, , ,

7 τροφές που περιέχουν περισσότερο κάλιο από την μπανάνα

Η μπανάνα είναι πολύ σημαντική πηγή καλίου, όπως και άλλων βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα μας δίνει 422 mg καλίου. Ο

7 τροφές που περιέχουν περισσότερο κάλιο από την μπανάνα

Η μπανάνα είναι πολύ σημαντική πηγή καλίου, όπως και άλλων βιταμινών και μετάλλων. Ωστόσο, μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα μας δίνει 422 mg καλίου. Ο άνθρωπος χρειάζεται μέχρι και 4.700 mg την ημέρα για να καλύψει τις ανάγκες του. Σε περίπτωση έλλειψης, θα εμφανίσουμε κόπωση, μυϊκές κράμπες, ταχυκαρδία και ζαλάδες. Εδώ σας προτείνουμε άλλες υγιεινές επιλογές που περιέχουν επίσης κάλιο, και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα.

7 τροφές που περιέχουν περισσότερο κάλιο από την μπανάνα

Γλυκιά κολοκύθα

Αυτό το γλυκό λαχανικό βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, αφού μας χαρίζει 582 mg ανά φλιτζάνι. Μπορεί να είναι δύσκολη στο μαγείρεμα, αλλά όλοι συμφωνούμε ότι είναι εξαιρετικά νόστιμη. Αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο να την κάνετε πίτα, μπορείτε να βρείτε στην αγορά συσκευασμένα κομμάτια και να φτιάξετε μια άκρως θρεπτική κολοκυθόσουπα.

Advertisment

Πατάτες και γλυκοπατάτες

Το καλό εδώ είναι ότι πολύ συχνά τρώμε και από τα δύο είδη. Φυσικά, είναι πάντα καλύτερο να μην τις καταναλώνουμε σε τηγανητή μορφή και με πολύ αλάτι. Η γλυκοπατάτα περιέχει 438 mg καλίου ενώ η ξαδέρφη της, η λευκή, μας παρέχει μέχρι και 950 mg. Και τα δύο είδη συνοδεύονται από υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α.

Φυλλώδη λαχανικά

Τα βρασμένα σέσκουλα μας χαρίζουν 961 mg κάλιο, δηλαδή το διπλάσιο σχεδόν από μια μπανάνα. Ένα ακόμα πιο δημοφιλές λαχανικό, το σπανάκι περιέχει 830 mg ανά φλιτζάνι. Και αν βαριέστε τις προηγούμενες επιλογές, κόψτε και βράστε ένα φλιτζάνι φύλλα παντζαριού και θα παρέχετε στον οργανισμό σας 655 mg καλίου. Τα φύλλα παντζαριού περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνη C, σίδηρο και βιταμίνη Β6.

Σάλτσα ντομάτας

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ότι η κόκκινη σάλτσα από φρέσκια ντομάτα δεν είναι μόνο νόστιμη προσθήκη στα μακαρόνια μας, αλλά περιέχει και υψηλά ποσοστά καλίου: 905 mg. Μην ξεχάσετε τα μπαχαρικά που είναι «βόμβες» αντιοξειδωτικών και άλλων μετάλλων.

Advertisment

Μαύρα φασόλια

Τα μαύρα φασόλια ταιριάζουν εξαιρετικά σε σαλάτες, σε ζεστή και κρύα μορφή. Αν τα προτιμάτε, θα παρέχετε στον οργανισμό σας 681 mg ανά μερίδα. Αυτό το όσπριο αποτελεί σπουδαία πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, μαγγανίου, χαλκού και ψευδαργύρου.

Αβοκάντο

Το αβοκάντο περιέχει δύο φορές περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα και συγκεκριμένα 975 mg. Επιπλέον, καταναλώνεται με πολυάριθμους τρόπους και μπορείτε να το ενσωματώσετε εύκολα στο πρωινό σας για έξτρα ενέργεια.

Γιαούρτι

Αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός. Το γιαούρτι μας παρέχει 380 mg καλίου. Αν προσθέσετε μία μέτρια μπανάνα και φουντούκια (τα οποία έχουν 211 mg), δημιουργείτε το καλύτερο πακέτο για τον οργανισμό σας.

Με πληροφορίες από readersdigest

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση