,

Πολλαπλή σκλήρυνση: 8 στοιχεία της καθημερινής ζωής που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν με τη νόσο

Αν και τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης ποικίλουν από άτομο σε άτομο, κάποια στοιχεία της ζωής είναι παγκόσμια για όσους ζουν με τη νόσο.

Πολλαπλή σκλήρυνση: 8 στοιχεία της καθημερινής ζωής που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν με τη νόσο

Ο Αμερικάνικος Σύλλογος για την Πολλαπλή Σκλήρυνση ανέφερε ότι ο αριθμός των Αμερικάνων που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση βρίσκεται κοντά στο 1 εκατομμύριο, σχεδόν το διπλό απ’ ότι πίστευαν. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την Ελλάδα, όπου μέχρι πέρυσι θεωρούσαμε ότι οι περιπτώσεις είναι 14.000, ωστόσο αποδεικνύεται ότι έχουν αυξηθεί κατά πολύ.

Πολύ συχνά, οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται νωρίς στην ενήλικη ζωή και θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό για το υπόλοιπο της ζωής τους, κάτι που περιλαμβάνει πολλά απρόβλεπτα στοιχεία της νόσου. Αν και τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης ποικίλουν από άτομο σε άτομο, κάποια στοιχεία της ζωής είναι παγκόσμια για όσους ζουν με τη νόσο και χρειάζεται να διατηρήσουν μια αίσθηση χιούμορ για τη διαχείρισή τους.

Advertisment

8 στοιχεία της καθημερινής ζωής που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση

1. Κοιμούνται περισσότερο και ελέγχουν το κινητό τους λιγότερο

Το νούμερο ένα σύμπτωμα της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι η κόπωση. Επηρεάζει το 90-91% των ανθρώπων, αλλά είναι δύσκολο να το καταλάβουν οι υπόλοιποι άνθρωποι. Δεν πρόκειται για τη συνηθισμένη μορφή κόπωσης, αλλά για μια συνεχή ανάγκη για ύπνο.

2. Και ξυπνούν και πάλι κουρασμένοι

Οι πολλές ώρες ύπνου όμως και πάλι δεν τους ξεκουράζουν. Πολλές φορές ξυπνούν ακόμα πιο εξουθενωμένοι.

3. Νιώθουν τύψεις που χάνουν μέρος της κοινωνικής ζωής

Δυσκολεύονται να «χωρέσουν» πολλές υποχρεώσεις την ίδια εβδομάδα. Ο πόνος και η κόπωση τους δυσκολεύουν πολλές φορές να κοινωνικοποιηθούν με τους φίλους και τη σχέση τους. Και σα να μη φτάνει αυτό, νιώθουν ενοχές που ακυρώνουν και αρνούνται προσκλήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι οι καλοί φίλοι που χρειάζεται να προσαρμοστούν έως ένα βαθμό.

Advertisment

4. Δυσκολεύονται να ελέγξουν τις εντερικές τους κινήσεις

Είναι πολλοί οι ασθενείς που βιώνουν περιστασιακή ακράτεια. Και αυτό έρχεται να προστεθεί στην κοινωνική απομόνωση που νιώθουν και στην ανάγκη τους πολλές φορές να ακυρώσουν σχέδια σε εξωτερικές δραστηριότητες.

5. Οι άλλοι αμφιβάλουν συχνά για τη νηφαλιότητά τους

Πολλές φορές γίνονται αντιληπτοί ως αδέξιοι, άλλοι ως μεθυσμένοι. Η έλλειψη συντονισμού και η διακεκομμένη ομιλία είναι κοινά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης.

6. Νιώθουν συνέχεια ότι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι άρρωστοι

Η πολλαπλή σκλήρυνση ονομάζεται και αόρατη νόσος – πολλά από τα συμπτώματά της δεν είναι ορατά στους άλλους. Ακόμα και οι πιο κοντινοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τα αντιληφθούν ορισμένες φορές και δίνουν λάθος συμβουλές.

7. Ακόμα και το μπάνιο αποδεικνύεται μια δύσκολη διαδικασία

Όσο προοδεύει η νόσος, τόσο δυσκολότερες είναι πολλές δραστηριότητες. Ακόμα και η εκπλήρωση των καθημερινών εργασιών γίνεται ένα υπεράνθρωπο έργο.

8. Μπορούν όμως να κάνουν τα πάντα

Οι άνθρωποι που ζουν με πολλαπλή σκλήρυνση είναι πιο δυνατοί απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι. Είναι τρομερά ανθεκτικοί άνθρωποι. Ό,τι κάνουν, χρειάζεται επιπλέον προσπάθεια, γι’ αυτό και έχουν μάθει να είναι δυνατοί.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com/multiple-sclerosis/things-people-with-ms-understand/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά
Ιδιοπαθής υπέρταση: Πώς επηρεάζει η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας στην αντιμετώπισή της

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση