,

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας ασχέτως της προδιάθεσης

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μειώνει τον κίνδυνο άνοιας ασχέτως της προδιάθεσης

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, χωρίς τσιγάρο και αλκοόλ θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας – ακόμα και σε όσους έχουν γενετική προδιάθεση σε τέτοιες νόσους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η άνοια προσβάλει όλο και περισσότερους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και αποτελεί μάλιστα και κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες στην Αγγλία. Πολλές μελέτες έχουν υποδείξει ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιων νόσων.

Advertisment

Μια πρόσφατη έκθεση ανέφερε ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί από παράγοντες όπως η άσκηση, η αρτηριακή πίεση, η ακοή και η διατροφή. Τον Μάιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα κατευθυντήριες οδηγίες για το πώς να προστατεύσουν τον εγκέφαλό μας μέσω του τρόπου ζωής μας.

Ωστόσο, ήταν ασαφές το αν τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να επιδράσουν το ίδιο σε άτομα με προδιάθεση στην εμφάνιση άνοιας. Τώρα οι ειδικοί λένε ότι μπορούν. Ο καθηγητής David Llewellyn από το Πανεπιστήμιο Exeter και οι συνάδελφοί του εξηγούν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association πώς κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δείγμα 200.000 ανθρώπων στη Βρετανία. Οι επιστήμονες βαθμολόγησαν τους συμμετέχοντες ανάλογα με τον τρόπο ζωής που ακολουθούσαν σε σχέση με την άσκηση, τη διατροφή, το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.

Advertisment

Οι επιστήμονες συγκεκριμένα παρακολούθησαν 196.383 ανθρώπους 64 ετών και άνω για οκτώ χρόνια και ανέλυσαν το DNA τους ώστε να καθορίσουν τον βαθμό προδιάθεσης της νόσου.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι υπήρχαν 18 περιπτώσεις εκδήλωσης άνοιας ανά 1.000 συμμετέχοντες, στην ομάδα που είχε γενετική προδιάθεση και ακολουθούσε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Όμως, οι περιπτώσεις έπεφταν στις 11 ανά 1.000 άτομα αν τα άτομα με γενετική προδιάθεση ακολουθούσαν υγιεινό τρόπο ζωής.

Ωστόσο, η έρευνα δεν αποδεικνύει 100% ότι κάποιος που έχει γενετική προδιάθεση, αλλά ακολουθεί έναν υγιεινό τρόπο ζωής δεν θα εμφανίσει τη νόσο. Απλώς αναδεικνύει τους μεγαλύτερους κινδύνους και δηλώνει πως υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί.

Πηγή: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2738355?guestAccessKey=c635f7cd-e7f5-4956-85f1-71950acad390&utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_content=tfl&utm_term=071419

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση