, , ,

Οι μέλισσες ανακηρύχτηκαν ως τα πιο σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη

Το Ινστιτούτο Παρατήρησης της Γης (Earthwatch Institute) ανακήρυξε τις μέλισσες ως τα πιο σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη. Οι αποδείξεις και η ανακοίνωση έγιναν

Οι μέλισσες ανακηρύχτηκαν ως τα πιο σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη

Το Ινστιτούτο Παρατήρησης της Γης (Earthwatch Institute) ανακήρυξε τις μέλισσες ως τα πιο σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη. Οι αποδείξεις και η ανακοίνωση έγιναν στην τελευταία συνάντηση της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας στο Λονδίνο. Εντούτοις, σύμφωνα με τους ειδικούς και τους επιστήμονες που μελετούν την άγρια ζωή, οι μέλισσες ανήκουν πια στη λίστα με τα είδη υπό εξαφάνιση.

Οι πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν μια δραματική μείωση στην αριθμό των μελισσών, έως και το 90% του πληθυσμού τους λέγεται ότι θα έχει εξαφανιστεί σε λίγα χρόνια. Η ανεξέλεγκτη χρήση εντομοκτόνων και φυτοφαρμάκων, η αποψίλωση και η έλλειψη λουλουδιών είναι οι κύριοι λόγοι γι’ αυτή την εξαφάνιση.

Advertisment

Όμως, γιατί ένα τόσο μικρό έμβιο ον να ονομαστεί το σημαντικότερο πλάσμα στη Γη; Η απάντηση είναι πραγματικά τόσο απλή που κανείς δεν θα μπορούσε να σκεφτεί. Το 70% της παγκόσμιας γεωργίας εξαρτάται αποκλειστικά από τις μέλισσες.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η εργασία των μελισσών είναι η επικονίαση. Αν αυτή δεν συμβεί, τα φυτά δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν, γι’ αυτό και η χλωρίδα θα εξαφανιστεί. Εκτός από αυτό, μια έρευνα που διεξήχθη από το Κέντρο Επιχειρήσεων Γεωρίας του Universidad Mayor (CeapiMayor) και της Ένωσης Μελισσοκόμων της Χιλής με τη στήριξη της Ένωσης Αγροτικής Καινοτομίας συμπέρανε ότι οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν μεταφέρει κάποιο είδος παθογόνου μικροοργανισμού.

Άλλωστε, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν το είχε αναφέρει: «Αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, οι άνθρωποι θα έχουν άλλα 4 χρόνια ζωής». Καθώς η σημασία των μελισσών είναι κρίσιμη στο οικοσύστημα του πλανήτη μας και έχουν επίσης κηρυχθεί ως είδος υπό εξαφάνιση, χρειάζεται να είμαστε όσο προσεκτικοί γίνεται σε αυτό το ζήτημα. Και χρειάζεται να δράσουμε γρήγορα, όσο ακόμα έχουμε διαθέσιμες λύσεις.

Advertisment

Γι’ αυτό, με στόχο την προστασία αυτών των σκληρά εργαζόμενων πλασμάτων, κάποιοι ακτιβιστές πιστεύουν ότι πρέπει άμεσα να απαγορεύσουμε τη χρήση εντομοκτόνων, να ενισχύουμε τις εναλλακτικές μορφές γεωργικής καλλιέργειας και να ελέγχουμε την υγεία των πληθυσμών των μελισσών.

Πρόσφατα μόνο, οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν τη σημασία των μελισσών και πολλές ομάδες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για την επιβίωση του είδους. Μάλιστα, πολλοί διάσημοι συμμετέχουν σε αυτό το σκοπό. Και μάλιστα το πιο εκπληκτικό παράδειγμα ήταν ο Morgan Freeman, ο οποίος πρόσφατα μεταμόρφωσε μια τεράστια γεωργική έκταση που κατείχε στο Μισισίπι σε καταφύγιο μελισσών, ώστε να προστατέψει το είδος.


**Παρόλο που η σημαντικότητα των μελισσών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, φαίνεται πως τελικά αυτή η είδηση δεν είναι ακριβής και έχει αναπαραχθεί από πολλά μέσα (ανάμεσά τους και έγκριτα μέσα του εξωτερικού) χωρίς να ανταποκρίνεται στην πλήρη αλήθεια. Όπως διαβάσαμε στα ellinika hoaxes η είδηση πως οι μέλλισσες ανακηρύχτηκαν τα πιο σημαντικά έμβια όντα στον πλανήτη είναι ανακριβής. Πιο συγκεκριμένα τα ellinika hoaxes αναφέρουν:

Πρόσφατο δημοσίευμα σχετικά με τις μέλισσες, αναπαράγει τόσο διαστρεβλώσεις πραγματικών δεδομένων, όσο και μύθους.

1ος Ισχυρισμός:
Η μέλισσα ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη

Συμπέρασμα:
Αυτό ήταν απλά το αποτέλεσμα μιας ψηφοφορίας ενός μικρού ακροατηρίου, μιας εκδήλωσης που διοργανώθηκε πριν από 11 χρόνια.

2ος Ισχυρισμός:
Είναι το μόνο πλάσμα που δε μεταφέρει κανέναν παθογόνο μικροοργανισμό όπως μύκητες, ιούς και βακτήρια.

Συμπέρασμα:
Υπάρχουν αναλυτικές παραπομπές ως προς τις ασθένειες που εμφανίζουν οι μέλισσες, οι οποίες σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε παθογόνους μικροοργανισμούς.

3ος Ισχυρισμός:
Έχει μειωθεί ο πληθυσμός των μελισσών κατά 90%

Συμπέρασμα:
Ο ισχυρισμός ότι ο πληθυσμός τους έχει μειωθεί κατά 90% διεθνώς είναι αυθαίρετος, αλλά παρότι δεν μπορεί να ελεγχθεί με πλήρη βεβαιότητα, μοιάζει απίθανος.

4ος Ισχυρισμός:
Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από αυτά τα έντομα. Εβδομήντα στα εκατό τρόφιμα που παράγονται σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τις μέλισσες

Συμπέρασμα:
Το μέγεθος της συνδρομής των εκτρεφομένων μελισσών στην συνολική επικονίαση δεν έχει εξακριβωθεί .

5ος Ισχυρισμός:
Σύμφωνα με μια εκτίμηση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, “αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, απομένουν στον άνθρωπο τέσσερα χρόνια ζωής”.

Συμπέρασμα:
Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι έχει πει κάτι τέτοιο ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.sciencetimes.com/articles/23245/20190709/bees-are-the-most-important-living-being-on-earth.htm?fbclid=IwAR1dH9tB-Ych5UDVyfpFLHMFcx8S_oxRU52csPtTVtecIbnDArTRhtyVaBw

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κρήτη: «Πνίγεται» το νησί στην αφρικανική σκόνη - Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία
Έρευνα Πανεπιστημίου Θράκης: Τούβλο μεταμορφώνεται σε οικοδομικό βιότοπο για μέλισσες!
Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση