, , ,

5 οφέλη και χρήσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την επιδερμίδα και τα μαλλιά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο μελετημένα θρεπτικά συστατικά. Βρίσκονται σε αφθονία σε τροφές όπως καρύδια, θαλασσινά, λιπαρά ψάρια και ορισμένα φυτικά

5 οφέλη και χρήσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την επιδερμίδα και τα μαλλιά

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο μελετημένα θρεπτικά συστατικά. Βρίσκονται σε αφθονία σε τροφές όπως καρύδια, θαλασσινά, λιπαρά ψάρια και ορισμένα φυτικά έλαια. Αποτελούνται από τρία είδη: το άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (ΕPA) και το δεκαεξανοϊκό οξύ (DHA).

Το άλφα λινολεϊκό οξύ εντοπίζεται κυρίως στον λιναρόσπορο και στα φύκια. Τα άλλα δύο είδη είναι ιχθυέλαια και έτσι εντοπίζονται σε λιπαρά ψάρια, όπως στον τόνο, τις σαρδέλες, τη ρέγκα και το σκουμπρί. Και τα τρία προσφέρουν ισχυρά οφέλη στην υγεία μας, όπως την δυνατότητα να βοηθούν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, να μειώνουν τις φλεγμονές και τους δείκτες καρδιοπάθειας. Εδώ όμως θα εστιάσουμε στα οφέλη που προσφέρουν στην επιδερμίδα και τα μαλλιά μας.

Advertisment

5 οφέλη και χρήσεις των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την επιδερμίδα και τα μαλλιά

Προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία

Τα ωμέγα-3 προστατεύουν από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτινοβολίες Α και Β. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός DHA και EPA μειώνει την ευαισθησία του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία. Σε ένα μικρό πείραμα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν 4 γραμμάρια ΕΡΑ για 3 μήνες αύξησαν την αντοχή τους σε ηλιακά εγκαύματα κατά 136%.

Βοηθούν στη μείωση της ακμής

Τα ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές και νέα στοιχεία υποστηρίζουν ότι η ακμή προκαλείται κυρίως από φλεγμονή. Γι΄ αυτό και γίνεται η σύνδεση των ωμέγα-3 με την ακμή. Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μειώνουν τις παρενέργειες της ισοτρετινοΐνης, ένα φάρμακο που συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της οξείας ακμής.

Προστατεύει από ξηρότητα, ερυθρότητα και φαγούρα

Τα ωμέγα-3 φαίνεται να ενυδατώνουν την επιδερμίδα και να καταπολεμούν συμπτώματα όπως ξηρότητα, ερυθρότητα και φαγούρα που προκαλούνται από δερματικά προβλήματα όπως η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ωμέγα-3 βελτιώνουν την λειτουργία του δερματικού φραγμού, «κλειδώνοντας» την υγρασία και κρατώντας μακριά τα βλαβερά ερεθίσματα.

Advertisment

Επιταχύνει την επούλωση πληγών

Έρευνες σε ζώα έχουν αποδείξει ότι τα ωμέγα-3 που χορηγούνται ενδοφλέβια ή τοπικά μπορούν να επιταχύνουν την επούλωση πληγών. Εδώ όμως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα με ανθρώπινα υποκείμενα.

Τονώνει την υγεία της τρίχας και μειώνει την τριχόπτωση

Εργαστηριακά πειράματα υποδεικνύουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν την υγεία των μαλλιών και μειώνουν την τριχόπτωση. Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι δίνονται ήδη συμπληρώματα ωμέγα-3 για την υγεία των μαλλιών, απαιτείται περαιτέρω εξερεύνηση.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164340/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22123240

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2577647/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15979259

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24505395

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο που περιποιείσαι την επιδερμίδα σου τώρα που έχει κρύο
Λάδι καρύδας για τα μαλλιά. Τα οφέλη του και πώς να το χρησιμοποιήσετε
5 προειδοποιητικά σημάδια γήρανσης και πώς να τα καταπολεμήσετε
Γαλακτικό οξύ | Τα οφέλη του για την επιδερμίδα και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση