Η γλυκαντική ουσία που μπορεί να βλάψει σοβαρά τα κατοικίδια μας και πού βρίσκεται

Θα πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στο τι δίνουμε από το τραπέζι μας στο σκυλί μας. Γιατί, ενώ η πρόθεσή μας να

Η γλυκαντική ουσία που μπορεί να βλάψει σοβαρά τα κατοικίδια μας και πού βρίσκεται

Θα πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί όσον αφορά στο τι δίνουμε από το τραπέζι μας στο σκυλί μας. Γιατί, ενώ η πρόθεσή μας να του κάνουμε το χατίρι, είναι καλή, η κατάληξη μπορεί να είναι θάνατος από δηλητηρίαση για τον καλύτερό μας φίλο.

Και δυστυχώς αυτή η γλυκαντική ουσία (προς αντικατάσταση της ζάχαρης) βρίσκεται σε πολλά προϊόντα που δηλώνουν ότι δεν περιέχουν ζάχαρη. Η ουσία λέγεται ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη είναι οργανική ουσία με τύπο (CHOH)₃(CH₂OH)₂, η οποία χρησιμοποιείται ως φυσικό υποκατάστατο της ζάχαρης και ανευρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως στα βατόμουρα, το φλοιό του καλαμποκιού, τη βρώμη και τα μανιτάρια.

Advertisment

Τα τελευταία χρόνια έχουν αναφερθεί πολλές περιπτώσεις που η ουσία αυτή κατηγορήθηκε ως ένοχος του θανάτου ενός κατοικίδιου. Η ουσία είναι ασφαλής για τον άνθρωπο αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία για το σκυλί σας, που κυριολεκτικά χάνεται άδικα και «πάει σαν το σκυλί στ’ αμπέλι».

Μερικοί θάνατοι έχουν αναφερθεί όταν κάποιο σκυλί έχει φάει μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Κάποιοι άλλοι όταν το σκυλί έφαγε μια φέτα ψωμιού αλειμμένη με φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη καθώς και παγωτό.

Θέλει προσοχή, όταν τα παρακάλια του σκυλιού μας, μάς λυγίζουν την καρδιά και εμείς του δίνουμε να φάει κάτι από το τραπέζι μας. Σκεφτείτε τι προσφέρετε στον καλύτερό σας φίλο, γιατί μπορεί να σημαίνει και το τέλος του. Κοινοποιήστε το γιατί η (έγκαιρη) γνώση σώζει τις ζωές αυτών που αγαπάμε και μας αγαπούν.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

7 μαθήματα που μας διδάσκουν οι γάτες για την αγάπη
Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα έντομα για το κατοικίδιό σας που πρέπει να προσέχετε
Το πρώτο πάρκο σκύλων με ανακυκλώσιμα υλικά στον Δήμο Καλαμαριάς
Η ιστορία των δύο σκύλων που θα σας κάνει να δακρύσετε (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση