, ,

Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί να χάσει βάρος διατηρώντας την αυτοεκτίμησή του

Για τους γονείς των υπέρβαρων παιδιών, κάθε μέρα είναι μια μέρα προσπάθειας να φέρουν την ισορροπία.

Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί να χάσει βάρος διατηρώντας την αυτοεκτίμησή του

Για τους γονείς των υπέρβαρων παιδιών, κάθε μέρα είναι μια μέρα προσπάθειας να φέρουν την ισορροπία. Από τη μία υπάρχει η φυσική επιθυμία να δείξουν και να μάθουν στο παιδί τους ότι το βάρος δεν έχει σημασία και πως είναι όμορφα, αλλά από την άλλη γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία συνοδεύεται από μακροχρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

Τα παιδιά που είναι υπέρβαρα συχνά απομονώνονται με τρόπο που επηρεάζει την αίσθηση αυταξίας τους ακόμα και μέχρι την ενήλικη ζωή. Ευτυχώς, με έρευνα και αφοσίωση, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σχέδιο απώλειας βάρους, που ικανοποιεί τόσο τις σωματικές ανάγκες του παιδιού, όσο και τις συναισθηματικές. Με τη σωστή ενθάρρυνση, το παιδί θα αρχίσει να ενδιαφέρεται για τη διαδικασία απώλειας βάρους με έναν τρόπο που θα χτίσει την αυτοεκτίμησή του.

Advertisment

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να χάσει βάρος;

Πριν περάσουμε στη δράση, πρέπει πρώτα να εγκαθιδρύσουμε στη σκέψη του παιδιού ότι η απώλεια βάρους είναι πραγματικά απαραίτητη. Το πρώτο βήμα ωστόσο για την αρχή αυτού του ταξιδιού είναι η επίσκεψη στον παιδίατρο, ώστε να καθορίσει αν πράγματι απαιτείται μείωση του βάρους. Εκείνος ή εκείνη θα καθορίσει την καλύτερη προσέγγιση και μαζί θα χαρτογραφήσετε ένα πλάνο.

Γενικά, ο στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση η μείωση των θερμίδων όπως όπως, διότι τα παιδιά βρίσκονται σε στάδιο ταχείας ανάπτυξης. Μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη πλούσια σε άπαχη πρωτεΐνη, δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, όταν συνδυάζεται μάλιστα με τακτική άσκηση, συνήθως φέρνει θετικά και βιώσιμα αποτελέσματα.

Οι γονείς χρειάζεται επίσης να καταλάβουν ότι πρέπει να καταπολεμήσουν τους δικούς τους φόβους, διότι είναι σημαντικό για την μακροπρόθεσμη επιτυχία του σχεδίου. Η αυστηρή απαγόρευση και η άρνηση ακόμα και σνακ που και που σπάνια οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα. Αντιθέτως, ενθαρρύνει την ιδέα των «απαγορευμένων τροφών», τα οποία καταλήγουν να καταναλώνουν κρυφά. Γι’ αυτό χρειάζεται να θέσουμε ρεαλιστικά όρια στην ποσότητα και στην ποιότητα και να μην είμαστε αυστηροί.

Advertisment

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε να ζητήσουμε εξωτερική βοήθεια. Αν παρά τις καλύτερές σας προσπάθειες, το παιδί σας συνεχίζει να παλεύει με το βάρος του, ίσως χρειάζεται εξωτερική παρέμβαση. Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να μιλήσουν ελεύθερα μπροστά στους γονείς τους, αλλά σε έναν επαγγελματία ψυχολόγο μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα και καταστάσεις.

Δεν ξεχνάμε ότι για να μην πλήξουμε την αυτοεκτίμησή τους, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευαίσθητα σε οτιδήποτε μοιάζει με επίκριση ή αποδοκιμασία από τους γονείς. Μην εστιάζετε στα κιλά και στη ζυγαριά, αλλά στην υγεία τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο
Το μπαχαρικό που βοηθάει να χάσετε 3 φορές περισσότερο λίπος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση