, , ,

Τα παιδιά που έχουν πολλά βιβλία στο σπίτι έχουν πιο ανεπτυγμένες γνωστικές δεξιότητες

Τα παιδιά που έχουν βιβλία στο σπίτι έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαβάσουν πάνω από το αναμενόμενο επίπεδο για την ηλικία τους –

Τα παιδιά που έχουν πολλά βιβλία στο σπίτι έχουν πιο ανεπτυγμένες γνωστικές δεξιότητες

Τα παιδιά που έχουν βιβλία στο σπίτι έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαβάσουν πάνω από το αναμενόμενο επίπεδο για την ηλικία τους – κι όμως εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές στην Αγγλία φαίνεται πως δεν έχουν, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται όμως να αντιμετωπίζει και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, πάνω από 380.000 παιδιά στη Μ.Βρετανία δεν έχουν δικά τους βιβλία, κάτι που επηρεάζει τις δεξιότητες της ανάγνωσης, τον γενικό βαθμό ικανοποίησης και την ψυχική ευεξία τους. Η έρευνα, που χρησιμοποίησε πάνω από 56.000 παιδιά, αποκαλύπτει ότι το 22% των παιδιών που έχουν στο σπίτι τους βιβλία διαβάζουν περισσότερο από το αναμενόμενο, συγκριτικά με το 3.6% των μαθητών που δεν έχει βιβλίο. Πάνω από τους μισούς νέους (56.2%) που έχουν βιβλία απολαμβάνουν το διάβασμα συγκριτικά με λιγότερο από το 1/5 εκείνων που δεν έχουν, σύμφωνα με έρευνα σε μαθητές ηλικίας 9-18 ετών.

Advertisment

Μια άλλη έρευνα που διεξήχθη στην Αυστραλία μελέτησε 160.000 ενήλικες από το 2011-2015 και βρήκε ότι όταν στο σπίτι υπήρχαν 80 ή περισσότερα βιβλία, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ανάγνωσης, γνώσεων μαθηματικών και δεξιότητες επικοινωνίας πληροφοριών μέσω τεχνολογίας.

Η επίδραση αυτή ήταν εξίσου ισχυρή στα παιδιά. Η έρευνα που ηγείτο από την Dr. Joanna Sikora από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας βρήκε ότι αυτές οι επιδράσεις υπήρχαν όταν ένα σπίτι είχε από 80 έως 350 βιβλία. Ωστόσο, ο προσδιορισμός μιας βιβλιοθήκης ως μεγάλης διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και την ήπειρο. Οι Σκανδιναβοί, για παράδειγμα, είχαν τις μεγαλύτερες συλλογές: το 14% των Νορβηγών και το 13% των Σουηδών είχαν πάνω από 500 βιβλία στο σπίτι τους. Λίγες είναι οι χώρες όπου ο μέσος όρος είναι πολύ μικρότερος (80 βιβλία): η Χιλή, η Ιταλία, η Σιγκαπούρη, η Τουρκία και… εμείς.

Γιατί μια γεμάτη βιβλιοθήκη στο σπίτι βοηθά;

Η δεύτερη αυτή έρευνα αναφέρει ότι υπάρχουν δύο παράγοντες που παίζουν ρόλο εδώ. Αρχικά, είναι η επίδραση που έχει ένα περιβάλλον που προάγει την γνώση. Δεύτερον, η ίδια η ανάγνωση, ακόμα και τυχαία, μας βοηθά να αναπτύξουμε σχετικές δεξιότητες, ειδικά αν η έκθεση στα βιβλία γίνεται από μικρή ηλικία.

Advertisment

Πηγές:

researchers.anu.edu.au/publications/140768

independent.co.uk/news/education/education-news/children-books-reading-skills-school-library-closures-national-literacy-trust-a9228316.html

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση