,

Όποιος έχει δει ένα παιδί να ξεκαρδίζεται στα γέλια, έχει δει τα πάντα στη ζωή

Η εμπιστοσύνη στη ζωή είναι κάτι προφανές και, ταυτόχρονα, κάτι που είναι δύσκολο να οριστεί. Στη διάρκεια του προβληματισμού μας αναφερθήκαμε πολλές φορές σε

«Όποιος είδε ένα παιδί να ξεκαρδίζεται στα γέλια, είδε τα πάντα στη ζωή»

Η εμπιστοσύνη στη ζωή είναι κάτι προφανές και, ταυτόχρονα, κάτι που είναι δύσκολο να οριστεί. Στη διάρκεια του προβληματισμού μας αναφερθήκαμε πολλές φορές σε αυτή, χωρίς όμως να ορίσουμε τη φύση της. Όταν εμπιστευόμαστε τη ζωή, σημαίνει ότι ποντάρουμε στο μέλλον, πιστεύουμε στη δημιουργική δύναμη της δράσης, αγαπάμε καθετί αβέβαιο και δεν το φοβόμαστε. Η εμπιστοσύνη στη ζωή μπορεί να είναι όλα αυτά ταυτόχρονα, αλλά και κάτι περισσότερο.

Όταν εμπιστευόμαστε τη ζωή σημαίνει ότι πιστεύουμε πως στη ζωή, σε κάθε ζωή, υπάρχει κάτι καλό, κάτι τρυφερό. Σημαίνει ότι συνεχίζουμε ν’ αγαπάμε τη ζωή ακόμα κι όταν μας δείχνει το σκληρό της πρόσωπο. Σημαίνει ότι πιστεύουμε πως δεν χρειάζεται να είναι τέλεια για ν’ αξίζει τον κόπο να τη ζήσουμε. Ας το πούμε απλά: όταν εμπιστευόμαστε τη ζωή, σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι πρόκειται για κάτι που είναι μάλλον καλό.

Advertisment

Ότι, παρά τις δυσκολίες, στο βάθος του κόσμου υπάρχει μια τρυφερότητα, μια φλόγα που όλοι έχουμε δει και κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Δεν είναι απαραίτητο να ξέρουμε από πού προέρχεται. Όταν έχουμε εμπιστοσύνη στη ζωή, δεν ξέρουμε πάντοτε τι ακριβώς εμπιστευόμαστε. Απλώς εμπιστευόμαστε. Είναι μια εμπιστοσύνη χωρίς αντικείμενο, μια εμπιστοσύνη αγνή και ανόθευτη.

Στις δοκιμασίες που περνάμε όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσκολίες, όταν ζούμε σκοτεινές στιγμές, η ανάμνηση αυτής της φλόγας μπορεί να μας ζεστάνει. Όταν εμπιστευόμαστε τη ζωή, σημαίνει ότι έχουμε εμπιστοσύνη σ’ αυτή τη φλόγα, ακόμα κι όταν τρεμοπαίζει.

Όσο δεν σβήνει, όσο ζούμε, μπορούμε να την εμπιστευόμαστε. Όταν εμπιστευόμαστε τη ζωή, δεν διαλυόμαστε με το παραμικρό, δεν χάνουμε τη διάθεση να τη ζήσουμε, ακόμα κι αν μας έχει απογοητεύσει. Όταν εμπιστευόμαστε τη ζωή, έχουμε μια πιο δημιουργική σχέση με τις ικανότητές μας, βγαίνουμε περισσότερο εκούσια από τη ζώνη άνεσής μας και βαδίζουμε ευκολότερο προς τους άλλους. Αν η αυτοπεποίθηση σχετίζεται με την ικανότητα, αν χτίζεται στη σχέση μας με τους άλλους, η εμπιστοσύνη στη ζωή γίνεται η προϋπόθεση για να πραγματωθεί και το έδαφος που την τρέφει.

Advertisment

Απόσπασμα από το βιβλίο του Charles Pepin με τίτλο «Η φιλοσοφία της αυτοπεποίθησης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση