, , ,

Η ημικρανία με αύρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν τη σχέση της ημικρανίας με αύρα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ημικρανία με αύρα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Όλο και περισσότερα επιστημονικά ευρήματα υποδεικνύουν τη συσχέτιση της ημικρανίας με αύρα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για κάποιους ανθρώπους οι ημικρανίες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητά τους. Οι περισσότεροι έχουμε στο μυαλό μας την ημικρανία σαν έναν έντονο πονοκέφαλο όμως στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Υπολογίζεται ότι το 20% των γυναικών και το 10% των ανδρών πάσχουν από συχνές ημικρανίες.

Advertisment

Η ημικρανία με αύρα αποτελεί ένα από τα κυριότερα 9 είδη ημικρανίας που εμφανίζονται στους περισσότερους ανθρώπους. Περιλαμβάνει συμπτώματα που σχετίζονται με την όραση και άλλα νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται 10 με 60 λεπτά πριν τον πραγματικό πονοκέφαλο, ο οποίος δεν διαρκεί συνήθως πάνω από μία ώρα.

Υπάρχει περίπτωση κάποιος να χάνει προσωρινά μέρος ή όλη την όρασή του. Η αύρα μπορεί να εμφανιστεί χωρίς τον πονοκέφαλο οποιαδήποτε χρονική στιγμή. Λιγότερο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν τη μυϊκή αδυναμία από τη μία πλευρά του σώματος, τη σύγχυση, το μούδιασμα, την έντονη δυσφορία και τη δυσκολία στην ομιλία. Αυξημένη ευαισθησία στο φως, στο θόρυβο και στον ήχο, απώλεια όρεξης και ναυτία μπορεί να προηγηθούν του πονοκεφάλου. Επίσης, ένας ασθενής με αυτό τον τύπο ημικρανίας μπορεί να βλέπει παραμορφωμένα τα αντικείμενα γύρω του.

Μία ακόμα έρευνα από την Maria Lantz και την ομάδα της – από το τμήμα Κλινικών Νευροεπιστημών στο Karolinska Institutet της Σουηδίας – διαπίστωσε μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην ημικρανία αυτή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Advertisment

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 27%

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 53.000 διδύμων που γεννήθηκαν ανάμεσα στο 1935-1958 και από το 1959-1985. Χρησιμοποίησαν ειδικά ερωτηματολόγια για την κεφαλαλγία και παρατήρησαν ότι 3.553 δίδυμοι παρουσίαζαν ημικρανία με αύρα, ενώ 5.082 ημικρανία χωρίς αύρα. Κατά τη διάρκεια των 12 ετών που οι επιστήμονες παρακολουθούσαν αυτά τα άτομα, τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων ήταν 1.297.

Σε σύγκριση με τα δίδυμα που δεν είχαν ημικρανία, τα δίδυμα που παρουσίασαν ημικρανία με αύρα ήταν 27% πιο πιθανό να έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης. Τα συμπεράσματα αυτά συμφωνούν με παλαιότερες και παρόμοιες μελέτες που αποκαλύπτουν αυτή τη σύνδεση. Αν και η συσχέτιση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους, οι ερευνητές της παρούσας έρευνας παρατήρησαν ότι ορισμένοι οικογενειακοί παράγοντες – όπως το περιβάλλον κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και η κληρονομικότητα – αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε άτομα τα οποία παρουσιάζουν ημικρανία με αύρα.

Πηγές: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4540227/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/319580.php

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση