Αγοράζετε ένα βιβλίο φιλοσοφίας. Το αγοράσατε για ένα λόγο και αυτός είναι για να βελτιώσετε τη ζωή σας. Αλλά γρήγορα συνειδητοποιείτε ότι ενώ συγκεντρώνεστε απόλυτα όταν είστε μόνοι και διαβάζετε το κείμενο, δεν έχετε ιδέα πώς μπορούν αυτά να σας φανούν χρήσιμα πρακτικά.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Υπάρχει μια λειτουργία στην ψυχολογία που ονομάζεται μνήμη εξαρτώμενη από το πλαίσιο αναφοράς (context- dependent memory). Εν ολίγοις, όταν μαθαίνουμε κάτι, είναι πολύ ευκολότερο να το ανακαλέσουμε στο περιβάλλον που το μάθαμε. Αλλά οι ερευνητές έχουν προχωρήσει ένα βήμα παρακάτω – η διάθεση κατά την οποία μαθαίνουμε κάτι θα βοηθήσει στην ανάκλησή του αργότερα.

Οπότε η εκμάθηση των φιλοσοφικών tips είναι ευκολότερη για εμάς όταν είμαστε σε mood ενδοσκόπησης. Τότε μπορούμε να τα συνδέσουμε με τη ζωή μας. Αλλά όταν φύγει αυτή η διάθεση, νιώθουμε και πάλι χαμένοι.

Αλλά και πάλι, υπάρχουν φορές που αν και ανακαλούμε αυτό που διαβάσαμε, δεν έχουμε ιδέα πώς να το εφαρμόσουμε πρακτικά στη ζωή μας. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Εδώ προτείνουμε 3 πρωταρχικούς τρόπους για να κάνουμε τη φιλοσοφία χρήσιμη στην καθημερινότητά μας.

Διαβάζουμε ξανά και ξανά

«Ποτέ μη διαβάζετε ένα βιβλίο που δεν θα ξαναδιαβάζατε» – Nassim Taleb, συγγραφέας

Ο Σενέκας περιγράφει ένα σημαντικό στοιχείο που μας βοηθά να εσωτερικεύσουμε πληροφορίες. Αντί να διαβάσουμε 5 βιβλία, 5 διαφορετικές οπτικές και 5 διαφορετικά μαθήματα, ας δοκιμάσουμε να διαβάσουμε κάτι 5 φορές.

Ξαναδιαβάστε εκείνα τα βιβλία που θεωρούνται κλασικά ή που έχετε νιώσει ότι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω σας, αντί να ψάχνετε συνεχώς για άλλες πηγές. Αυτή η τεχνική αντιμετωπίζει δύο προβλήματα στη φιλοσοφική πρακτική: το να ξεχνάμε μαθήματα που είχαμε ήδη μάθει και το να χάνουμε σημαντικά λεπτομερή στοιχεία λόγω μίας και μόνο ανάγνωσης.

Γράψτε συχνά

Η καταγραφή σε ημερολόγιο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη. Συχνά ξεχνάμε, βαριόμαστε, νιώθουμε κουρασμένοι για να γράψουμε στο τέλος της μέρας, πόσο μάλλον να αναλύσουμε τα συναισθήματά μας.

Αλλά όταν ξαναδιαβάσετε μετά από ένα χρόνο τι νιώθατε για παράδειγμα μετά από έναν χωρισμό ή πάνω σε έναν προβληματισμό σας, θα νιώσετε ότι αυτές οι πληροφορίες είναι ένα δώρο για εσάς. Γιατί φυσικά η καθημερινότητα είναι τόσο απαιτητική που ξεχνάμε συναισθήματα και σκέψεις πριν καν το αντιληφθούμε.

Ένα είναι βέβαιο: Μέσα στα γραπτά σας, θέλοντας και μη, θα δείτε ότι στις σκέψεις σας θα αλληλοπλέκονται συναισθήματα και φιλοσοφία, σε ένα παιχνίδι που θα σας βοηθήσει πραγματικά να εξελιχθείτε με τον ομαλότερο τρόπο.

Υποστηρικτική κοινότητα που εμπνέει

Οι άνθρωποι προορίζονται να ζουν με άλλους. Κανείς δεν έφτασε στην επιτυχία χωρίς βοήθεια και κοινωνική ενίσχυση. Γιατί όμως; Φαίνεται ότι η «κοινωνική απόδειξη» είναι μια τάση που έχουμε οι άνθρωποι να αξιολογούμε και να εσωτερικεύουμε δραστηριότητες, προϊόντα ή πεποιθήσεις που έχει η πλειοψηφία γύρω μας.

Γι’ αυτό και η κοινότητά μας έχει τόση σημασία. Μας επηρεάζει βαθιά. Επομένως, αν έχετε ένα φίλο που ξεκινά μια νέα υγιεινή συνήθεια και ζητά από εσάς στήριξη και έλεγχο, δεν νιώθετε ότι θέλετε κι εσείς να κάνετε το ίδιο; Ξαφνικά, τον βλέπετε ως έμπνευση και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε κι εσείς.

Ίσως αυτό να δείχνει ότι χρειάζεται να επιλέξουμε προσεκτικά ποιοι θα μας επηρεάζουν. Είναι χρήσιμο να έχουμε γύρω μας ανθρώπους που να προσπαθούν κι εκείνοι να εφαρμόσουν βασικές φιλοσοφικές αρχές στη ζωή τους, που συλλογίζονται και αναθεωρούν χωρίς να μένουν αδρανείς και παθητικοί.

Jon Flowers

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε