Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος έχασε ακόμα μία δίκη για το ζιζανιοκτόνο Roundup καθώς σύμφωνα με όσα απεφάνθη το δικαστήριο, το συστατικό γλυφοσάτη ευθύνεται για την εκδήλωση καρκίνου στον Αμερικανό Έντβιν Χάρντεμαν. Η πολυετής χρήση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη που κυκλοφορεί από εταιρεία θυγατρικής της Bayer είναι η αιτία για την εμφάνιση καρκίνου στον Χάρντεμαν.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Bayer οφείλει να καταβάλει 80 εκ. δολάρια στον 70χρονο Χάρντεμαν ενώ το επικίνδυνο και για τους ανθρώπους όπως φαίνεται ζιζανιοκτόνο συνεχίζει να διακινείται και στην Ελλάδα.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Σαν Φρανσίσκο αποτελεί βαρύ πλήγμα για την Bayer καθώς πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά δίκη που ολοκληρώνεται με καταδίκη του γερμανικού ομίλου, με την πρώτη δικαστική ετυμηγορία να έχει λάβει χώρα τον περασμένο Αύγουστο. Πρόκειται για μια υπόθεση η οποία κρίθηκε επίσης στο Σαν Φρανσίσκο ενώ προέβλεπε αποζημίωση ύψους 289 εκ. δολαρίων.

Ο γερμανικός όμιλος ελπίζει ότι έστω και τελευταία στιγμή το δικαστήριο με έφεση θα μειώσει το ποσό που πρέπει να καταβληθεί, ενώ σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές, η εταιρεία υπολογίζει ότι στα ανώτερα δικαστήρια θα αντιμετωπιστεί ευνοϊκότερα δεδομένου ότι η σύνθεση τους θα αποτελείται αποκλειστικά από επαγγελματίες δικαστές και δεν θα συμμετέχουν ένορκοι όπως στα πρωτοβάθμια.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει μια “παγίδα” καθώς στο αμερικανικό δίκαιο οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις επηρεάζουν συνήθως τις αποφάσεις των ανώτερων δικαστικών αρχών ενώ δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι έχουν κατατεθεί γύρω στις 11.200 παρόμοιες μηνύσεις.

Με τη Bayer να καλείται να πληρώσει 388 εκ. ευρώ σε 25.000 ενάγοντες που την είχαν καταγγείλει ότι το φάρμακο Xarelto προκάλεσε σοβαρή βλάβη στην υγεία τους ενώ όλα αυτά έριξαν τις μετοχές της στο χρηματιστήριο, με τη μετοχή της Bayer να καταγράφει πτώση 1,3% στα 55,59 ευρώ. Αυτό οδήγησε σε αποτίμηση του ομίλου στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ κάτι που είναι αρκετά χαμηλότερα για τα ποσοστά της Bayer και την αξία του ομίλου που ήταν ως τώρα.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε