, , ,

Το ψυχικό τραύμα του Ολοκαυτώματος επηρεάζει τον εγκέφαλο των επιζώντων και των παιδιών τους

Οι συγκλονιστικές εμπειρίες και το άγχος της επιβίωσης, τα βασανιστήρια και οι δυσκολίες που βίωσαν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος άφησαν μόνιμες αρνητικές επιδράσεις στον

Το ψυχικό τραύμα του Ολοκαυτώματος επηρεάζει τον εγκέφαλο των επιζώντων και των παιδιών τους

Οι συγκλονιστικές εμπειρίες και το άγχος της επιβίωσης, τα βασανιστήρια και οι δυσκολίες που βίωσαν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος άφησαν μόνιμες αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλό τους, αλλά και στα παιδιά και εγγόνια τους.

Το διαγενεακό τραύμα έχει επιβεβαιωθεί εδώ και χρόνια και τώρα Τσέχοι επιστήμονες με επιστημονική τους έρευνα που παρουσίασαν πρόσφατα στο 5ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Όσλο αποδεικνύουν ότι οι επιπτώσεις είναι βαθιά συναισθηματικές και βιολογικές, σε βαθμό που έχουν καταγραφεί στο DNA των επιζώντων.

Advertisment

Διαβάστε επίσης – Διαγενεακό τραύμα: Πώς μεταφέρουμε μέσα μας τη ζωή των προγόνων μας

Ειδικότερα, βρέθηκε ότι η επιβίωση από το Ολοκαύτωμα είχε μακρά ψυχολογική και βιολογική επίδραση με μείωση της φαιάς ουσίας, επιδρώντας σε δομές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την απόκριση στο στρες, μνήμη, κίνητρο, συναίσθημα, μάθηση και συμπεριφορά.

Το δείγμα της έρευνας αποτελούνταν από 56 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 79-80 έτη, οι μισοί εκ των οποίων είχαν επιβιώσει από το Ολοκαύτωμα, ενώ οι άλλοι μισοί δεν είχαν κάποια παρόμοια εμπειρία (αλλά ούτε και η οικογένειά τους). Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία.

Advertisment

Εκτός από τη μεγάλη διαφορά στην ποσότητα φαιάς ουσίας ανάμεσα στις δύο ομάδες, οι ερευνητές εντόπισαν ότι οι νεότεροι σε ηλικία επιζώντες είχαν σημαντικότερη μείωση στη φαιά ουσία στον εγκέφαλό τους. Η ομάδα αυτή ήταν περίπου 12 ετών όταν έζησε το Ολοκαύτωμα.

Ένα ακόμα σημαντικότερο εύρημα ήταν ότι οι απόγονοι των επιζώντων παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα νευρωνικών συνδέσεων ανάμεσα σε εγκεφαλικές δομές που είναι υπεύθυνες για το συναίσθημα και τη μνήμη.

Ο καθηγητής Ivan Rektor, νευρολόγος και υπεύθυνος της έρευνας δήλωσε: «Ευχόμαστε αυτά τα ευρήματα και η συνεχής έρευνά μας να μας επιτρέψει να κατανοήσουμε τις επιδράσεις αυτών των εμπειριών ώστε να εστιάσουμε την ψυχοθεραπεία στη στήριξη της ανθεκτικότητας και της ανάπτυξης των επιζώντων αλλά και των απογόνων τους. Μπορεί επίσης να αποκαλύψουμε τις στρατηγικές που χρησιμοποίησαν οι επιζώντες του Ολοκαυτώματος για να διαχειριστούν το τραύμα στα ύστερα χρόνια».

[toggle title="Πηγές"]

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-06/sh-nsr062419.php

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση