, ,

Γιατί επιλέγουμε τον ίδιο τύπο συντρόφου ξανά και ξανά;

Eίναι πολύ πιθανό ακόμα κι όταν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά διαφέρουν από σύντροφο σε σύντροφο, η βασική τους προσωπικότητα να διαθέτει πολλά κοινά σημεία.

Γιατί επιλέγουμε τον ίδιο τύπο συντρόφου ξανά και ξανά;

Είτε προτιμάτε τις βραχύχρονες σχέσεις, είτε κάνετε μακροχρόνιες, είναι πολύ πιθανό να έχετε συνειδητοποιήσει ότι ακόμα κι όταν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά διαφέρουν από σύντροφο σε σύντροφο, η βασική τους προσωπικότητα τείνει να διαθέτει πολλά κοινά σημεία.

Αν ισχύει αυτό, πρέπει να ξέρετε ότι δεν είστε μόνοι. Μετά την ανάλυση δεδομένων μιας έρευνας που διήρκεσε για 9 χρόνια με πάνω από 300 άνδρες και γυναίκες, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και συγκεκριμένα το τμήμα Ψυχολογίας βρήκε ότι οι άνθρωποι τείνουν να έχουν έναν συγκεκριμένο «τύπο».

Advertisment

Οι ερευνητές μελέτησαν τόσο τους συμμετέχοντες, όσο και τους παροντικούς και παρελθοντικούς ερωτικούς τους συντρόφους για να καθορίσουν πόσο συναφείς ήταν οι προσωπικότητες και τα χαρακτηριστικά των συντρόφων από τη μία σχέση στην άλλη.

Όλοι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μέσω ερωτηματολογίων τα δικά τους χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως σχολαστικότητα, αξιοπιστία, εξωστρέφεια, νευρωτισμός, δεκτικότητα και πόσο ανοιχτό ένιωθαν σε νέες εμπειρίες. Αποκτώντας τα προφίλ των δύο διαφορετικών ομάδων συντρόφων, οι ερευνητές δεν χρειάστηκε να εξαρτώνται μόνο από τη μνήμη και την περιγραφή του ατόμου.

Αν και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί υπήρχαν εμφανείς ομοιότητες, βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ήταν πιο εξωστρεφείς ή πιο ανοιχτοί σε εμπειρίες, ήταν λιγότερο πιθανό από τους εσωστρεφείς και τους λιγότερο ανοιχτούς σε εμπειρίες να εμπλακούν σε σχέσεις με τον ίδιο τύπο συντρόφων ξανά και ξανά.

Advertisment

Μήπως αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προβλέψετε το αποτέλεσμα μελλοντικών σχέσεων, ή ότι είστε καταδικασμένοι να επαναλαμβάνετε τα ίδια λάθη, όσον αφορά στην επιλογή συντρόφων; Η ειδικός Yoobin Park τονίζει ότι αυτά τα ευρήματα μπορεί πράγματι να δηλώνουν πως οι άνθρωποι επαναλαμβάνουμε συγκεκριμένα μοτίβα συμπεριφορών από το παρελθόν.

«Αλλά είναι δύσκολο να πούμε με βεβαιότητα αν πρέπει ή όχι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτά τα παλιά μοτίβα», προσθέτει. «Επειδή κάποια από αυτά – όπως στρατηγικές σύγκρουσης που έχουμε μάθει από πρώην συντρόφους – μπορεί και να είναι θετικά».

Η Park επίσης σημειώνει ότι απλά και μόνο η επίγνωση συμπεριφορών μας που συνεισφέρουν σε έναν χωρισμό και η αλλαγή τους μπορεί να βοηθήσει πολύ στο μέλλον μιας νέας σχέσης. «Το μέλλον οποιασδήποτε σχέσης δεν βασίζεται εξ ολοκλήρου στο ποιο άτομο έχουμε επιλέξει», σημειώνει. «Οπότε δεν είναι σωστό να προβλέπουμε σίγουρη αποτυχία».

Από την άλλη πλευρά βέβαια, μπορεί να επιλέγουμε ανθρώπους με τους οποίους είναι δύσκολο να διατηρήσουμε μια υγιή σχέση. Σε αυτή την περίπτωση έχει νόημα να προσπαθήσουμε να βγούμε έξω από αυτό το μοτίβο.

Πηγή: www.pnas.org/content/early/2019/06/04/1902937116

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ
4 χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε τοξική σχέση

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση