Ελπίδες δίνει η είδηση ότι Ελληνική επιστημονική ομάδα συνεισφέρει στις προσπάθειες των γιατρών παγκοσμίως να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τον νέο κορονοϊό με μια νέα ανακάλυψη.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόρδας χθες αποκάλυψε ότι επιστήμονες της χώρας μας εντόπισαν τον μηχανισμό με τον οποίο ο Covid-19 προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε βαριά πνευμονία.

Δείτε όλα τα άρθρα μας για τον κορονοϊό

Επικεφαλής και συντονιστής της ομάδας είναι ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων στην Δ’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αττικόν. Η ανακάλυψη έγινε από την Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης για τους Βαρέως Πάσχοντες, η οποία δραστηριοποιείται εδώ και 14 χρόνια και πλαισιώνεται από διακεκριμένους λοιμωξιολόγους και εντατικολόγους της χώρας μας. Η ομάδα αυτή ανέλυσε δείγματα αίματος από τους πρώτους ασθενείς που παρουσίαζαν μέτρια πνευμονία ή/και σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Ο κ. Γιαμαρέλλος εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη διαδικασία: «Τα αίματα αυτά αναλύθηκαν στο εργαστήριο ανοσολογίας της Δ′ Παθολογικής Κλινικής του Αττικού Νοσοκομείου. Εκεί βρέθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο ο μηχανισμός με τον οποίο ο ιός αυτός προκαλεί κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος, και οδηγεί σε αυτή τη βαριά πνευμονία, όπου ξαφνικά ο άρρωστος νιώθει δύσπνοια και χρειάζεται να διασωληνωθεί για να κρατηθεί στη ζωή».

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν τους δύο «στόχους» του ιού από τη στιγμή που μολύνει το ανθρώπινο σώμα· ουσιαστικά, πρόκειται για δύο συγκεκριμένα μόρια, τα οποία κυκλοφορούν στο αίμα των ασθενών, τα οποία οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αν μπορέσουμε να τα μπλοκάρουμε, θα έχουμε και τη δυνατότητα πιθανότατα να σώσουμε βαριά ασθενείς. Το «μπλοκάρισμα» αυτών των μορίων με μονοκλωνικά αντισώματα, δηλαδή με φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων, μας δίνει λοιπόν ελπίδες για τις βαριές περιπτώσεις.

Ο κ. Γιαμαρέλλος και οι συνεργάτες του παρουσίασαν την έρευνά τους στην Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Στο πρωτόκολλο που κατήρτησαν οι επιστήμονες, συμπεριλαμβάνεται και μια υπάρχουσα εξέταση αίματος, η οποία έχει την ικανότητα να εντοπίζει από πολύ νωρίς ποιος ασθενής χρειάζεται θεραπεία.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε