,

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από την ηλιακή ακτινοβολία

Μπορεί το ηλιακό φως να είναι ένα από τα πιο οικεία φαινόμενα στη ζωή μας, ωστόσο δεν είναι τόσο ασφαλές όσο πιστεύαμε παλιά.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αποτελεσματικά από την ηλιακή ακτινοβολία

Μπορεί το ηλιακό φως να είναι ένα από τα πιο οικεία φαινόμενα στη ζωή μας, ωστόσο δεν είναι τόσο ασφαλές όσο μπορεί να πιστεύαμε παλιά. Για την ακρίβεια, η άμεση επαφή δεν είναι καθόλου ασφαλής.

Η υπεριώδης, η ορατή και η υπέρυθρη ακτινοβολίες μπορούν να διεισδύσουν στον ιστό και να διασκορπιστούν σε μόρια και δομές, όπως στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης και σε κατώτερες στιβάδες του δέρματος. Αυτό σημαίνει ότι οι ακτίνες του ηλίου μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο δέρμα. Πώς μπορούμε όμως να προστατευτούμε;

Advertisment

Αρχικά, χρειάζεται να επιλέξουμε το κατάλληλο αντηλιακό. Μπορεί στο εμπόδιο να βρείτε διάφορα αντηλιακά και σε διάφορες τιμές, αλλά χρειάζεται να βρείτε ένα ευρείας κλίμακας, που θα σας προστατεύει δηλαδή και από τα δύο είδη ακτίνων, την UVA και τη UVB. Αφού το επιλέξουμε, η σωστή του χρήση είναι το επόμενο βήμα: το απλώνουμε στην επιδερμίδα μας πριν εκτεθούμε στον ήλιο και το ανανεώνουμε ανά κάποιες ώρες και σίγουρα μετά τη βουτιά.

Και αν και σίγουρα θα προτιμάτε το καλοκαιρινό μαύρισμα, δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Γι’ αυτό καλυφθείτε με ελαφριά, αέρινα υφάσματα σε έντονους χρωματισμούς και όχι σκούρους, ώστε να μην τραβήξετε την ηλιακή ακτινοβολία Επιλέξτε εσάρπες, λινά υφάσματα και ελαφριές ζακέτες. Εκτός από τα ρούχα, ειδικά το καλοκαίρι, φοράμε καπέλο και καλά γυαλιά.

Κάτι που δεν γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι πως το σολάριουμ, οι μέθοδοι τεχνητού μαυρίσματος εκπέμπουν ακτινοβολία UVA, η οποία μπορεί να μην προκαλεί άμεσα έγκαυμα και να νομίζουμε ότι είναι ασφαλής. Αλλά κάνουμε λάθος, γιατί δυστυχώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και πρόωρης γήρανσης του δέρματος.

Advertisment

Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε επαρκώς. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να μεταφέρετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα την ημέρα. Και τέλος, όσον αφορά στις διακοπές, προσέχουμε πάντα τις ώρες και τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας. Το καλύτερο είναι να μην κάνετε καθόλου, αλλά αν επιθυμείτε διακαώς το μαύρισμα, επιλέξτε να κάνετε «σταδιακή ηλιοθεραπεία», δηλαδή να μην εκθέσετε το σώμα σας ξαφνικά σε μεγάλη διάρκεια επαφής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση