικές καταστάσεις οι οποίες μόνο κακό μπορούν να του κάνουν στην ήδη διαλυμένη του ψυχολογία.

Ο μόνος τρόπος να κλείσει η πληγή είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια: Nα συγχωρήσουμε και να προχωρήσουμε, έχοντας είδη μια εμπειρία ζωής που θα μας ωριμάσει και θα μας κάνει από εδώ και στο εξής πιο προσεκτικούς.

Advertisment

Πολλοί αρνούνται να συγχωρήσουν γιατί ερμηνεύουν τη συγχώρεση ως δειλία κάτι το οποίο είναι λανθασμένο. Συγχωρώ σημαίνει έχω την δύναμη και το θάρρος να αντιμετωπίσω το πρόβλημα ώστε να μην το αφήνω να με επηρεάζει στην καθημερινότητά μου ενώ το να εκδικούμαι σημαίνει αδυναμία και έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση