,

Νευρογενής ανορεξία: Έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί να έχει ρίζες στο σώμα και όχι μόνο στην ψυχολογία

Η ανορεξία μπορεί να μην είναι μια αμιγώς ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Νευρογενής ανορεξία: Έρευνα αποκαλύπτει ότι μπορεί να έχει ρίζες στο σώμα και όχι μόνο στην ψυχολογία

Η ανορεξία μπορεί να μην είναι μια αμιγώς ψυχική διαταραχή, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η οποία υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά ο μεταβολισμός των ασθενών μπορεί να παίζει έναν εξίσου σημαντικό ρόλο. Μια διεθνής ομάδα ερευνητών βρήκε ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν ανορεξία και έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν ένα αυξημένο μεταβολικό ρυθμό, λιγότερο σωματικό λίπος και περισσότερη σωματική δραστηριότητα.

Έχει προταθεί ότι αυτές οι σωματικές διαφορές ήταν συνέπεια των ανθρώπων με ανορεξία, που επίτηδες δεν τρέφονταν. Αλλά νέα στοιχεία υποστηρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν γενετικές διαφορές στον τρόπο που το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια, κάτι που κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην ανορεξία.

Advertisment

Αυτό μπορεί να εξηγεί και τον λόγο που η υπάρχουσα θεραπεία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τη σοβαρή αυτή πάθηση που αποτελεί απειλή για τη ζωή, και ανοίγει το δρόμο για πιθανές νέες θεραπείες φαρμάκων στο μέλλον. Για πολύ καιρό η ανορεξία δεν είχε νέες θεραπείες, οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν.

Οι επιστήμονες συνέκριναν γενετικό υλικό (DNA) 16.992 πασχόντων από νευρική ανορεξία με 55.525 υγιών συνομηλίκων τους. Η σύγκριση αποκάλυψε οκτώ γονίδια που συσχετίζουν την ανορεξία με την αγχώδη διαταραχή, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

Επιπλέον, εντόπισαν ορισμένες γενετικές αλλαγές που κάνουν τον οργανισμό των ασθενών να επεξεργάζεται με διαφορετικό τρόπο τα λιπαρά και τη ζάχαρη, διευκολύνοντας τη λιμοκτονία. Ο υπεύθυνος καθηγητής Νευροψυχιατρικής & Μεταγραφικής Γενετικής, Dr. Gerome Breen, αναφέρει:

Advertisment

«Η νευρογενής ανορεξία έχει τις αναμενόμενες γονιδιακές συσχετίσεις με το άγχος, την κατάθλιψη και την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Ωστόσο έχει και ορισμένες φαινομενικά υγιείς μεταβολικές συσχετίσεις τις οποίες δεν βλέπουμε σε άλλες ψυχιατρικές παθήσεις».

Στην ουσία, οι επιστήμονες τώρα λένε ότι η νευρογενής ανορεξία εξηγείται από τα γονίδια σε ποσοστό 50%. Το υπόλοιπο οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες, γεγονότα ζωής κλπ. Πρόκειται για μια πολύ επαναστατική πραγματικά έρευνα που πιθανότατα θα αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ίδια την νευρογενή ανορεξία.

Πηγή: www.independent.co.uk/news/health/anorexia-metabolism-genes-eating-disorder-weight-mental-health-a9005566.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση