Πώς μπορεί ο καφές να επηρεάσει το βάρος μας

Τα οφέλη του περιλαμβάνουν τον έλεγχο της όρεξης και τον βελτιωμένο μεταβολισμό.

Πώς μπορεί ο καφές να επηρεάσει το βάρος μας

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα στον κόσμο. Όμως, οι επιδράσεις του στη διαχείριση του βάρους δεν είναι πλήρως κατανοητές. Τα οφέλη του περιλαμβάνουν τον έλεγχο της όρεξης και τον βελτιωμένο μεταβολισμό, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Κι όμως, ο καφές περιέχει καφεΐνη, ουσία που διαταράσσει τον ύπνο και προκαλεί έντονη επιθυμία για ζάχαρη σε ορισμένα άτομα – δύο παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στο βάρος. Επιπροσθέτως, πολλά ροφήματα καφέ περιέχουν ζάχαρη και επιπλέον θερμίδες.

Advertisment

Ο σκέτος καφές βοηθά στη διατήρηση του υγιούς βάρους

Όταν ο καφές είναι σκέτος – χωρίς επιπλέον συστατικά – έχει λίγες θερμίδες και ενισχύει το υγιές βάρος. Κι αυτό διότι ένα φλιτζάνι (240 ml) καφέ φίλτρου σκέτο περιέχει μόνο 2 θερμίδες. Χωρίς γάλα, ζάχαρη και σιρόπι.

Η καφεΐνη τονώνει τον μεταβολισμό

Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που βρίσκουμε κυρίως στον καφέ, το τσάι και κάποια αναψυκτικά. Ένα φλιτζάνι φίλτρου προσφέρει περίπου 95 mg καφεΐνης. Αυτή η ουσία λοιπόν μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό μας. Γι’ αυτό και πολλές φορές συμπεριλαμβάνεται σε ορισμένα συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Ο καφές μπορεί όμως και να αυξήσει το βάρος

Εκτός από τους κινδύνους που αναφέραμε παραπάνω (διατάραξη του ύπνου και επιπλέον συστατικά), υπάρχει κι άλλος ένας ύπουλος τρόπος με τον οποίο μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους μας. Συνηθίζουμε πολύ συχνά να συνδυάζουμε τον καφέ μας με γλυκά και άλλα εδέσματα, τα οποία μαζί μας δίνουν έξτρα ενέργεια. Όμως αυτά τα γλυκά και τα εδέσματα περιέχουν έξτρα θερμίδες.

Advertisment

Πώς μπορούμε να πιούμε καφέ χωρίς τον κίνδυνο αύξησης του βάρους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να απολαμβάνουμε τον καθημερνό μας καφέ χωρίς να αυξάνουμε το βάρος. Το πιο σημαντικό είναι να αποφύγουμε την έξτρα ζάχαρη στον καφέ μας. Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε πολλά ροφήματα με καφέ (όπως στον έτοιμο λάτε) και πολλές καφετέριες περιέχουν γλυκαντικά, όπως σιρόπι φουντουκιού και σοκολάτας.

Παρακάτω προτείνονται ορισμένοι τρόποι να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης χωρίς να μειώσουμε την νόστιμη ιδιότητα του καφέ:

– Πασπαλίστε με λίγο κανέλα

– Χρησιμοποιήστε γάλα αμυγδάλου ή καρύδας που δεν περιέχουν όμως ζάχαρη

– Χρησιμοποιήστε μια μικρή ποσότητα φυσικών γλυκαντικών όπως στέβια

– Προσθέστε λίγες σταγόνες από εκχύλισμα βανίλιας

– Λιώστε μια μικρή ποσότητα σκούρας σοκολάτας υψηλής ποιότητας

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27431364

https://www.healthline.com/nutrition/coffee-increase-metabolism

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28833098

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση