,

Γιατί τα μικροπλαστικά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και πώς να τα αποφύγουμε

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τα μικρά αυτά πλαστικά σωματίδια βρίσκονται παντού – ακόμα και στο φαγητό που τρώμε και στο νερό που πίνουμε.

Γιατί τα μικροπλαστικά είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και πώς να τα αποφύγουμε

Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πια ότι τα μικρά αυτά πλαστικά σωματίδια βρίσκονται παντού – ακόμα και στο φαγητό που τρώμε και στο νερό που πίνουμε. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αποφύγουμε; Αυτά τα μικρά πλαστικά συνιστούν περίπου το 94% της περιβόητης «Μεγάλης Χωματερής του Ειρηνικού Ωκεανού», εντοπίζονται επίσης στο χιόνι και φαίνεται να βρίσκονται κυριολεκτικά σε ό,τι καταναλώνουμε, από το νερό της βρύσης, το εμφιαλωμένο, ό,τι πίνουμε κάθε μέρα και στις περισσότερες από τις τροφές που καταναλώνουμε.

Αν και η μελέτη αυτών των μικρών πλαστικών σωματιδίων βρίσκεται ακόμα στην αρχή της, είναι σημαντικό να μάθουμε τρόπους να αποφεύγουμε έκθεσή μας σε αυτά ώστε να προστατέψουμε μακροπρόθεσμα την υγεία μας.

Advertisment

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε τα μικροπλαστικά

1. Φιλτράρουμε το νερό της βρύσης

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό νερού βρύσης που καταναλώνουν οι πολίτες περιέχει μικροπλαστικά (94% στην Αμερική και 72% στην Ευρώπη). Φιλτράροντας το νερό σας μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη μικροπλαστικών. Για παράδειγμα, τα περισσότερα φίλτρα άνθρακα μπορούν να τα συγκρατήσουν.

2. Αποφύγετε τα πλαστικά δοχεία

Το πλαστικό χρειάζεται πολύ χρόνο για να διασπαστεί και τα μικροπλαστικά είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικών δοχείων όπως τα μπουκάλια νερού όποτε είναι δυνατό μπορείτε να μειώσετε τους σωρούς από αυτά που υπάρχουν στη φύση πεταμένα.

3. Αποφύγετε προϊόντα ομορφιάς με μικροσφαιρίδια

Τα μικροσφαιρίδια είναι μικρά κομμάτια πλαστικού που προσθέτονται σε ορισμένα προϊόντα υγείας και ομορφιάς, όπως σε οδοντόκρεμες και scrub προσώπου. Μειώνοντας ή αποφεύγοντας προϊόντα με μικροσφαιρίδια, μπορείτε να αποθαρρύνετε τους κατασκευαστές να τα χρησιμοποιούν.

Advertisment

4. Στεγνώστε τα ρούχα σε εσωτερικό χώρο

Οι έρευνες αναφέρουν ότι το πλύσιμο και το στέγνωμα των συνθετικών ινών απελευθερώνει πάνω από 700.000 μικροπλαστικές ίνες στο περιβάλλον (σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στον The Guardian το 2016). Έτσι, ορισμένοι ειδικοί προτείνουν το στεγνωτήριο για τα ρούχα μας, αν και στη χώρα μας δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα.

5. Περιορίστε την κατανάλωση κρέατος και ψαριού

Τα μικροπλαστικά τρώγονται από τα ζώα της θάλασσας, αλλά και από κάποια της στεριάς, όπως τα κοτόπουλα. Καθώς τα μικροπλαστικά λοιπόν φαίνεται να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα, ο περιορισμός της κατανάλωσης κρέατος και ψαριού, θα σας βοηθήσει να μειώσετε την έκθεση.

6. Εμμείνετε στις μη συνθετικές ίνες για τα ρούχα σας

Οι συνθετικές ίνες συνεισφέρουν σημαντικά στη ρύπανση από μικροπλαστικά. Αν μπορείτε, αγοράστε ρούχα από φυσικές ίνες, όπως βαμβάκι. Αν και το ζήτημα των μικροπλαστικών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, να είστε βέβαιοι πως η ατομική προσπάθεια είναι που θα κάνει τη διαφορά.

Πηγές:

https://www.consumerlab.com/answers/water-filters-for-microplastics/water-filters/

https://www.globalcitizen.org/en/content/plastic-in-your-water-what-to-do-guide/

https://oceanservice.noaa.gov/facts/microplastics.html

https://www.theguardian.com/science/2016/sep/27/washing-clothes-releases-water-polluting-fibres-study-finds

https://www.nationalgeographic.com/news/2017/08/ocean-life-eats-plastic-larvaceans-anchovy-environment/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση