, ,

11 φυσικές ενυδατικές ουσίες για την επιδερμίδα που βρίσκουμε στην κουζίνα

Όταν εξετάζουμε τα συστατικά από τα αγαπημένα μας προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας μας, αναγνωρίζουμε πολλά φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας. Κι αυτό

11 φυσικές ενυδατικές ουσίες για την επιδερμίδα μας που βρίσκουμε στην κουζίνα μας

Όταν εξετάζουμε τα συστατικά από τα αγαπημένα μας προϊόντα φροντίδας της επιδερμίδας μας, αναγνωρίζουμε πολλά φυσικά συστατικά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας. Κι αυτό για έναν καλό λόγο: Πολλές από τις τροφές που χρησιμοποιούμε για να θρέψουμε το σώμα μας είναι τόσο υγιεινά που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και τοπικά.

Αν, λοιπόν, θέλετε να φτιάξετε τη δική σας λοσιόν ή λάδι φροντίδας, θα βρείτε ό,τι θέλετε στο σπίτι σας – ή έστω στο κοντινό σας σούπερ μάρκετ. Η δύναμη των παρακάτω συστατικών υποστηρίζεται και από επιστημονικές και δερματολογικές έρευνες.

Advertisment

11 φυσικές ενυδατικές ουσίες για την επιδερμίδα μας που βρίσκουμε στην κουζίνα μας

1. Μέλι

Ένα από τα πιο πολυχρηστικά προϊόντα στην κουζίνα μας έχει απίστευτες αντιμικροβιακές ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και είναι και αντιφλεγμονώδες. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως θεραπευτική μάσκα μία φορά την εβδομάδα, απλώνοντας ένα λεπτό στρώμα σε καθαρή επιδερμίδα για περίπου 10 λεπτά, πριν το ξεπλύνετε με ζεστό νερό.

2. Έλαιο καρύδας

Χρησιμοποιείται για τα πάντα: από ενυδατικό χειλιών, μάσκα μαλλιών και ενυδατικό λάδι επιδερμίδας. Πλούσια σε λιπαρά οξέα, με αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού. Μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε και ως ενυδατικό scrub σώματος, αν προσθέσετε και λίγο χοντρό αλάτι.

3. Ελαιόλαδο

Υψηλά ποσοστά βιταμίνης Ε, αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες σε επιδερμίδα και μαλλιά. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι η συχνή εφαρμογή μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα, αν είστε επιρρεπείς σε δερματικές παθήσεις. Χρησιμοποιήστε το ως καθαριστικό έλαιο.

Advertisment

4. Βούτυρο καριτέ

Πλούσιο σε τριγλυκερίδια, το βούτυρο καριτέ είναι εξαιρετικά ενυδατικό και μειώνει την απώλεια ενυδάτωσης από το δέρμα. Έχει πυκνή σύσταση οπότε χρησιμοποιήστε το σε μικρές επιφάνειες, προτείνουμε ως μάσκα ύπνου ή ως ενυδατικό χειλιών.

5. Αλόη

Κλασική φυσική λύση για το ηλιακό έγκαυμα και γενικά καταπραϋντικό. Περιέχει βιταμίνες A, C, E και Β12, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Ο πιο δημοφιλής (και εύκολος) τρόπος να χρησιμοποιήσουμε το φυτό είναι απλά να κόψουμε στη μέση το φύλλο και ν απλώσουμε τοπικά το τζελ.

6. Βρώμη

Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, αλλά και τα αντισταμινικά του αποτελέσματα, την κάνει κατάλληλη για καταπραϋντική χρήση σε αλλεργικές αντιδράσεις. Ηρεμεί το ερεθισμένο δέρμα. Εσείς χρησιμοποιήστε το σε μορφή πούδρας και δοκιμάστε να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο σε ζεστό νερό, προσθέτοντας λίγη από αυτή την πούδρα.

7. Αβοκάντο και έλαιο αβοκάντο

Με πληθώρα θρεπτικών ουσιών, μεταλλικών στοιχείων και βιταμινών, η τοπική εφαρμογή του φρούτου έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, αφού μπορεί να καταπολεμήσει το οξειδωτικό στρες.

8. Έλαιο ηλιόσπορου

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι είναι μάλλον από τις καλύτερες φυσικές επιλογές για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του ενυδατικού φραγμού: Πλούσιο σε λινολεϊκό οξύ, ενυδατώνει χωρίς να προκαλεί ερεθισμό. Χρησιμοποιήστε το έλαιο για ελαφρύ καθαρισμό.

9. Αγγούρι

Δεν υπάρχουν πολλές έρευνες για τα οφέλη του λαχανικού αυτού στην επιδερμίδα μας, αλλά χρησιμοποιείται πολύ στα σπα, γιατί είναι καταπραϋντικό. Ο καλύτερος και γνωστότερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε δύο φέτες αγγουριού στα μάτια σας.

10. Αμυγδαλέλαιο

Έχει αποδειχτεί ότι έχει αντιγηραντικές επιδράσεις στην επιδερμίδα και μειώνει τη βλάβη της φωτογήρανσης. Πολύ απλά χρησιμοποιήστε το ως baby oil.

11. Γιαούρτι

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν γαλακτικό οξύ και είναι δημοφιλές για την ήπια απολέπισή του και τις ενυδατικές του ιδιότητες. Μία έρευνα βρήκε ότι η φυσική μάσκα γιαουρτιού βελτιώνει την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και την φωτεινότητα της επιδερμίδας. Πάντα επιλέξτε την οργανική επιλογή.

Πηγές:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22152494

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594386

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3664913/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20865844

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26314567

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση