,

21 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας: Πώς να εφαρμόσουμε τη φιλοσοφία στην καθημερινότητά μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της UNESCO, που αναγνώρισε την ανάγκη για στοχασμό πάνω στα

21 Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας: Πώς να εφαρμόσουμε τη φιλοσοφία στην καθημερινότητά μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της UNESCO, που αναγνώρισε την ανάγκη για στοχασμό πάνω στα σύγχρονα προβλήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα.

Εδώ ακριβώς γεννιέται ένα μεγάλο ερώτημα και ταυτόχρονα μια συνειδητοποίηση σε πολλούς ανθρώπους που έχουν «βουτήξει» έστω και λίγο στα νερά της Φιλοσοφίας. «Κι όμως η φιλοσοφία είναι για εμένα».

Advertisment

Οι περισσότεροι έχουν συνδέσει τη φιλοσοφική σκέψη με κάτι το άπιαστο. Κάτι το οποίο απευθύνεται σε λίγους «εκλεκτούς» που μπορούν να την κατανοήσουν και να την ερμηνεύσουν. Αυτό, όμως, δεν είναι καθόλου αλήθεια. Η Φιλοσοφία μπορεί να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο στην καθημερινότητά μας, εφόσον μπορέσουμε να τη φέρουμε στα μέτρα μας.

Παρακάτω σας προτείνουμε 2 τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τη φιλοσοφική σκέψη χρήσιμη στην καθημερινή μας ζωή.

1. Διαβάζουμε ξανά και ξανά

«Ποτέ μη διαβάζετε ένα βιβλίο που δεν θα ξαναδιαβάζατε» – Nassim Taleb, συγγραφέας

Advertisment

Ο Σενέκας περιγράφει ένα σημαντικό στοιχείο που μας βοηθά να εσωτερικεύσουμε πληροφορίες. Αντί να διαβάσουμε 5 βιβλία, 5 διαφορετικές οπτικές και 5 διαφορετικά μαθήματα, ας δοκιμάσουμε να διαβάσουμε κάτι 5 φορές. Ξαναδιαβάστε εκείνα τα βιβλία που θεωρούνται κλασικά ή που έχετε νιώσει ότι έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση πάνω σας, αντί να ψάχνετε συνεχώς για άλλες πηγές. Αυτή η τεχνική αντιμετωπίζει δύο προβλήματα στη φιλοσοφική πρακτική: το να ξεχνάμε μαθήματα που είχαμε ήδη μάθει και το να χάνουμε σημαντικά στοιχεία λόγω μίας και μόνο ανάγνωσης.

2. Επιλέξτε τα σωστά βιβλία

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με τη Φιλοσοφία είναι πως πολλά από τα βιβλία είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο ώστε καταλήγουν να είναι δυσνόητα και οι ιδέες τους μη εφαρμόσιμες στη σύγχρονη εποχή. Αυτό που χρειάζεται ένας σύγχρονος άνθρωπος που θέλει να «φιλοσοφήσει» ένα τυχαίο βράδυ στο σπίτι του είναι να έχει το κατάλληλο βιβλίο. Ένα βιβλίο που να είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μεταφέρει τις «υψηλές» αξίες των φιλοσοφικών αρχών στις απαιτήσεις του σήμερα.

Γι’ αυτό οι εκδόσεις Διόπτρα σας προτείνουν 30 τίτλους. Απολαύστε τους

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση