, , , ,

Η καυτερή πιπεριά προλαμβάνει κατά του καρδιακού εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου

Αν σας αρέσει το καυτερό φαγητό, είναι πολύ πιθανό να κάνετε καλό στην καρδιά σας. Νέα έρευνα συμπέρανε ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών μειώνει

Η καυτερή πιπεριά προλαμβάνει κατά του καρδιακού εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου

Αν σας αρέσει το καυτερό φαγητό, είναι πολύ πιθανό να κάνετε καλό στην καρδιά σας. Νέα έρευνα συμπέρανε ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών μειώνει δραματικά τον κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2019 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology (ACC), επιστήμονες στην Ιταλία παρατήρησαν ότι όσοι καταναλώνουν καυτερή πιπεριά 4 φορές την εβδομάδα ή περισσότερο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό έμφραγμα και 60% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με εκείνους που δεν καταναλώνουν τακτικά καυτερή πιπεριά.

Advertisment

Το ενδιαφέρον στοιχείο εδώ είναι πως η προστασία από την θνησιμότητα ήταν ανεξάρτητη από το είδος της διατροφής που ακολουθούσαν οι συμμετέχοντες. Με άλλα λόγια, κάποιος που ακολουθεί μεσογειακή διατροφή και κάποιος άλλος που τρώει λίγο λιγότερο υγιεινά αλλά και οι δύο καταναλώνουν συχνά καυτερή πιπεριά έχουν το ίδιο προστατευτικό όφελος.

Η Marialaura Bonaccio και οι συνεργάτες της βασίστηκαν σε δεδομένα από 22.811 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 35 ετών και άνω, από μια περιοχή στην Ιταλία. Οι συμμετέχοντες είχαν παράσχει λεπτομέρειες σχετικά με την διατροφή τους μέσω ερωτηματολογίων. Το 23.4% απάντησε ότι κατανάλωνε καυτερή πιπεριά πάνω από 4 φορές την εβδομάδα, ενώ το 33.7% ανέφερε ότι έτρωγε ποτέ ή σχεδόν ποτέ.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την κατάσταση της υγείας τους για περίπου 8 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων, 1.236 υποκείμενα απεβίωσαν – περίπου το 1/3 αυτών από προβλήματα που σχετίζονταν με την καρδιά.

Advertisment

Τι κρύβεται πίσω από την θετική επίδραση της καυτερής πιπεριάς;

Αν και η έρευνα δεν εξέτασε τους βιοχημικούς μηχανισμούς στις κόκκινες πιπεριές που επηρεάζουν την καρδιά, η καψαϊκίνη – το δραστικό συστατικό που κάνει την πιπεριά καυτερή – φαίνεται να παίζει έναν βασικό ρόλο. Είναι αρκετά τα στοιχεία μελετών που δείχνουν πώς τα καψαϊκινοειδή επιδρούν στη λειτουργία των αιμοπεταλίων, στα κύτταρα που συναποτελούν τα αιμοφόρα αγγεία και στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Μάλιστα, έρευνα του 2012 από Πανεπιστήμιο της Κίνας ανακάλυψε ότι τα καψαϊκινοειδή μπλοκάρουν τη δράση ενός γονιδίου που κάνει τις αρτηρίες να συστέλλονται και μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνοντας τη συσσώρευσή της στο σώμα. Φυσικά, η καυτερή πιπεριά δεν μπορεί να διατηρήσει σε υγιή επίπεδα της λειτουργία της καρδιάς. Εδώ παίζουν ρόλο η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η κληρονομικότητα. Ωστόσο, δεν χάνουμε τίποτα να προσθέσουμε λίγη καυτερή πιπεριά στο φαγητό μας.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.onlinejacc.org/content/74/25/3139

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση