,

Τριχόπτωση: Οι 8 βασικές αιτίες για άνδρες και γυναίκες

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι γνωστό ως αλωπεκία και επηρεάζει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες.

Τριχόπτωση: Οι 8 βασικές αιτίες για άνδρες και γυναίκες

Το πρόβλημα της τριχόπτωσης είναι γνωστό ως αλωπεκία και επηρεάζει τόσο τις γυναίκες, όσο και τους άνδρες. Τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί όταν βουρτσίζετε με δύναμη τα μαλλιά σας ή όταν λούζεστε. Κάθε μέρα χάνουμε κατά μέσο όρο 50-100 τρίχες. Αν έχετε υπερβολική τριχόπτωση, αυτό μπορεί να δείχνει την εμφάνιση κάποιας πάθησης, η οποία ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη παρέμβαση.

Οι αιτίες για την προβληματική τριχόπτωση ποικίλουν από απλή μέχρι μόνιμη ανεπάρκεια βιταμινών, αλλά και μέχρι πιο περίπλοκα προβλήματα που δημιουργούν κι άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καθορίσουμε την ακριβή αιτία της τριχόπτωσης. Οι παρακάτω αιτίες είναι και οι συχνότερες.

Advertisment

8 βασικές αιτίες της τριχόπτωσης

Γενετική προδιάθεση

Η τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστεί λόγω κληρονομικότητας. Τα γονίδιά σας μπορεί να έχουν μεταφερθεί από την πλευρά του πατέρα ή της μητέρας σας. Τα υπεύθυνα γονίδια είναι κυρίως τα χρωμοσώματα Χ.

Παθήσεις

Οι κύριες παθήσεις που μπορεί να προκαλούν υπερβολική τριχόπτωση περιλαμβάνουν τον τύφο, ιώσεις ή την ελονοσία. Αυτές οι παθήσεις προκαλούν έναν τύπο προσωρινής τριχόπτωσης που ονομάζεται alopecia areata. Άλλες παθήσεις περιλαμβάνουν τη θυλακίτιδα και η μυκητιασική λοίμωξη του τριχωτού της κεφαλής. Φυσικά, υπάρχουν και οι περιπτώσεις του καρκίνου, κατά τις οποίες εμφανίζεται τριχόπτωση κατά τη χημειοθεραπεία.

Έλλειψη πρωτεΐνης

Όταν εμφανίζουμε έλλειψη πρωτεΐνης, πολλές φορές η ανάπτυξη τριχών σταματά. Αυτό μπορεί να συμβεί για τρεις μήνες μετά την εμφάνιση της έλλειψης. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα καταναλώνοντας τις ανάλογες τροφές όπως κρέας, αυγά, ψάρια και λαχανικά.

Advertisment

Στρες/ τραύμα

Αν εμφανίζετε έντονο στρες, το πιθανότερο είναι ότι θα εμφανίσετε και τριχόπτωση. Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται και στα δύο φύλα. Κάθε ψυχικό τραύμα μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη τριχών αλλά και τριχόπτωση.

Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α

Αν καταναλώνετε πολύ βιταμίνη Α, θα επηρεάσετε την υγεία σας, όπως για παράδειγμα, αν υπερκαταναλώνετε συγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής. Φάρμακα που περιέχουν βιταμίνη Α όπως κάποιες θεραπείες για την ακμή επίσης προκαλούν τριχόπτωση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ξηρότητα του δέρματος, τη θολή όραση και τον εμετό.

Γήρανση

Καθώς μεγαλώνουμε, οι θύλακες που κρατούν τα μαλλιά μας χάνουν τη δύναμή τους. Κι αυτό επειδή η ρίζα που κρατά τα μαλλιά μας συρρικνώνεται και έτσι χαλαρώνει το κράτημά της.

Απότομη απώλεια βάρους

Η απότομη απώλεια βάρους λόγω κάποιου τραύματος ή κάποιας ακραίας δίαιτας προκαλούν λέπτυνση και αποδυνάμωση των τριχών. Και αυτό διότι η απώλεια βάρους στρεσάρει το σώμα σας και προκαλεί ελλείψεις σε μέταλλα και βιταμίνες.

Ελλιπής φροντίδα των μαλλιών

Μία από τις κύριες αιτίες της τριχόπτωσης είναι η ελλιπής φροντίδα των μαλλιών που προκαλείται από υπερβολικό styling στα μαλλιά σας. Αυτό οφείλεται στην πολύ πίεση και θερμότητα, συνθήκες που ταλαιπωρούν και αποδυναμώνουν την τρίχα.

Πηγή: www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση