3 γνωστοί μύθοι για την αυτοεκτίμηση που καταρρίπτονται

1. Μύθος: Είτε έχουμε αυτοεκτίμηση, είτε δεν έχουμε Η αυτοεκτίμηση μπορεί να φαίνεται τόσο άπιαστη και δύσκολη που πολλοί καταδικάζουν τον εαυτό τους σε

4 γνωστοί μύθοι για την αυτοεκτίμηση που καταρρίπτονται

1. Μύθος: Είτε έχουμε αυτοεκτίμηση, είτε δεν έχουμε

Η αυτοεκτίμηση μπορεί να φαίνεται τόσο άπιαστη και δύσκολη που πολλοί καταδικάζουν τον εαυτό τους σε «αιώνια» χαμηλή αυτοεκτίμηση. Φαντάζονται ότι κάποιοι έχουν το ταλέντο του να αγαπούν τον εαυτό τους λόγω των εκπληκτικών γονιών, των τέλειων παιδιών ή των τυχερών γονιδίων και ότι εκείνοι έχουν χάσει αυτή την ευκαιρία.

Αλήθεια: Η αυτοεκτίμηση μαθαίνεται μέσα από μια σειρά αλληλεπιδράσεων με το περιβάλλον και τους άλλους στο πέρασμα των χρόνων και μέσω των αντιδράσεών μας σε αυτές τις εμπειρίες. Ξεκινήστε αντιλαμβανόμενοι τα εμπόδια ως ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες γνώσεις. Όταν δεν πετυχαίνετε ή νιώθετε απόρριψη αντί να τα παρατάτε, δοκιμάστε να πάρετε στις αποσκευές σας το νέο μάθημα και να προχωρήσετε με το κεφάλι ψηλά.

Advertisment

2. Μύθος: Η προσωπική δουλειά θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας

Είναι συνηθισμένο να ακούμε τους ανθρώπους να λένε ότι θα δουλέψουν με τον εαυτό του, ότι θα κάνουν ένα διάλειμμα από τη ζωή ή τις σχέσεις για να ανακαλύψουν και να αποδεχτούν τους εαυτούς τους. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορείτε να απομονωθείτε από τη ζωή και να περιμένετε ότι έτσι θα νιώσετε καλύτερα.

Αλήθεια: Η αυτοεκτίμηση είναι μια διαδικασία που αναπτύσσεται μέσα στο χρόνο. Χρειάζεται αλληλεπίδραση με τους άλλους και τον κόσμο. Η ανάπτυξη θα έρθει μέσω των εμπειριών, είτε θετικών, είτε αρνητικών. Ξεφορτωθείτε μόνο τις τοξικές σχέσεις, εκείνες που μας κρατούν στον πάτο.

3. Μύθος: Τα λαμπερά νέα πράγματα (συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών συναισθημάτων) θα φέρουν την αυτοεκτίμηση

Είναι δελεαστικό να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας στα υλικά αποκτήματα ή σε νέους ερωτικούς συντρόφους. Η πραγματικότητα είναι ότι κάθε φορά που προσπαθούμε να «αγοράσουμε» αυτοεκτίμηση ή να αποσπάσουμε την προσοχή μας με νέους συντρόφους χωρίς ουσιαστικό δέσιμο, απομακρυνόμαστε από τον μόνο άνθρωπο που μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ολόκληροι – τον εαυτό μας.

Advertisment

Αλήθεια: Η αυτοεκτίμηση δεν είναι εξαγοράσιμη. Όταν νιώθετε σαν να θέλετε να αγοράσετε κάτι ή να βγείτε ραντεβού με κάποιον, κάντε μια παύση και καθίστε λίγο μόνοι με τα συναισθήματά σας. Το πιθανότερο είναι ότι θέλετε να αποδράσετε από τον ίδιο τον εαυτό σας. Αντιθέτως, εσείς επιλέξτε να παλέψετε με τον εαυτό σας, να νιώσετε άνετα με αυτόν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση