Ένα πολύ κοινό ερώτημα που έχω όλα αυτά τα χρόνια είναι το εξής: «Πάντα αγχώνομαι πριν από ένα ραντεβού/ meeting / κοινωνική συνάντηση και αυτό με εμποδίζει να είμαι ο αληθινός μου εαυτός και από το να πάρω αυτό που θέλω. Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;».

Πρόκειται για ένα ζήτημα που συνήθιζε να με εμποδίζει στο παρελθόν και έχουμε περισσότερη εμπειρία με αυτά τα συναισθήματα, περισσότερη απ’ όση θα ήθελα. Όταν ήμουν single, συχνά ένιωθα πολύ άγχος πριν από ένα ραντεβού. Και πριν από αυτό, αγχωνόμουν πολύ στις περισσότερες κοινωνικές μου αλληλεπιδράσεις.

Δεν ήταν καθόλου διασκεδαστικό. Όμως, κατάφερα να μειώσω αρκετά τις παρενέργειες και επιπτώσεις του κοινωνικού άγχους μέσω των παρακάτω τριών συνηθειών.

Διαβάστε επίσης: 10 «λανθασμένες» πεποιθήσεις που δημιουργούν παράλογο άγχος στη ζωή μας

1ο βήμα: Επιβραδύνετε

Λίγα λεπτά πριν φτάσετε σε μια συνάντηση, meeting, ραντεβού ή συνέντευξη που σας αγχώνει πολύ, επιβραδύνετε το βήμα και τους ρυθμούς. Περπατήστε πιο αργά προς το σημείο. Κινηθείτε πιο αργά. Ύστερα, σταματήστε.

2ο βήμα: Αναπνεύστε

Σταθείτε όρθιοι ή καθίστε για ένα λεπτό. Και ύστερα απλά αναπνεύστε. Βαθύτερα απ’ ό,τι συνηθίζετε. Βεβαιωθείτε ότι αναπνέετε μέσα από τα ρουθούνια σας και με την κοιλιά σας. Εστιάστε μόνο στις εισπνοές και εκπνοές για 1-2 λεπτά. Αυτό θα σας ηρεμήσει και θα σας διευκολύνει να σκεφτείτε ξεκάθαρα και μη παράλογα.
Επιπλέον, αυτή η συγκέντρωση στην αναπνοή θα σας τραβήξει πίσω στη στιγμή αντί να σας αφήνει να περιφέρεστε ανάμεσα σε σενάρια καταστροφής και αποτυχίας στο μέλλον.

3ο βήμα: Υποθέστε ένα θετικό σενάριο

Λίγο πριν συναντήσετε κάποιον, υποκριθείτε και σκεφτείτε ότι συναντάτε έναν από τους καλύτερούς σας φίλους. Αυτό θα σας επιτρέψει να μπείτε σε ένα πιο χαλαρό, άνετο ύφος με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και επίσης θα σας επιτρέψει να απολαύσετε τη στιγμή της συνάντησης, όπως της αρμόζει. Σε αυτό το πλαίσιο, τα χαμόγελα και η συζήτηση τείνει να ρέει πιο φυσικά, χωρίς πολλή σκέψη. Όπως δηλαδή με τους καλύτερούς μας φίλους.

Είναι, κατά την εμπειρία μου, μια πολύ απλή συνήθεια, αλλά ταυτόχρονα πολύ ισχυρή για να μειώσει τις επιδράσεις του καταστρεπτικού κοινωνικού άγχους. Φυσικά, χρειάζεται εξάσκηση, δεν είναι εύκολο να σκεφτούμε να ακολουθήσουμε κάθε φορά αυτά τα τρία βήματα.

Henrik Edberg

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε