,

Φυτικές ίνες: Γιατί είναι σημαντικές για τον οργανισμό μας και ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη των φυτικών ινών;

Φυτικές ίνες: Γιατί είναι σημαντικές για τον οργανισμό μας και ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Όσο περισσότερες είναι οι έρευνες που πραγματοποιούνται σχετικά με την διατροφική αξία των φυτικών ινών, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη κατανάλωσης περισσότερων ποσοτήτων στην καθημερινή μας διατροφή. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση για την Καρδιά, η ημερήσια ανάγκη πρόσληψης φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια την ημέρα σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων για ενήλικες.

Πιο συγκεκριμένα, οι γυναίκες κάτω των 50 ετών πρέπει να λαμβάνουν 21-25 γραμμάρια την ημέρα ενώ οι άνδρες 30 με 38 γραμμάρια την ημέρα. Οι φυτικές ίνες παρέχουν σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας: μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, διευκολύνουν τις κινήσεις και τη λειτουργικότητα του εντέρου και βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς. Επιπροσθέτως, βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.

Advertisment

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη των φυτικών ινών;

Ο καλύτερος τρόπος για να λάβουμε φυτικές ίνες – χωρίς όμως να αυξήσουμε ιδιαίτερα τις θερμίδες – είναι να καταναλώνουμε συγκεκριμένα είδη τροφών. Τα περισσότερα λαχανικά κα φρούτα έχουν φυτικές ίνες.

Αν το σώμα σας προσαρμόζεται αργά στις μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών, μοιράστε τις ανάμεσα στα γεύματα αντί να τρώτε πολλά γραμμάρια σε μια μερίδα. Οι φυτικές ίνες είναι στην ουσία ένα είδος υδατανθράκων που υπάρχει σε τρεις μορφές: διαλυτές, αδιάλυτες και αυτές που έχουν υποστεί ζύμωση.

Οι διαλυτές ίνες, τις οποίες βρίσκουμε ση βρώμη και στα όσπρια, βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης και του σακχάρου στο αίμα. Από την άλλη, οι αδιάλυτες ίνες εντοπίζονται στο σιτάρι, σε φρούτα και λαχανικά και βοηθούν στην πρόληψη κατά της δυσκοιλιότητας, διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου.

Advertisment

Τα παραπάνω δείχνουν ότι το κάθε είδος τροφής περιέχει ένα είδος φυτικών ινών, το οποίο στοχεύει στη βελτίωση συγκεκριμένων λειτουργιών του οργανισμού μας. Γι’ αυτό και χρειάζεται να καταναλώνουμε όλες τις πηγές φυτικών ινών.

Κάτι που επίσης χρειάζεται να θυμόμαστε είναι να μην βγάζουμε τη φλούδα από τα φρούτα, διότι από αυτά καλύπτουμε ένα μεγάλο ποσοστό της ημερήσιας πρόσληψης.

Πηγή: www.healthline.com/health/food-nutrition/how-much-fiber-per-day#extra-tips

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση